Δύσκολη τουριστική χρονιά για το Αιγαίο λόγω προσφυγικού

Ιανουάριος 27, 2016
jumbo-banner

Να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πέρσι στην εικόνα των νησιών η τεράστια ροή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και να πείσουν για την ασφάλεια του προορισμού, προσπαθούν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, εντούτοις η χρονιά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη για τα νησιά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα.

Όπως σημειώνουν πιο συγκεκριμένα στο Capital.gr επιχειρηματίες από την Κω, η πτώση στις κρατήσεις από την Αγγλία και τη Γερμανία αγγίζει ακόμη και το 35%, ενώ πολύ μεγάλη υστέρηση υπάρχει και από νέες αγορές, όπως για παράδειγμα από την Ολλανδία. Για μη παραδοσιακές αγορές, όπως η Αυστρία και το Βέλγιο, η πτώση στην ζήτηση φτάνει όπως τονίζουν το 70%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα νησιά του Αιγίου που που δέχτηκαν το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μέσα στο 2015, όπως η Σάμος και η Λέσβος, όπου η πτώση στις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν υπολογίζεται στο 50%. Ακόμη και η Ρόδος που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες, όπως λένε οι πληροφορίες, καταγράφει μείωση 10%-12%, που αφενός αποδίδεται στο προσφυγικό, κυρίως όμως στις παγωμένες κρατήσεις εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων στη γειτονική Τουρκία και το φόβο ενός νέου χτυπήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους φορείς των νησιών, βρίσκεται ακόμη στον αέρα το ενδεχόμενο εξαίρεσης από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (5%, 9% και 16%) των νησιών που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τον τεράστιο όγκο προσφύγων που πέρασε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι μειωμένοι συντελεστές έχουν ήδη καταργηθεί σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως την 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές έρχεται το δεύτερο κύμα κατάργησης των συντελεστών, που θα αφορά τα νησιά των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων, πλην των απομακρυσμένων.
Από την άλλη, το ζήτημα της ασφάλειας του προορισμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας που θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, όπως παραδέχονται, καθώς φέτος όλα δείχνουν αφενός πως η ασφάλεια και όχι η ελκυστικότητα θα είναι το βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού, αφετέρου αυτή θα είναι η σεζόν των late bookings.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι ακόμη πολύ πρώιμο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για τους στόχους της φετινής σεζόν, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα. Αν και τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρουν πως καταγράφεται μονοψήφια αύξηση στον αριθμό των τουριστών σε σύγκριση με πέρσι, πιο σαφή συμπεράσματα θα μπορούμε να έχουμε στο τέλος του επόμενου μήνα, και αυτό αν φυσικά δεν συμβεί κάτι που θα ανατρέψει ολόκληρο το σχεδιασμό των επιχειρηματιών του τουρισμού.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot