ΕΣΕΕ: Χαμηλή η κίνηση στις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι

Σεπτέμβριος 11, 2014
jumbo-banner
Tην εκτίμηση ότι οι εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να καρπωθούν ουσιαστικά μέρος έστω των αυξημένων εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως αναμφισβήτητα οι αφίξεις από το εξωτερικό, όπως έχουν εξελιχθεί από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούλιο, παρουσιάζουν αύξηση κατά 16,5% συγκριτικά με πέρυσι και οι εμπορικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αναδεικνύονται σε βασικούς ωφελούμενους από την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ωστόσο, η ΕΣΕΕ σημειώνει πως αν και στην Ελλάδα εισέρρευσε μεγαλύτερος αριθμός τουριστών φέτος φαίνεται πως ανήκαν σε χαμηλότερη εισοδηματική τάξη. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, η μέση κατά ταξίδι δαπάνη μειώθηκε κατά 10 ευρώ ή 1,7%.
 
Η Συνομοσπονδία αναφέρει πως έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα των διακοπών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των επισκεπτών να προτιμούν τη διαμονή σε καταλύματα τύπου «all inclusive», με αποτέλεσμα το τοπικό εμπόριο να μην επωφελείται ουσιαστικά.
 
Ακόμη, σημειώνει πως τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν δημιουργήσει μία στρεβλή εικόνα για την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, πολλοί ξένοι επισκέπτες θεωρούν πως η οικονομική κρίση θα έχει οδηγήσει τα προϊόντα στη χώρα να πωλούνται σχεδόν σε εξευτελιστικές τιμές. Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στους τουρίστες στις χώρες προέλευσής τους είναι να απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν πως οι τιμές δεν έχουν συρρικνωθεί όσο θα επιθυμούσαν, παρά τις μειώσεις που έχουν όντως καταγραφεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο.
 
Επίσης υπογραμμίζει πως  ένας ιδιαίτερα σοβαρός λόγος πτώσης των τουριστικών εσόδων δεν είναι άλλος από την «έλλειψη» του Έλληνα τουρίστα ο οποίος είτε μείωσε τις ημέρες παραμονής του είτε δεν πήγε καθόλου διακοπές και ο οποίος αποδεικνύεται ότι είχε συμβάλλει κατά το παρελθόν στην τόνωση της ζήτησης.
 
Στην ίδια βάση στοιχεία για τον κύκλο εργασιών που επικαλείται η ΕΣΕΕ δείχνουν πως ενώ ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το εμπόριο εξακολουθεί να καταγράφει πτώση του τζίρου .
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τοποθετούμενος στο ζήτημα δήλωσε πως  ο τουρισμός θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να αναδείξει και να προβάλλει νέα πιο ποιοτικά μοντέλα τουριστικού προϊόντος, υψηλότερων προδιαγραφών, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερες εναλλακτικές επιλογές επισκέψεων και αγορώ».
 
tanea.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot