Menu

Ε. Μιχαλοπούλου: «Το 2016 θα είναι αυξημένη η ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες»

Ε. Μιχαλοπούλου: «Το 2016 θα είναι αυξημένη η ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες»
jumbo-banner

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Για μια σειρά από σοβαρά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία, μίλησε η κ. Ελένη Μιχαλοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Μόσχα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές της κυρίας Προξένου στο ζήτημα της χορήγησης βίζας στους Ρώσους ,που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα καθώς διευκρινίζει τι ακριβώς συμβαίνει με τις διαδικασίες, οι οποίες, σημειωτέον, βελτιώνονται συνεχώς παρέχοντας περισσότερες διευκολύνσεις.

Παράλληλα, η κ. Μιχαλοπούλου (ο σύζυγος της οποίας είναι από την Σύμη και επισκέπτεται πολύ συχνά την περιοχή μας), μίλησε για τις σχέσεις των δυο χωρών και κυρίως για τον ρόλο του Προξενείου στην Μόσχα σε βασικά θέματα, όπως ο τουρισμός, τον οποίο θεωρεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας, οι ανταλλαγές σε πολιτιστικό επίπεδο με αφορμή το «Έτος Ελλάδας στην Ρωσία» που είναι το 2016 αλλά και οι επενδύσεις.
Σημειώνουμε ότι το Προξενείο της Ελλάδας στην Μόσχα βρίσκεται στην οδό Σπυροντονόφκα, στο ίδιο κτήριο με την Πρεσβεία και την Γ.Γ. του ΕΟΤ.

• Κυρία Μιχαλοπούλου θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα της χορήγησης βίζας στους Ρώσους επισκέπτες μας, το οποίο απασχολεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τους φορείς και παράγοντες του τουρισμού στην Ελλάδα. Παρέχονται διευκολύνσεις;
Λόγω της ζώνης Σένγκεν -στην οποία περιλαμβάνονται κι άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι γνωστό ότι υπάρχει υποχρέωση βίζας. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα διότι δυσκολεύει την μετάβαση των Ρώσων στην Ελλάδα αφού για να ταξιδέψουν χρειάζεται να κάνουν την αίτηση, να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά και να περιμένουν την έκδοσή της. Ειδικά για την έκδοση βίζας υπάρχει πολύ συγκεκριμένος κανονισμός. Το Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα είναι -κατά παράδοση- πολύ «φιλικό» προς τους Ρώσους τουρίστες. Χορηγούσε πάντα θεωρήσεις βίζας μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την ζήτηση που περιμένουμε και για το 2016. Ευελπιστούμε ότι για τη νέα χρονιά η ζήτηση θα είναι αυξημένη από τους Ρώσους επισκέπτες. Από την δική μας πλευρά, προετοιμαζόμαστε ώστε η ζήτηση να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά το είδος των θεωρήσεων που χορηγούνται, κατά κανόνα χορηγούνται θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων και μεγάλης διάρκειας -μεγαλύτερης από ό,τι δίναμε με το προηγούμενο καθεστώς. Κι αυτό γιατί η βιομετρική ταυτοποίηση των ταξιδιωτών, μας επιτρέπει να είμαστε πιο γενναιόδωροι.

• Θα ήθελα να γίνετε πιο συγκεκριμένη. Όταν λέμε μεγαλύτερη διάρκεια, τι εννοούμε;
Αυτό εξαρτάται πάντα κατά περίπτωση. Εάν κάποιος έχει προηγούμενη θεώρηση Σένγκεν κι έχει κάνει καλή χρήση της θεώρησης αυτής, παίρνει μεγαλύτερη διάρκεια: είτε μερικές μέρες, είτε ακόμη έως και τρία χρόνια. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχει προηγηθεί καλή χρήση της προηγούμενης βίζας που του έχει χορηγηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το γενικότερο προφίλ που έχει ο καθένας. Αυτό, βεβαίως, το αξιολογεί και το σταθμίζει το Προξενείο. Σε γενικές γραμμές, σας λέω ότι οι βίζες που δίδονται στους Ρώσους επισκέπτες, είναι αρκετά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και πολλαπλών εισόδων -κατά κανόνα. Εάν κάποιος μπαίνει σε χώρο Σένγκεν πρώτη φορά, είναι λογικό ότι θα πάρει μικρότερης διάρκειας βίζα.

• Στην Ρωσία πόσα κέντρα θεώρησης βίζας υπάρχουν (Visa Centres);
Τα Κέντρα Θεωρήσεων είναι αυτά όπου κάποιος μπορεί να πάει και να καταθέσει εκεί την αίτησή του -αντί για το Προξενείο. Στη Μόσχα υπάρχει ένα τέτοιο Κέντρο Θεωρήσεων ενώ σε όλη την Ρωσία, η Ελλάδα έχει είκοσι (20) συνολικά. Με το καινούργιο σύστημα που είναι βιομετρικό, απαιτείται η προσωπική παρουσία με δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφία κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη μετακίνησης των ενδιαφερόμενων για χορήγηση βίζας αφού πρέπει να εμφανιστούν αυτοπροσώπως. Όταν όμως εμφανιστούν για πρώτη φορά, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα μένουν στο σύστημα για πέντε (5) χρόνια.

• Πώς είναι η ζήτηση τον τελευταίο καιρό; Σας ρωτάω γιατί το 2014 είχαμε την ξαφνική πτώχευση τουριστικών πρακτορείων στη Ρωσία και το 2015, η κίνηση στην Ελλάδα καταγράφτηκε μειωμένη.
Πράγματι καταγράφτηκε μειωμένη κίνηση προς την Ελλάδα. Η κατάρρευση των τουριστικών πρακτορείων επηρέασε την λειτουργία της αγοράς στη Ρωσία. Ωστόσο, παρ όλα αυτά, η αγορά ανέκαμψε σχετικά γρήγορα και η εκπεφρασμένη προτίμηση των Ρώσων για την Ελλάδα έγινε αισθητή και το 2015 -παρά το πλήγμα. Όχι, βέβαια σε αριθμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το ενδιαφέρον παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο.

• Για το 2016 υπάρχει ενδιαφέρον; Αν και βρισκόμαστε ήδη στον Δεκέμβριο, μπορείτε να προβείτε σε μια πρώτη εκτίμηση;
Ειδικά οι τουριστικές ροές είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους όπου υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, πολλές μεταβλητές και λίγες σταθερές. Η σταθερά η οποία είναι συνεχής και αποτελεί μια γερή βάση στην οποία εμείς μπορούμε να σχεδιάσουμε, είναι το ενδιαφέρον και η αγάπη των Ρώσων για την Ελλάδα. Αυτό το διαπιστώνω κάθε φορά και είναι συγκινητικό. Η Ελλάδα είναι από μόνη της μια σταθερά. Το τοπίο, το φως, η φιλοξενία των Ελλήνων, τα αρχαιολογικά μνημεία, η θάλασσα, η κουζίνα, η μουσική. Όσον αφορά τις εκκλησίες και τα μοναστήρια πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή οι Ρώσοι είναι ομόδοξος λαός, θέλουν να τα επισκέπτονται και ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Και φυσικά, οι σχέσεις των δύο λαών παραμένουν δυνατές. Γίνονται πολλοί μικτοί γάμοι κ.λπ.

• Να αντιστρέψω την επόμενη ερώτηση. Υπάρχει ροή από την Ελλάδα προς την Ρωσία; Υπάρχει ενδιαφέρον για μετανάστευση;  Έρχονται Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν Ρωσικά;
Για μετανάστευση, όχι ιδιαίτερα. Όσο για τους φοιτητές είναι περίπου 50 στην Μόσχα αυτή τη στιγμή, αλλά αποτελούν μια «μαγιά» η οποία έχει την τάση να αυξάνεται. Γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον για εκμάθηση ρωσικής γλώσσας δείχνει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα και είναι αρκετοί που θα ήθελαν να έρθουν προς τα ρωσικά πανεπιστήμια είτε για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι πολύ υψηλόβαθμα στελέχη σε μεγάλες εταιρείες αλλά και επιχειρηματίες που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

• Το 2016 ορίστηκε ως «Έτος Ελλάδας» στην Ρωσία; Τι περιμένουμε από αυτό;
Το «Έτος Ελλάδας» στην Ρωσία είναι αφιερωματικό έτος. Το 2016 θα είναι έτος αφιερωμένο στις σχέσεις των δύο χωρών κατά το οποίο θα δοθεί έμφαση στις ανταλλαγές σε όλους τους τομείς (κυρίως στον τουρισμό και στον πολιτισμό). Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, έχει την αρμοδιότητα για τις δράσεις και την εποπτεία κυρίως σε θέματα Πολιτισμού. Θα υπάρξουν ανταλλαγές σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. Πιστεύω πως αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Συνεπώς, το έτος αυτό από μόνο του θα ενθαρρύνει και μεγαλύτερες τουριστικές ροές προς την Ελλάδα.

• Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από την Ρωσία στην χώρα μας;
Παρά το γεγονός πως δεν είναι στη αρμοδιότητα του Προξενείου, μπορώ να σας πω ότι βλέπουμε να υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το ενθαρρύνει και να το διευκολύνει. Κι εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε αυτή την πολιτική. Άλλωστε οι επενδύσεις είναι μοχλός ανάπτυξης και ενθαρρύνει και τις εμπορικές συναλλαγές. Ειδικά όμως για τον τουρισμό θέλω να επισημάνω ότι παραμένει ο βασικός μοχλός, που υποστηρίζει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και μάλιστα σε όλους τους τομείς.

• Για να κλείσουμε, θα ήθελα να σας ζητήσω να στείλτε ένα μήνυμα για όσους διαβάσουν την συνέντευξή σας.
Εμείς εδώ στο Προξενείο της Ελλάδας στην Μόσχα κρατάμε μια αισιοδοξία, παρά τα όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή. Είμαστε πολύ ευτυχείς να βλέπουμε έναν λαό να αγαπά και να εκτιμά την Ελλάδα για την ιστορία της, ως κοιτίδα του πολιτισμού και ως φάρο ανθρωπιστικών ιδεών με πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες. Μας εκτιμούν πολύ και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και λέμε ότι η Ελλάδα από μόνη της είναι διαβατήριο. Το Προξενείο μας υπηρετεί την υπόθεση του Τουρισμού στην Ελλάδα με πάθος, αφού είναι έντονη η αίσθηση της ευθύνης απέναντι στην χώρα μας, γνωρίζοντας πως οι ροές αποτιμώνται σε εθνικό εισόδημα και έχουν πολλαπλά οφέλη.


dimokratiki.gr
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή