Η Αθήνα, η Μύκονος και οι… άλλοι – Πώς μοιράζεται η πίτα-Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Αύγουστος 04, 2015
jumbo-banner

Το αρνητικό κλίμα του α’ 6μήνου άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ των τουριστικών περιοχών. Κερδισμένες Αθήνα, Θεσ/νίκη, Μύκονος, Σαντορίνη. Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι των παραθεριστικών περιοχών. Βλέπουν μείωση της ζήτησης στο γ’ τρίμηνο. Τι αποκαλύπτει έρευνα της GBR.

And the winners are… Athens and Thessaloniki! Κι όμως, το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς δεν δημιούργησε μόνο πολλούς χαμένους στον χώρο του τουρισμού.

Ανέδειξε και κερδισμένους. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τις δύο αστικές «Μητροπόλεις» της χώρας στο νότο και τον βορρά: την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στη διετία των ρεκόρ 2013-2014 του ελληνικού τουρισμού, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας κατάφεραν να «κόψουν» το νήμα της ανόδου που ακολουθούσαν οι παραθεριστικές περιοχές, μόλις από το δεύτερο μισό του 2014.

Κατά μία έννοια, παραθεριστικές περιοχές και πόλεις φαίνεται πως λειτουργούν ως δύο γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν με διαφορά… φάσης.

Γεγονός που επιτρέπει στον ελληνικό τουρισμό να ελαχιστοποιεί τις απώλειες καθώς όταν ξεμένει -για διάφορους λόγους- από «ενέργεια» ο ένας πόλος (παραθεριστικές περιοχές), να αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με (τουριστικό) ρεύμα την ελληνική αγορά η άλλη γεννήτρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους δανειστές είχαν ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του ελληνικού τουρισμού από το Νότιο Αιγαίο, πιο… βορειοδυτικά. Έτσι ενώ μέχρι πέρυσι το κέντρο βάρους του ελληνικού τουρισμού εντοπιζόταν στο τρίγωνο Μύκονος, Σαντορίνη-Κρήτη-Ρόδος, Κως, φέτος μετακινήθηκε και συγκροτείται από τους ισχυρούς «πόλους» Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μύκονος, Σαντορίνη.

Με την πλειοψηφία των δημοφιλών τουριστικών περιοχών να καταγράφουν στασιμότητα ή και μείωση σε σχέση με πέρυσι ενώ, αντίθετα, οι δύο πόλεις και το κοσμοπολίτικο δίδυμο (Μύκονος, Σαντορίνη) να δείχνουν πρακτικά ανεπηρέαστες από το αρνητικό κλίμα.

Η ψαλίδα μεταξύ κερδισμένων και χαμένων της φετινής χρονιάς διευρύνεται ακόμα περισσότερο, για να συμπεριλάβει κανείς και τις περιοχές που κυρίως φιλοξενούσαν Έλληνες, οι οποίες αναφέρουν εικόνα κατάρρευσης της κίνησης.

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της GBR Consulting για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Η «ψαλίδα» μεταξύ των τουριστικών περιοχών γίνεται ευδιάκριτη ήδη από τα στοιχεία αφίξεων ξένων επισκεπτών. Η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της φετινής χρονιάς όλα δείχνουν πως θα είναι η Αθήνα, η οποία κατέγραψε αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών 24% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Επίδοση η οποία αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι θέλησαν να επωφεληθούν από την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, η Θεσ/νίκη κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (-0,1%) ενώ στο υπόλοιπο της χώρας καταγράφηκε μείωση ξένων επισκεπτών 0,5%.

Από την άλλη πλευρά, η Κρήτη υποδέχθηκε 2,8% λιγότερους ξένους επισκέπτες ενώ τα Ιόνια κατέγραψαν άνοδο 3,9%. Μύκονος και Σαντορίνη ακολουθούν και φέτος τη δική τους «αυτόνομη» πορεία, πλήρως ανεπηρέαστες από το αρνητικό κλίμα, καταγράφοντας από κοινού αύξηση ξένων επισκεπτών της τάξης του 17,9%.

Το άνοιγμα της ψαλίδας, ωστόσο, γίνεται αδιαμφισβήτητο αν συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις, από τη μια μεριά, των ξενοδοχείων πόλης σε Αθήνα και Θεσ/νίκη και από την άλλη, την απόδοση των μονάδων στις παραθεριστικές (resort) περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της GBR, τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση 7,6% των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) ενώ τα αντίστοιχα της Θεσ/νίκης πέτυχαν ακόμα καλύτερη επίδοση +12,3% στο δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα παραθεριστικά (resort) ξενοδοχεία, τα οποία στο ίδιο β’ τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψαν οριακή αύξηση εσόδων ανά δωμάτιο της τάξης του 1,3%.

Το πάγωμα των κρατήσεων στις αρχές Ιουλίου, οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού τη φετινή χρονιά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κλίμα στους κόλπους της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της GBR, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων πόλεων (Αθήνα, Θεσ/νίκη) παραμένουν αισιόδοξοι καθώς αναμένουν σημαντική αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών (resort) ξενοδοχείων στον αντίποδα είναι απαισιόδοξοι. Κι αυτό καθώς προβλέπουν σημαντική μείωση της ζήτησης και πτώση της πληρότητας των μονάδων τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

euro2day.gr

 Πηγή:

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot