Διαπιστώσεις για τον τουρισμό στο fvw congress 2014

Οκτώβριος 13, 2014
jumbo-banner
Το ετήσιο συνέδριο του fvw, του κορυφαίου οργανισμού τουριστικών μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία (και στην Ευρώπη), αποτελεί θεσμό, καθώς κάθε χρόνο οι ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού αναλύουν τις τάσεις της αγοράς και προδιαγράφουν τις μελλοντικές εξελίξεις.
 
Η κυρία Αντα Καραγιάννη, MSc μάρκετινγκ & επικοινωνία της Praxis Plus της Ρόδου και τουριστική επιχειρηματίας, παρακολουθεί ανελλιπώς το συνέδριο εδώ και πολλά χρόνια και είναι αυτή που κατάφερε να φέρει στο σμαραγδένιο νησί το συνέδριο του fvw, στο οποίο, κάθε χρόνο, παράγοντες της γερμανικής αγοράς καταθέτουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για τους ελληνικούς προορισμούς.
 
Η κυρία Καραγιάννη γράφει στο tornosnews τα συμπεράσματα του εφετινού fvw congress 2014:
 
Πραγματοποιήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου το fvw congress 2014, που αποτελελεί το κορυφαίο Β2Β συνέδριο για τους μεγάλους παίκτες της Γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας. Συμμετέχουν πάνω από 1.200 επαγγελματίες στο τουριστικό και επαγγελματικό ταξίδι. Ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι από τους leaders του χώρου όπως TUI, Thomas Cook, DER Touristik, ALL TOURS, FTI, Aida, Lufthansa, Air Berlin, ένας μεγάλος αριθμός από μανατζερς από τα GDS (Global Distribution Systems), τις εταιρείες τεχνολογίας στον τουρισμό, αυτές που αναπτύσσονται στο ίντερνετ και τα on line ταξιδιωτικά γραφεία καθώς οι αλλαγές στη διανομή μέσω διαδικτύου, στην τεχνολογία, τα social media ειναι πλέον το κύριο θέμα σε κάθε συνέδριο.
 
Παράλληλα με το συνέδριο, οργανώνεται η κορυφαία Β2Β έκθεση Travel Expo. Απευθύνεται σ’ αυτούς που αποφασίζουν στην διανομή τουρισμού, τους Τ.Ο. και στους μάνατζερς από τα επαγγελματικά ταξίδια. Την επισκέπτονται επί πλέον 1.500 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες που παρακολουθούν τα ειδικά forum για τουριστικούς πράκτορες. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος πάνω από 80 εκθέτες.
 
Τα forum αναπτύσσονται παράλληλα με το συνέδριο είναι εξειδικευμένα με ομιλίες και συζητήσεις σε θέματα τεχνολογίας που εφαρμόζονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία και σε θέματα που αφορούν τους τουριστικούς πράκτορες πχ πωλήσεις κλπ.
 
Στο συνέδριο οι διακεκριμένοι ομιλητές, υψηλού επιπέδου στελέχη, επιχειρηματίες και επιστήμονες, τόσο από τη Γερμανία όσο και από όλο τον κόσμο, διαμορφώνουν απόψεις, τάσεις, ανακοινώνουν στρατηγικές, ανταλλάσσουν και συζητούν τις ιδέες τους με τους κορυφαίους της Γερμανικής τουριστικής κοινότητας.
Multi-channel sales
 
Στο FVW συνέδριο 2014, κυριάρχησαν οι πωλήσεις μέσα από πολλά κανάλια (multi-channel sales) που στρατηγικά θέλουν να αναπτύξουν οι Γερμανοί tour operators ενώ η Google & Booking.com, θέλουν να δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα και συνεργασίες. Οι μάνατζερς των tour operators παραδέχθηκαν ότι οι on line & off line πωλήσεις τους είναι ανάγκη να συνδεθούν (το βλέπτουμε στην πράξη στις συνεργασίες ξεν/χείων και Τ.Ο.) για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα on line τουριστικά γραφεία. Στον αντίλογο, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ακόμη το USP (unique selling proposition) που αφορά στην προσωπική επαφή με τον πελάτη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γιατί μπορούν να ανακαλύψουν τις επιθυμίες και επιλογές του με μεγάλη ακρίβεια κάτι που δε συμβαίνει με όλα τα άλλα μέρη του δικτύου διανομής, πολύ δε περισσότερο με τους tour operators.
 
Εδώ μπαίνει το μεγάλο θέμα που αφορά τη data (βάση δεδομένων με στοιχεία του πελάτη). Οι tour operators προτείνουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μοιραστούν τη data για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους online ανταγωνιστές. Είπαν: «με το Google είμαστε εχθροί και φίλοι. Το google δε μπορεί να μπει στα ξεν/χεία». Από τη booking.com, ο Peter Verhoeven, έδωσε μεγάλη έμφαση στο περιεχόμενο – content που είναι η διαμονή (accommodation).
 
Ο κεντρικός ομιλητής, διευθύνων σύμβουλος της TUI Fritz Joussen, τόνισε ότι σε άλλες βιομηχανίες είναι συνηθισμένο να μοιράζονται τη βάση δεδομένων στην περίπτωση του τουρισμού, όμως με ζήλεια την κρατούν οι τουριστικοί πράκτορες (ειδικά μετά τις μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις την περίοδο γιγάντωσης των tour operators, όπου η επαφή με τον πελάτη, ήταν το μεγαλύτερο όπλο αλλά και άμυνα των ανεξάρτητων τουριστικών γραφείων – ήταν θέμα σε προηγούμενο συνέδριο το 2006). Η μεγαλύτερη πρόκληση είπε, είναι να βρούμε τον τρόπο να μοιραστούμε ανοιχτά τη data, οι τουριστικοί πράκτορες και οι tour operators. Αυτό θα δώσει καλύτερες υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή εκ μέρους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και θα καθορίσει με ασφάλεια το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Όλα αυτά αξιοποιούνται στο στόχο των πολυκαναλικών πωλήσεων από τους tour operators με προστιθέμενη αξία προς όφελος του πελάτη διαχρονικά.
 
Γεγονός είναι ότι ο τουρισμός αναζητάει τους τρόπους για να αναπτυχθεί με εστίαση στον πελάτη, με έμφαση στο περιεχόμενο, τη data, ενώ αλλάζουν τα status και οι τάσεις, πράγμα που είναι ανάγκη να το εντοπίσουμε ταχύτατα για τις απαραίτητες προσαρμογές. Τέλος, η ευελιξία και η πληρφορία είνα εξ’ ίσου πλεονέκτημα όσο και η υιοθέτηση τεχνολογικών εφαρμογών από τα μέρη του δικτύου διανομής στον τουρισμό προς όφελος πάντα του πελάτη.
 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot