Menu

Μυλωνάς: Οι Τουριστικοί Δήμοι της Ευρώπης, (παντού ισχύουν οι ίδιες οικονομικές πολιτικές) εφαρμόζουν με επιτυχία την τοπική φορολογία στον τουρισμό

Μυλωνάς: Οι Τουριστικοί Δήμοι της Ευρώπης, (παντού ισχύουν οι ίδιες οικονομικές πολιτικές) εφαρμόζουν με επιτυχία την τοπική φορολογία στον τουρισμό
jumbo-banner

Α.Η 27η Σεπτεμβρίου καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Τα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ολόκληρης της χώρας και του νησιού μας έχουν ελεύθερη είσοδο.

ΣυνηθίζονταιεπετειακέςσυνδιοργανώσειςΔήμων, τουριστικώνεπιχειρήσεων, οργανισμών και πολιτιστικών συλλόγων με θέματα που αφορούν την ανάδειξη του τουρισμού σαν μεγάληςσημασίας κοινωνικής, πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας με αναφορά στα τοπικάπροϊόντα, στον τοπικόπολιτισμό, με τιμητικές αναγνωρίσεις στους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες κλπ. Σε πολλέςτουριστικές πόλεις η ημέρα συνδυάζεται με την ολοκλήρωση και την παρουσίασηκάποιουσημαντικούέργουυποδομής. Μπορούμε να πούμε ότι κάτι τέτοιο είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του συμπλέγματος της αρπαγής της Ευρώπης στην είσοδο της πόλης. Είναι ένασημαντικόέργοεμπλουτισμού των δημοτικούκαι δημόσιου χώρου. Θα αποτελέσει τοπόσημο για πολλά χρόνια. Σπουδαίο Έργο, προϊόν πρωτόγνωρων δημοκρατικών και διαφανών δημοτικών διαδικασιών πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού που το αποτέλεσμα του, (έργο σημαντικής καλλιτέχνιδας της εποχής μας), τιμά και κοσμεί τον τόπο μας. Πως μπορούν όμως να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα αναβάθμισης του αισθητικού και λειτουργικού περιεχομένου των τουριστικών οικισμών του νησιού μας στις σημερινές συνθήκες;

Β.Τα έσοδα του Δήμου Κω από την Κυβέρνηση λόγω των Μνημονιακών δεσμεύσεων έχουνμειωθεί πάνω από 50%. Τα ίδια τοπικά έσοδα έχουν μειωθεί εξ ίσου, αφού καταργήθηκε ο Δημοτικός Φόρος (απώλεια 4,00 εκ. ευρώ), μειώθηκε του τέλοςπαρεπιδημούντων (μείωσηεσόδων 3,00 εκ. ευρώ) καιμείωνονται οι εισπράξεις των λοιπών δημοτικών τελών λόγω της υπερφορολογησης επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα τουρισμού πρέπει να δούμε το θέμα των δημοτικών εσόδων από την τουριστικήπαραγωγή. Η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να οδηγηθούμε στην αύξηση των δημοτικών εσόδων είναι μονόδρομος. Βεβαίως η ανακοστολόγησηπρέπει να συνοδευτεί με μια γενικότερηπολιτικήυποστήριξης της, όπως για παράδειγμα η δημόσιαδέσμευση της δημοτικήςαρχήςγια υλοποίησησυγκεκριμένωνέργων και παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτούνται από την ανακοστολόγηση.

---Ητάξη των Ξενοδόχων θα αντιδράσει και έχει την ισχύ να επιβάλλεται! Αυτή επέβαλεστηναρχή της κρίσης στην κυβέρνηση της ΝΔ την μείωση του τέλουςπαρεπιδημούντων! Όμως δεν μπορούν να έχουναξιώσεις από τον Δήμο για υποδομές και νέαέργα στις παρούσεςσυνθήκες. Οι Τουριστικοί Δήμοι της Ευρώπης, (ξέρουμε πια ότι παντού ισχύουν οι ίδιες περιοριστικές οικονομικές πολιτικές) εφαρμόζουν με επιτυχία την τοπική φορολογία στον τουρισμό. Σε ειδικά διπλότυπα του Δήμου κόβεται η συνολική επιβάρυνση του τουρίστα-επισκέπτη (παράβολο 1-5 ευρώ/ ημέρα) που πληρώνεται κατά την αναχώρηση. Είναι μια απόλυταδιακριτήεπιβάρυνση την οποία οι τουρίστες γνωρίζουν και σέβονται γιατίισχύει και στον τόπο τους!

---Λόγο έχει και η κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της για αποκέντρωση και διασφάλιση των διαδικασιών εφαρμογήςτοπικής φορολογίας.Τον Απρίλιο 2015 ο τότε και νυν πρωθυπουργός μιλούσε για ειδικό φόρο διαμονής από 3% έως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου για την αύξηση των κρατικών εσόδων.Συνεπώς είναι στην λογική της η ανάγκη πρόσθετης φορολόγησης του τουριστικού τομέα. Από αυτή την λογική και αυτή την διεκδίκηση δεν μπορεί να απουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα άξιζε ο Δήμος μας να σηκώσει το φορτίο μιας συλλογικής διεκδίκησης ηγούμενος μιας συνεργασίας των τουριστικών δήμων της χώρας μας.
Ν Μυλωνάς.

---Αρχαιολογικού Μουσείου οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Στέλιου Καρλάκη.Την οργάνωση και προσφορά των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η οικογένεια Καλαθάκη στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης.
---Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Κρητικό Τοπίο 21-27 Σεπτεμβρίου
•Διάσχιση του Φαραγγιού του Δικτάμου, 26 Σεπτεμβρίου στις 08.30
•Πεζοπορία σε Ψυχρό Πηγάδι – Χαλασέ – Κούμο Παπά Πέρου, 27 Σεπτεμβρίου στις 09.30
•Παρουσίαση βιβλίου Α. Πλυμάκη με τίτλο “ Κούμοι- Μιτάτα και Βοσκοί στα Λευκά Όρη και Ψηλορείτη”, 27 Σεπτέμβρη στις 18.30, με μουσική και παραδοσιακό κέρασμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Κεραμειών
---Απονομή Βραβείων «Φιλίας». Η επιλογή των τιμώμενων προσώπων πραγματοποιείται από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης και μέσα από τη βράβευσή τους ο Δήμος Ρεθύμνης επιθυμεί να εκφράσει προς εκείνους τις ευχαριστίες του για αυτήν τους την επιλογή.
---Απονομή τιμητικών βραβείων στους Τουριστικούς Οργανισμούς Γερμανίας. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Γερμανία.Όπως τα Βραβεία Φιλίας έτσι και το Βραβείο Καλύτερου Επαγγελματία έχει καθιερωθεί για να τιμήσει εκείνους που με το καινοτόμο έργο και τον επαγγελματισμό τους προάγουν το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου.
---Κρητικές Γεύσεις & Μουσικό Πρόγραμμα.
---Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα.CRETEPHOTOsPACE_
– Τελετή βράβευσης επαναλαμβανόμενων τουριστών επισκεπτών
– Βράβευση του καπετάνιου, κ. Κοσμά Κουτεντάκη, για τη διάσωση τουρίστα
- Βράβευση κ. Μανόλη Σπαθαράκη για τη φιλοζωική κοινωνική προσφορά του
- Μουσική Εκδήλωση με το Μάνο Παπαδάκη και “TheMagicBus”
– Παράλληλη δράση: εργαστήρια και έκθεση χειροποίητων κατασκευών από το Σύλλογο Χειροτεχνών – Δεξιοτεχνών Κρήτης.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, παραδοσιακή γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου στον κεντρικό δρόμο με παραδοσιακό κέρασμα εδεσμάτων. Επίσης θα υπάρχει μουσική και χορός από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της επαρχίας Σελίνου. Θα υπάρχει σταντ με πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα όχι προς πώληση αλλά για να γνωρίσουν οι τουρίστες τα τοπικά προϊόντα που παράγει ο τόπος.
– βράβευση τακτικών επισκεπτών στη περιοχή ανά ξενοδοχειακή μονάδα, προβολή video με θέμα την Ιεράπετρα.
---Λειτουργία Παραδοσιακού Ρακοκάζανου όπου θα προσφέρονται ρακί, και μπουφές με τοπικά εδέσματα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικοχορευτικά τοπικά συγκροτήματα.
Σάββατο 26 / 09 στην Πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου, στις 20.30, μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικά συγκροτήματα και μπουφές για τους παρευρισκόμενους . Κυριακή 27/9 στις 19.30, στην παραλία Τοπικής Κοινότητας Μακρύ Γιαλού λειτουργία Παραδοσιακού Ρακοκάζανου προσφορά ρακί, μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα .
---Διήμερες εκδηλώσεις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Πλακιά με τη στήριξη του δήμου, του Συλλόγου Γυναικών και όλων των τουριστικών φορέων αλλά και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής .
----Σάββατο στις 18.00 Εγκαίνια και ξενάγηση του λαογραφικού μουσείου στην Μύρθιο. Κέρασμα από τον πολιτιστικό σύλλογο και τις γυναίκες του χωριού. Η παρέα από το χωριό Βρύσες θα ξεκινήσει την καντάδα με λύρα και τραγούδι σε όλα τα στενά του Πλακιά.
Κυριακή 27. 09 στις 16.00, εκθεση τοπικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης. Στις 17.00, βαρκάδα στον κόλπο του Πλακιά από το λιμάνι ως τις Γονάτες (Τρύπες) στον Παλιγκρεμνο. Στις 18.00 θα ξεκινήσει ο τρύγος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο πάτημα των σταφυλιών, στο «κόψιμο» του μούστου και να δουν πως παράγεται το κρασί και η ρακί και να γευτούν τη μουσταλευριά. Μετά θα τιμηθούν οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες – επισκέπτες με βράβευση

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή