Menu

Ρωσία – Θεωρήσεις: Πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη στήριξη του τουρισμού

Ρωσία – Θεωρήσεις: Πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη στήριξη του τουρισμού
jumbo-banner

Διαδοχικές συναντήσεις έχει Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016, ο Ανάληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης, με θέμα τις ενέργειες και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (τουριστικής visa).

Οι επαφές ξεκίνησαν με την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και αργότερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους φορείς του τουριστικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την στήριξη των προξενικών αρχών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τη ζήτηση για θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα από Ρώσους τουρίστες.

Ήδη με πρωτοβουλία του αν. υπ. Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη έχουν δεσμευτεί σχετικοί πόροι από κοινοτικές πηγές, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό των προξενείων, αλλά κι έχουν επιλυθεί σειρά τεχνικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να προωθηθούν και κάποιες αναγκαίες νομοτεχνικές ρυθμίσεις για το όλο θέμα. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει και μια σχετική δέσμευση ποσού που υπερβαίνει το 1 εκατ ευρώ από το υπ. Τουρισμού για την προβολή της χώρας στη Ρωσία και την προσέλκυση τουριστών. Η χώρα βέβαια είναι φέτος τιμώμενη στη Ρωσία γεγονός που δίνει ένα σημαντικό επικοινωνιακό μομέντουμ.

Πάντως το θέμα της βιομετρικής βίζας είναι το πιο κρίσιμο σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Ναυτεμπορική τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος για την προσέλκυση μέρους των 4 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών που πλέον αναζητούν νέους προορισμούς μετά το εμπάργκο στην Τουρκία. Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς κομβικό σημείο για την «έξοδο» των Ρώσων προς θέρετρα της Ε.Ε. θα είναι και η ισοτιμία ευρώ/ ρουβλίου/δολαρίου. Όπως αναφέρουν μιλώντας στο Bluebirds.gr εφόσον η ισοτιμία παραμείνει στα σημερινά επίπεδα με το δολάριο να είναι να είναι κάτω από τα 90 ρούβλια υπάρχει ελπίδα. Διαφορετικά μία άνοδος θα πλήξει τη ζήτηση για εκτός Ρωσίας προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν εδώ και καιρό αλλά και στο φόντο της κινητοποίησης της Ισπανίας να προσελκύσει Ρώσους ότι το θέμα της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να επιλυθεί. Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου αναφέρει στη «Ναυτεμπορική» ότι η Ισπανία έλυσε το πρόβλημα της βιομετρικής βίζας, ξεπερνώντας έγκαιρα όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να δίνει βίζα κατ’ οίκον»,

Ο κ. Ρέτσος που επέστρεψε από τη διεθνή έκθεση FITUR της Μαδρίτης διαπίστωσε ότι οι Ισπανοί έχουν ήδη λύσει τα όποια προβλήματα με τις βιομετρικές βίζες. Η προσέλκυση των Ρώσων τουριστών είναι το ένα στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Το άλλο είναι να διατηρήσει η χώρα μας την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού. «Είναι βασικό να διαφυλάξουμε την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας, ενός ακίδυνου προορισμού» τονίζει ο κ. Ρέτσος και εξηγεί ότι από τη μία πλευρά ο φόβος των τρομοκρατικών χτυπημάτων και από την άλλη οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία κ.λπ.) μειώνουν την «όρεξη» για ταξίδια και διακοπές, ενώ μεταβάλλουν απότομα και την ελκυστικότητα των διαφόρων τουριστικών προορισμών, μειώνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση για περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Συνεπώς η διατήρηση ενός ήσυχου και ασφαλούς προφίλ από τη χώρα μας είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας προκειμένου να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός».

aftodioikisi.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή