Ενίσχυση των τουριστικών κρατήσεων από ΗΠΑ και Βρετανία

Ιανουάριος 16, 2015
jumbo-banner
Αύξηση παρουσιάζουν οι τουριστικές κρατήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την Ελλάδα τη φετινή σεζόν, τάση που ενισχύεται από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας.
 
Παράλληλα, η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δημιουργεί προσδοκίες για ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος και από την Ελβετία προς τη χώρα μας. Οι τρεις αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελβετίας προσφέρουν σε ετήσια βάση πάνω από 3 εκατ. αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα. Η δυναμική, με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη χρονιά, που συνεχίζει να έχει ο ελληνικός τουρισμός σε ορισμένες ξένες αγορές υπερκαλύπτει μέχρι στιγμής τις επιπτώσεις που υφίσταται ο τομέας από την πολιτική αβεβαιότητα.
 
Το Ελληνοαμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο επικαλούμενο στοιχεία από τους Αμερικανούς tοur operator Globus, Trafalgar και American Express ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις τον τρέχοντα μήνα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν παρουσιάζουν αύξηση κατά 23%.
 
Το Επιμελητήριο έχει προγραμματίσει από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου ταξίδι εξοικείωσης στην Ελλάδα ταξιδιωτικών πρακτόρων από τις ΗΠΑ (όπως του Οργανισμού Virtuoso) με εξειδίκευση στον τουρισμό πολυτελείας.
 
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βρετανίας (ΑΒΤΑ), η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Βρετανούς που προχωρούν σε πρώιμες κρατήσεις αυτή την περίοδο για φέτος. Ο Σύνδεσμος παρατηρεί ότι φέτος οι πρώιμες κρατήσεις από τους Βρετανούς παρουσιάζουν έκρηξη με αυξήσεις μέσα στον Ιανουάριο, που κυμαίνονται μεταξύ 30% και 50% ανάλογα με το πρακτορείο.
 
Στο μεταξύ τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος για τα βασικά τουριστικά μεγέθη του 9μήνου πέρυσι δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για αφίξεις ρεκόρ 24 εκατ. ξένων επισκεπτών στο σύνολο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι, «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, επισκέφθηκαν τη χώρα, επιπλέον, περίπου 4 εκατ. ξένοι τουρίστες σε σχέση με το 2013.
 
Για το 9μηνο του 2014 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 20% φθάνοντας τα 20,7 εκατ. όταν για το σύνολο του 2013 οι αφίξεις είχαν φθάσει σε 20,1 εκατ. Ενδεικτικό της δυναμικής που ανέπτυξε ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία είναι το γεγονός ότι για το 9μηνο πέρυσι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών ήταν ήδη κατά 6 εκατ. περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν για το 9μηνο κατά 10,9% ξεπερνώντας τα 12 δισ. Οι υψηλότερες αυξήσεις σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων καταγράφηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία.
 
Εξάλλου χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε την επεξεργασία των στοιχείων για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας το 2014. Ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 15,4% αγγίζοντας τα 14,6 εκατ. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκαν κατά 88,3%, της Μυκόνου κατά 39%, του «Ελ. Βενιζέλος» κατά 29,4% και της Σαντορίνης κατά 27%. Τις περισσότερες, επιπλέον, αφίξεις (770.000) δέχθηκε το «Ελ. Βενιζέλος». Τον Δεκέμβριο οι συνολικές διεθνείς τουριστικές αφίξεις –που αποτυπώνουν κυρίως την κίνηση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη– αυξήθηκαν κατά 29,2%.
kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot