Menu
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κέντρο Συμβουλευτικής Υπο…

25η Οκτώβρη 2017 – Π...

Τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια στα χειρότερα της Ευρώπης

Τέσσερα ελληνικά αεροδρόμ…

Τέσσερα ελληνικά α...

O Ήλιος στο ζώδιο του Σκορπιού

O Ήλιος στο ζώδιο του Σκο…

Ο συμβολισμός του Σκ...

Ο Θεόφιλος Σεχίδης ζητά να αποφυλακιστεί -Ο Ελληνας «Χάνιμπαλ Λέκτερ» θέλει να επιστρέψει στη Θάσο

Ο Θεόφιλος Σεχίδης ζητά ν…

Την πόρτα της εξόδου...

ΔΕΗ: Νυχτερινό τιμολόγιο - Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο

ΔΕΗ: Νυχτερινό τιμολόγιο …

Νυχτερινό τιμο...

Πότε αναρτώνται τα τέλη κυκλοφορίας 2018

Πότε αναρτώνται τα τέλη κ…

Οι εξαγγελίες που ...

«Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις Νισύρου»

«Κενές θέσεις εκπαιδευτικ…

Ερώτηση προς τον Υπο...

To νέο πρόγραμμα της Τ.Ε.Ε.Ο.Κ. από 26 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2017

To νέο πρόγραμμα της Τ.Ε.…

26 αναμετρήσεις γι...

FIFA: Αυτή είναι η καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς!

FIFA: Αυτή είναι η καλύτε…

Μια ενδεκάδα γεμ...

Δικαστική απόφαση ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο στην κοινή επιμέλεια τέκνων

Δικαστική απόφαση ανοίγει…

Σύμφωνα με την από...

Αποκάλυψη σοκ - Η άτυχη εφοριακός είχε κάνει ασφάλεια ζωής δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της - ΒΙΝΤΕΟ

Αποκάλυψη σοκ - Η άτυχη ε…

Σφίγγει ο κλοιός γύρ...

Η τούμπα της Μπουλέ την ώρα της συνέντευξης της στο Happy Day [βίντεο]

Η τούμπα της Μπουλέ την ώ…

Μπορεί να είχαμε κ...

Prev Next

Εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2016 (και μετά ξυπνήσαμε...);;

Εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2016 (και μετά ξυπνήσαμε...);;
jumbo-banner
Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά κάθε φορά είναι αφοπλιστικά εντυπωσιακό. Με πόση ευκολία και επιδερμισμό – όχι απλώς άγνοια και ασχετοσύνη, αυτές εξηγούνται και συγχωρούνται – καταπιανόμαστε από ορισμένες εξελίξεις και φθάνουμε αυτομάτως σε... συναρπαστικά συμπεράσματα.
Το πόσα εκατομμύρια τουρίστες, κυρίως Ρώσοι, θα μας έρθουν την επόμενη περίοδο – αν δεν έχουν ξεκινήσει να έρχονται, ήδη – και μάλιστα χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα το ιδιαίτερο για αυτό, είναι θέμα του ποιο μέσο, εθνικής ή τοπικής εμβελείας, παρακολουθείς ή διαβάζεις αυτές τις τελευταίες μέρες.Το πιο χαριτωμένο όλων δε, είναι ο τρόπος που οι «ειδικοί» και άλλοι βγάζουν τα νούμερα και ενίοτε, τα βάζουν και στο στόμα επισήμων και αξιωματούχων: Τόσα εκατομμύρια πήγαν στην Τουρκία, άλλα τόσα στην Αίγυπτο, άρα τόσα εκατομμύρια μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα!
Όταν αυτά τα νούμερα και αυτές οι συλλογιστικές ακούγονται και σε συσκέψεις, τότε καταλαβαίνει κανείς και την έκταση του χαώδους χάσματος μεταξύ της πραγματικότητας της αγοράς και της πραγματικότητας που υπάρχει στο μυαλό και στην αντίληψη αρκετών που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Η περίπτωση της ρωσικής αγοράς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαχρονικά και αναλογικά, ελάχιστα έχουμε κάνει ως χώρα-προορισμός, για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς. Ακόμα και όταν αρχίσαμε να έχουμε μία σταθερή άνοδο από το 2012 και μετά, η αύξηση αυτή δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα κάποιας συντονισμένης προσπάθειας με μακροχρόνιο σχέδιο και σύστημα, όσο ένα μίγμα αποσπασματικών ενεργειών, πρόσκαιρων παρεμβάσεων, τιμολογικών πολιτικών και αναμασήματος της «καραμέλας» περί «παλαιών και ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο λαών» κ.λπ.
Το πόσο... βαθιά θεμελιωμένη ήταν η σχέση μας με τη ρωσική αγορά, φάνηκε ξεκάθαρα το τελευταίο 15μηνο, ειδικά με τον τρόπο που αντιμετώπισαν ρώσους συνεργάτες τους πολλοί και διάφοροι, οι οποίοι τώρα πάλι, «αναθάρρησαν» και προσπαθούν να τοποθετηθούν. Δεν είναι της παρούσης, αυτό το θέμα, όμως.Όπως δεν είναι της παρούσης και τα ποσά, τα εκατομμύρια ευρώ, που επενδύουν κάθε χρόνο στη Ρωσία σε διαφήμιση, σταθερά και επαναλαμβανόμενα οι προορισμοί που θα έπρεπε να θεωρούνται «δεδομένοι», δηλαδή ακριβώς η Τουρκία, η Αίγυπτος κ.α.. Σε αντίθεση με εμάς, που το μόνο που έχουμε (ευτυχώς...) είναι ένα δυναμικό και ευρηματικό Γραφείο του ΕΟΤ, που, τουλάχιστον, κρατάει τα «προσχήματα» και την παρουσία της χώρας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Ας μείνουμε στα πραγματικά νούμερα. Και στα ερωτήματα.
Η Ελλάδα, στο 9μηνο, έχει μία μείωση άνω του 62% στην κίνηση από τη Ρωσία, το υψηλότερο ποσοστό μείωσης από όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι, φέτος, στο κλείσιμο της χρονιάς, θα έχουμε χάσει, κατ΄εκτίμηση, περίπου 700.000- 750.000 αφίξεις Ρώσων (πολύ πιο πάνω από τις μισές) σε σύγκριση με το 2014. Το επίπεδο της κίνησης, δηλαδή, θα έχει επιστρέψει περίπου στα επίπεδα του 2010.Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις «χαμένες» αφίξεις, προφανώς, αφορά Ρώσους που δεν ταξίδεψαν φέτος στο εξωτερικό ή αν ταξίδεψαν, πήγαν αλλού πιθανότατα λόγω κόστους. Το οποίο σημαίνει, ότι αν βρουν ανάλογο κόστος το 2016, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία, στο Μαρόκο, στην... Γκόα, γιατί να προτιμήσουν την Ελλάδα; Γιατί να επιστρέψουν;
Όπως λένε οι πληροφορίες και όπως ενημερώθηκαν αρμοδίως οι Περιφερειάρχες και οι τουριστικοί φορείς προ ημερών από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, οι Ρώσοι προσφέρουν 28-30 ευρώ το άτομο all inclusive, για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Πόσοι ξενοδόχοι θα ανταποκριθούν; Πόσοι θα μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους; Προ των εξελίξεων, τα μηνύματα από τη ρωσική αγορά, δεν έδειχναν κάτι το ιδιαίτερο για το 2016. Το αντίθετο, μάλιστα, υπήρχε εντονότατος προβληματισμός στην τουριστική αγορά, λόγω και των βιομετρικών θεωρήσεων που απαιτούνται πλέον από τον Σεπτέμβριο.
Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τους είναι ήδη πολύ σοβαρές, με τον αριθμό των αιτημάτων για χορήγηση θεωρήσεων να έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι άλλο ένα ποσοστό Ρώσων, θα αποφύγει την Ελλάδα το 2016, λόγω της διαδικασίας την οποία θα πρέπει να υποστεί. Και για να δώσει τα βιομετρικά τους στοιχεία και για να περιμένει πολύ περισσότερο χρόνο για να βγάλει visa.Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στο Προξενείο και στα πέριξ αυτού υπάρχουν περίπου 6-7, άντε 8, στελέχη που μπορούν να χορηγούν θεωρήσεις με το νέο σύστημα. Όπως εκτιμάται, στην καλύτερη των περιπτώσεων και στο ιδανικό σενάριο όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια (το σύστημα δεν «κολλάει» - παρεμπιπτόντως, το σχετικό software λέγεται ότι είναι μάλλον «της πλάκας»-  η ροή των καταχωρίσεων γίνεται απρόσκοπτα κοκ), αυτό σημαίνει περίπου 700-800 θεωρήσεις την ημέρα! Επαναλαμβάνω, 700-800 θεωρήσεις την ημέρα! Να πούμε 1.000;
Ακόμα και τότε, κάθε μέρα, για όλο τον χρόνο, να βγαίνουν αυτές οι βίζες και πάλι, δεν θα «πιάνουμε» ούτε καν τα φετινά νούμερα! Συμπέρασμα: Χωρίς στρατηγική με συνέχεια και συνέπεια, επαρκή διαφήμιση και προβολή, συνεργασίες εμπιστοσύνης και τουλάχιστον 50-60 εξουσιοδοτημένα άτομα στο Προξενείο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, περισσότερες αφίξεις από Ρωσία, δεν πρόκειται να δούμε...
tornosnews.gr

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή