Ξενοδοχεία: «Γόρδιος δεσμός» κόκκινων δανείων 2,8 δισ. ευρώ

Οκτώβριος 17, 2015
jumbo-banner

Tο μοντέλο Γ. Δραγασάκη προτιμούν ισχυροί ξενοδόχοι για να ανασάνει η αγορά. Στο 1,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 20 μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είναι «κλειδί» για τις εξελίξεις στον κλάδο. Γιατί δεν θέλουν μεταβίβαση δανείων σε ξένα fund.

Με το μοντέλο–πλαίσιο λύσης που προκρίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης (σ.σ. εισηγείται την αναζήτηση κεφαλαίων αρχικά από τους επιχειρηματίες και εν συνεχεία από τους επενδυτές) στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εμφανίζονται έτοιμοι να συμφωνήσουν κορυφαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την μεταβίβασή τους αντί πινακίου φακής σε ξένα fund.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χώρο των τουρισμού υπολογίζεται πως ανέρχονται στο 40% των συνολικών δανείων που έχουν λάβει τουριστικές επιχειρήσεις και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ με τα «κόκκινα» δάνεια να υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Ο γόρδιος δεσμός, όμως, που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και τραπεζικοί όμιλοι αφορά περί τις 20 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται να «κουβαλάνε» σχεδόν τα μισά κόκκινα δάνεια στο χώρο του τουρισμού, συνολικού ύψους περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο Euro2day.gr κορυφαίοι επιχειρηματίες του χώρου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν στην πράξη όπως το «καπάκι» στην κατσαρόλα, μη επιτρέποντας στην αγορά να ανασάνει εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου απορρίπτουν, ήδη, την ιδέα μεταβίβασης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Υποστηρίζουν πως μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολλαπλό σοκ στην αγορά καθώς η μεταβίβαση των δανείων σε ξένα fund θα οδηγούσε σε κλείσιμο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους.

Τέτοιες λύσεις, υποστηρίζουν, εφαρμόζονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου υπάρχουν ισχυροί «παίκτες» που μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται χωρίς να προκαλούνται τριγμοί.

Η ελληνική αγορά, ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμησή τους χαρακτηρίζεται ως «ρηχή» και τα προβλήματα που θα προκύψουν θεωρούνται αναπόφευκτα, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθός τους.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως η λύση που θα επιλεγεί θα πρέπει να κινείται στη λογική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Έτσι, εκτιμούν πως θα ήταν πιο πρόσφορο να επιλεγούν λύσεις «πακέτο» που θα εξειδικεύονται ανά επιχείρηση και θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, είτε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε από νέους επενδυτές σε συνεννόηση με τους νυν μετόχους. Ταυτόχρονα επιμένουν πως θα πρέπει να «κουρευτούν» οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε ποσοστό έως και 50% .

Κάτι τέτοιο, εξηγούν, θα τις καθιστούσε αυτομάτως δυναμικές επιχειρήσεις από προβληματικές που είναι σήμερα.

Ξενοδοχειακές πηγές εκτιμούν πως πέραν των 15-20 πλέον προβληματικών ομίλων, ο αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που χρήζουν άμεσης στήριξης φθάνει τις 250-300.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot