Menu
Γέφυρα ζωής για δύο νεογέννητα από την Κω

Γέφυρα ζωής για δύο νεογέ…

Γέφυρα ζωής για δύο ...

Ράδιο Αρβύλα: Δείτε το βίντεο που εκπροσωπεί την Ελλάδα παγκοσμίως

Ράδιο Αρβύλα: Δείτε το βί…

Στο πανευρωπαϊκό «κί...

Δάκρυα κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους πρωταγωνιστές Λιμενικούς του 4,1 Μίλια! ΒΙΝΤΕΟ

Δάκρυα κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑ…

Απολογούμαστε γιατ...

Στο μικτό ορκωτό η υπόθεση βιασμού 60χρονης από 29χρονο κάτοικο Κω

Στο μικτό ορκωτό η υπόθεσ…

-Την 20η Μαρτίου 201...

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτ…

Ξεκίνησε από την περ...

Τηλεθέαση: Το Survivor κατατρόπωσε το Rising Star

Τηλεθέαση: Το Survivor κα…

Για άλλη μια Κυρια...

Τελευταία ευκαιρία για την επανένταξη στο πρόγραμμα των 36 δόσεων της ΔΕΗ

Τελευταία ευκαιρία για τη…

Τελευταία ευκαιρία...

Η ταινία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το All-Star Game

Η ταινία του Γιάννη Αντετ…

Με τον Γιάννη Αντετο...

Νηστίσιμα brownies

Νηστίσιμα brownies

Συστατικά100 γρ. σ...

Φάβα κοκκινιστή με μυρωδικά

Φάβα κοκκινιστή με μυρωδι…

Προετοιμασία: 10΄,...

Οι πρωταγωνιστές των Ιμίων περιγράφουν τα γεγονότα όπως τα έζησαν - ΒΙΝΤΕΟ

Οι πρωταγωνιστές των Ιμίω…

Η ιστορία όπως την...

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα – Τι συμβολίζει

Γιατί τρώμε λαγάνα την Κα…

Η λαγάνα είναι αζύ...

Prev Next

Οι «μονομαχίες» που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού

Οι «μονομαχίες» που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού
jumbo-banner

Ποια είναι τα δύο «δίπολα» αγορών που συγκροτούν τη βάση της πελατείας του ελληνικού τουρισμού. Ποιες αγορές διεκδικούν την κορυφή και ποιες παίρνουν… «μετάλλιο» μεταξύ των σημαντικότερων αγορών για την Ελλάδα. Οι αντίθετες πορείες των αγορών Ρωσίας και ΗΠΑ.

Τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού αλλά και το γεγονός ότι η εθνική οικονομία εισπράττει ολοένα λιγότερο από κάθε ξένο επισκέπτη που φθάνει στη χώρα μας, αποτυπώνουν τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μπορεί οι ξένοι επισκέπτες να αυξήθηκαν από 17 εκατ. το 2013 σε 22,47 εκατ. το 2015 αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις δεν ακολούθησαν με ανάλογο «καλπασμό» φθάνοντας από τα 11,7 δισ. ευρώ το 2013 σε 13,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2015. Τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή, η χώρα, οι διαθέσιμες υποδομές και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε τουριστικά και συνδεόμενα με τον τουρισμό επαγγέλματα, εξυπηρέτησαν 5,5 εκατ. περισσότερους ξένους τουρίστες με το όφελος συνολικά για την ελληνική οικονομία να φθάνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόσθετες εισπράξεις που αντιστοιχούν σε περίπου 320 ευρώ ανά ξένο επισκέπτη. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καρπώνονται τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας, μάλλον εγείρεται ένα ερώτημα για το πραγματικό όφελος της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,88% δείχνουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος η Ελλάδα υποδέχθηκε 1,8 εκατ. περισσότερους ξένους επισκέπτες σε σύγκριση με το 2014 (22,47 εκατ. έναντι 20,8 το 2014) αλλά οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις 500 εκατ. ευρώ (13 δισ. ευρώ το 2014 και 13,53 δισ. ευρώ φέτος).

Το αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί να κινείται πτωτικά ο κρίσιμος δείκτης της δαπάνης ανά ταξίδι ο οποίος κατρακύλησε από τα 664,4 ευρώ το 2013 στα 606,5 ευρώ το 2014 και τα 585,8 ευρώ φέτος. Εξέλιξη που πάντως σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ημέρες διαμονής των επισκεπτών.

Οι βασικές αγορές

Δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα «δίπολα» διαμορφώνεται για τον ελληνικό τουρισμό σε ότι αφορά στις σημαντικότερες αγορές-«δεξαμενές» άντλησης τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,88%.

Το πρώτο αφορά στο δίδυμο Γερμανία-Ηνωμένο Βασίλειο που αντιπροσωπεύουν τη θεμελιώδη βάση της πελατείας του ελληνικού τουρισμού. Ενδεικτικό του ειδικού βάρους των δύο αγορών είναι το γεγονός πως από τα 13,5 δισ. ευρώ εισπράξεις του δεκάμηνου φέτος, τα 3,9 δισ. ευρώ προήλθαν από επισκέπτες που προέρχονταν από τις δύο συγκεκριμένες χώρες.

Οι δύο αγορές, μάλιστα, διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος ήρθαν στην Ελλάδα 2,7 εκατ. Γερμανοί επισκέπτες (+14,3% σε σχέση με το 2014) εισφέροντας 2 δισ. ευρώ (+6,2%). Την ίδια στιγμή οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο «σκαρφαλώνουν» πιο γρήγορα καθώς στο δεκάμηνο φέτος ήρθαν 2,3 εκατ. επισκέπτες (+14,2%) εισφέροντας 1,87 δισ. ευρώ (+22,8% σε σύγκριση με πέρυσι).

Οι ανακατατάξεις που σημειώνονται στην πελατειακή βάση του ελληνικού τουρισμού αποτυπώθηκε στο…βάθρο των σημαντικότερων αγορών όπου η Γαλλία σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση εκμεταλλευόμενη την μαζική οπισθοχώρηση της αγοράς της Ρωσίας.

Έτσι, στο δεκάμηνο των τελευταίων χρόνων οι Γάλλοι επισκέπτες έφθασαν από το 1,1 εκατ. τουρίστες το 2013 στο 1,5 εκατ. φέτος εισφέροντας 1,15 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που προδιαγράφει στον ελληνικό τουρισμό επικεντρώνεται στο δίπολο των βασικών αγορών εκτός Ευρώπης. Ένα δίπολο που συγκροτείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία οι οποίες ακολουθούν αντίθετες πορείες την τελευταία διετία.

Για να το περιγράψουμε πιο απλά: οι Ρώσοι φεύγουν, οι Αμερικανοί έρχονται!

Η εικόνα απεικονίζεται ανάγλυφα στα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,88% από τα οποία προκύπτει πως το 2013 είχαν έρθει στη χώρα μας 1,3 εκατ. Ρώσοι επισκέπτες αλλά φέτος μόλις 495.000(!). Επίδοση που αντιστοιχεί σε μείωση των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας της τάξης, σχεδόν, του 70% στην τελευταία διετία.

Στο ίδιο διάστημα που οι Ρώσοι επισκέπτες μετρούσαν 850.000 «απουσίες» οι Αμερικανοί επισκέπτες αυξάνονταν με αλματώδεις ρυθμούς φθάνοντας από τις 434,6 χιλιάδες το 2013 στις 709,7 χιλιάδες φέτος. Αυξήθηκαν, δηλαδή, σε αντίστοιχο ποσοστό με εκείνο της μείωσης των Ρώσων (κοντά στο 70%). Ταυτόχρονα, η συνεισφορά των Αμερικανών επισκεπτών αντιστοιχεί σε εισπράξεις 865 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 544 εκατ. ευρώ το 2013.

Βέβαια, ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι να ανατρέψει την τάση από την αγορά της Ρωσίας όπου οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους δημιουργούν νέα δεδομένα.

euro2day.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή