Menu
ΟΡΑΜΑ: "ο κύριος Κυρίτσης ανάλογα με το επίπεδο εξουσίας στο οποίο αναφέρεται «ανεβάζει και κατεβάζει τα παντελονάκια του»…"

ΟΡΑΜΑ: "ο κύριος Κυρ…

Η τραγελαφική και ...

Θεαματική επιστροφή της Κω στον τουριστικό χάρτη

Θεαματική επιστροφή της Κ…

Ιδιαίτερα θετικά ε...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "...επιχειρήματα και πρακτικές, όχι του φράγκου, αλλά της δεκάρας από το ΟΡΑΜΑ"

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "...…

Από τη δημοτική πα...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στις 23/01

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Δ…

Σας προσκαλούμε στην...

Οι Δήμαρχοι Κω, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Λέρου ενώνουν τις δυνάμεις τους

Οι Δήμαρχοι Κω, Λέσβου, Χ…

’Κοινή πρωτοβουλία...

Το Ολυμπιακό άθλημα του Badminton ήρθε στην Κω - Έναρξη εγγραφών

Το Ολυμπιακό άθλημα του B…

Ένας νεοσύστατος Γ...

Η ευγένεια είναι είδος υπό εξαφάνιση

Η ευγένεια είναι είδος υπ…

Θα βοηθούσες ένα π...

Στην Δόξα Καρδάμαινας Γιάννης και Στέργος Γιαννικουρής

Στην Δόξα Καρδάμαινας Γιά…

Ανακοίνωση με την ...

ΑΒΤΑ: Έκκληση για ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη μετά το Brexit

ΑΒΤΑ: Έκκληση για ταξίδια…

Διαβεβαιώσεις από τη...

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar;

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στ…

Ποιος κριτής παραμέν...

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται! Ή μήπως όχι;

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίν…

«Στα δύσκολα θα φα...

’Κοινωνική πολιτική με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι νέες δράσεις της δημοτικής αρχής για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.’’

’Κοινωνική πολιτική με σε…

Ο Δήμος Κω ασκεί π...

Prev Next

Ρωσία και Τουρκία «στηρίζουν» τον ελληνικό τουρισμό για το 2016

Ρωσία και Τουρκία «στηρίζουν» τον ελληνικό τουρισμό για το 2016
jumbo-banner

Η δυνατότητα που θα έχει η Ελλάδα να δείξει μία εικόνα ασφαλούς και σταθερούς χώρας δείχνει να είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά», προκειμένου και η φετινή τουριστική σεζόν να κινηθεί ανοδικά.

Για ακόμη μια χρονιά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδικά αυτές στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές μας, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αφίξεων τουριστών και στην αύξηση των ταξιδιωτικών εσόδων. Επιπλέον, οι κακές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία εκτιμάται πως θα είναι ένας επιπλέον λόγος προκειμένου να υπάρχει ανάκαμψη στην εισροή Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι.

Τουρκία
Τα στελέχη των ελληνικών τουριστικών φορέων αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις δείχνουν να επηρεάζουν άμεσα το τουριστικό ρεύμα προς τη γείτονα χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι τον Φεβρουάριο υπήρξε νέα πτώση σε ετήσια βάση της τάξεως του 10,32% όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών στη γείτονα χώρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει παρατηρηθεί σε έναν συγκεκριμένο μήνα τα τελευταία χρόνια. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις τουριστών θα είναι κάτι το προσωρινό, αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει ανησυχία. Ιδίως όταν οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία μπορεί να έχει απώλειες της τάξεως του 25% σε τουριστικά έσοδα τη φετινή χρονιά.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως από την πτώση των αφίξεων στην Τουρκία θα επηρεαστεί θετικά η Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά στους Ρώσους τουρίστες. Πέραν των βομβιστικών επιθέσεων, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα άσχημες, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει απαγορεύσει, μεταξύ άλλων, και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία. Μάλιστα, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά το ήμισυ.

Ρωσία
Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία διετία λόγω και της ύφεσης που πλήττει τη ρωσική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015 ήρθαν περίπου 512.000 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τα 1,25 εκατ. και 1,35 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία το 2014 και το 2013 αντίστοιχα.

Η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι είναι και από αυτούς με τη μεγαλύτερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, θεωρείται «κλειδί» προκειμένου να επιτευχθούν οι εκτιμήσεις για το 2016 που κάνουν λόγο για 25 εκατ. αφίξεις (από 23,6 εκατ. το 2015) χωρίς να υπολογίζονται αυτές της κρουαζιέρας που προσθέτουν δύο επιπλέον εκατομμύρια, και έσοδα στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σημείωσε ότι το ήμισυ περίπου της αύξησης των εσόδων θα προέλθει, από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν φέτος τις 900.000. Για να γίνει, βέβαια, εφικτό αυτό, όπως σημειώνουν και στελέχη του τουριστικού κλάδου θα πρέπει να δρομολογηθούν οι ενέργειες προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα με τις θεωρήσεις visa για τους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Σταθερότητα
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν βασίζονται στην υπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές θα έχουν επιτυχή κατάληξη, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα υπάρξει ανάσχεση της ροής των προσφύγων. «Το θέμα του "Grexit" υπάρχει ακόμη και σε συνδυασμό με τη μεταναστευτική κρίση δεν προβάλλει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα», υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης στη συνέντευξη του στο Bloomberg.

Σημειωτέον πως το θέμα των προσφύγων είναι από αυτά που προκαλούν αρκετή ανησυχία στους φορείς του τουριστικού κλάδου. Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια δεν προβάλλονται εικόνες μόνο από την Ειδομένη αλλά και από το λιμάνι του Πειραιά, έναν από τους βασικούς κόμβους για τη διακίνηση των τουριστών προς τα ελληνικά νησιά. Σε περίπτωση που η κατάσταση στον Πειραιά τεθεί εκτός ελέγχου, θα είναι μία εξέλιξη που είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή