Menu

Μ. Χατζημιχαήλ: Η δημιουργία “HOTSPOT” στην Κω θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό

Μ. Χατζημιχαήλ: Η δημιουργία “HOTSPOT” στην Κω θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό
jumbo-banner

Ως τώρα σταθήκαμε τυχεροί!!! Η φετινή χρονιά, ακόμα και μετά από τα τεράστια λάθη, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης και λιγότερο του Δήμου Κω, σώθηκε στο παρά πέντε.

Βέβαια όταν λέω σώθηκε, εννοώ ότι δεν χάθηκε εντελώς, δεν έγινε η καταστροφή που θα μπορούσε να είχε γίνει. Για κάποιες όμως από τις μεγάλες αγορές μας όπως η Αγγλία και η Ολλανδία, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθουν στην προ του «μεταναστευτικού» κατάσταση.

Ένας λάθος χειρισμός στο «μεταναστευτικό ζήτημα», για ένα τουριστικό νησί όπως η Κως είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε! Θα μπορούσε να σβήσει το νησί μας από τον τουριστικό χάρτη για πάρα πολλά χρόνια! Ας δούμε τι έγινε στο μέχρι πρότινος τουριστικό θέρετρο Λαμπεντούζα της Ιταλίας ή στην δικιά μας Λέσβο. Φίλοι ξενοδόχοι μου μεταφέρουν ότι κανένας πλέον Tour Operator δεν κάνει συμβόλαια για του χρόνου!

Και αν για τη Λέσβο, ο τουρισμός αποτελεί ένα μικρό μέρος του εισοδήματος του νησιού, γιατί βασίζονται περισσότερο στον πρωτογενή τομέα, για την Κω κάτι τέτοιο θα ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν μιλάω για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά για κάτι που μπορεί να συμβεί και σε εμάς αύριο ή ανά πάσα στιγμή.

Οι λόγοι που δεν συνέβη ακόμα, είναι όχι επειδή χειριστήκαμε καλά το ζήτημα, αλλά γιατί μας ευνόησαν κάποιες συγκυρίες και η τύχη.  Θα παραθέσω μερικές:
- Αρκετοί μεγάλοι TourOperators έχουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στο νησί και μας προστατεύουν με δική τους διαφήμιση και προβολή

- Με όσα συμβαίνουν στις ισλαμικές χώρες της Μεσογείου αλλά και στην γειτονική μας Τουρκία, οι TourOperatorsδεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις της δυναμικότητας της Κω, που μπορεί να δεχθεί πάνω από 1.000.000 τουρίστες.

- Η Λέσβος λόγω των δύο κέντρων τύπου “HotSpot”  που δημιούργησε, αλλά και λόγω της θέσης της, τράβηξε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα προς το μέρος της. Όπως χαρακτηριστικά μου τόνισε μεγαλοστέλεχος της Thomas Cook: «Είστε τυχεροί που υπάρχει η Λέσβος»!!

- Δεν συνέβη στην Κω κάτι «πιασάρικο» και ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ, όπως ο πνιγμός του παιδιού στις απέναντι ακτές ή κάποιος βιασμός τουρίστριας από μετανάστες ή κάποιο κρούσμα λοιμώδους ασθένειας κλπ.   

Αν όμως αφήσουμε να δημιουργηθεί “HOTSPOT” στην Κω, τότε πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε ως σήμερα για τον τουρισμό στην Κω!      
                  
Όπως μου τονίζουν όλοι οι TourOperators, αυτό θα αλλάξει τα πάντα! Είναι σαν να βάζεις μια ταμπέλα πάνω από το νησί «ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ», τότε θα στρέψουμε ένα μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Κω, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και πολύ πλησιέστερα στην Συρία και τις άλλες χώρες, απ’ ότι η Λέσβος  ή ο Έβρος.

Σε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο των αστυνομικών Λέσβου και παρουσία του Προέδρου του ΔΟΠΑΒΣ κ. Θεόφιλου Μουζουράκη, μας εξιστόρησε τα απανωτά λάθη που έγιναν στην Λέσβο, με κύριο λάθος την δημιουργία των κέντρων υποδοχής των μεταναστών.   

Όχι λοιπόν “HOTSPOT” στο νησί μας! Με κανένα τρόπο! Αν δεν μπορεί νομικά να το αποτρέψει ο Δήμος, πρέπει να ξεσηκωθούν, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, τα τουριστικά διαμερίσματα, τα τουριστικά καταστήματα, όλος ο κόσμος! Όλοι ζούμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον τουρισμό.

Βέβαια εννοείται ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συνεχιστεί το ίδιο χάλι, η ίδια βρωμιά και δυσωδία, που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι σε όλα τα πάρκα, τους δρόμους και τα ωραιότερα σημεία της πόλης μας! Τον τρόπο πρέπει να τον βρουν οι αρμόδιοι (Δήμος – Περιφέρεια). Δεν αναφέρω βέβαια την κυβέρνηση γιατί αυτή (από την στιγμή που δέχεται τα HotSpots), μόνο ζημιά μπορεί να κάνει!

Εγώ αυτό που μπορώ να προτείνω, βασιζόμενος στην κοινή λογική, είναι ότι αφού ο σκοπός των μεταναστών είναι κυρίως η ταυτοποίηση και η προώθησή τους προς την Αθήνα και την Ευρώπη, ακόμα και στην κορυφή του Δίκαιου να τους βάλεις το γραφείο ταυτοποίησης της αστυνομίας, εκεί γύρω θα πάνε να στρατοπεδεύσουν.

Εναπόκειται στο Δήμο κυρίως, να διαλέξει ένα σημείο εκτός πόλης που ευνοεί για αυτή την δουλειά να του δώσει (φως, νερό, τηλέφωνο και WC) και στην αστυνομία να μεταφέρει εκεί το γραφείο ταυτοποίησης. Αφού θα ταυτοποιούνται, θα πρέπει να μεταφέρονται με δημοτικά λεωφορεία ή άλλα μέσα, απ’ ευθείας στο λιμάνι την ώρα της άφιξης του πλοίου.
Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να γίνει καταυλισμός με λυόμενα σπίτια κλπ, πρέπει να ταυτοποιούνται και να φεύγουν άμεσα!!!

Με τιμή,
Μηνάς Ν. Χατζημιχαήλ   -   Αντ/δρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή