Γερμανική «βοήθεια» στον ελληνικό τουρισμό

Μάρτιος 28, 2016
jumbo-banner

Τους προορισμούς που προτιμούν αλλά κι εκείνους που δείχνουν να αποφεύγουν-έστω προσωρινά- οι Γερμανοί ταξιδιώτες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι (Νοέμβριος) και την Κωνσταντινούπολη (Ιανουάριος) αποτυπώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Η Ελλάδα εμφανίζεται να παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γερμανούς καθώς τον Ιανουάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατών μεταξύ των βασικών προορισμών της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο επιβατών 9,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Επίδοση, μάλιστα, η οποία είναι υψηλότερη από τις αντίστοιχες της Ισπανίας (+7,8%) και της Πορτογαλίας (+8,1%) οι οποίες εμφανίζονταν μέχρι πρόσφατα να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος φέτος των Γερμανών ταξιδιωτών οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς προορισμούς.

Ισπανία και Τουρκία, δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας, εμφανίζονται την ίδια στιγμή να καταγράφουν σημαντική μείωση σε βασικούς τους προορισμούς. Μπορεί η Ισπανία να εμφανίζει άνοδο επιβατών από τη Γερμανία αλλά οι Βαλεαρίδες «έγραψαν» πτώση 6,3% ενώ η κίνηση για τα Κανάρια κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (-0,1%).

Την ίδια στιγμή η Τουρκία κατάφερε να διατηρήσει θετικό πρόσημο στην επιβατική κίνηση από αεροδρόμια της Γερμανίας (+7,8%). Ενδεικτικό τoυ γεγονότος ότι ο τουρκικός τουρισμός ενισχύει τις «εφεδρείες» του στις περιόδους εκτός καλοκαιριού.

Το πλήγμα, ωστόσο, στην τουρκική αγορά εμφανίζεται να είναι μάλλον αναπόφευκτο. Κι αυτό αποτυπώνεται στην μείωση 6,3% της κίνησης προς την Αττάλεια που αποτελεί την κύρια πύλη για τη λεγόμενη τουρκική «Ριβιέρα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, πάντως, για τον Ιανουάριο στην αγορά της Γερμανίας κατέγραψε η κίνηση προς την Κύπρο (+39,6%). Ένδειξη ότι το νησί επανέκαμψε δριμύτερο στη γερμανική αγορά μετά τους κλυδωνισμούς στην οικονομία της τα προηγούμενα χρόνια.

Απομακρύνονται την ίδια στιγμή οι Γερμανοί από τη Ρωσία (-19,4%) ενώ η μείωση για την Αίγυπτο και την Τυνησία κινήθηκα στα επίπεδα του 27,5% και του 24,1% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της Destatis «φωτογραφίζουν» την ίδια στιγμή, τη στροφή των Γερμανών σε μακρινούς προορισμούς που δεν συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με θέματα τρομοκρατίας ή προσφυγικές ροές. Έτσι,Κίνα, Ιαπωνία, Μεξικό, Ταϋλάνδη κατέγραψαν σημαντική άνοδο με διψήφια ποσοστά. Η αύξηση των Γερμανών που ταξίδεψαν τον Ιανουάριο στην Κίνα έφθασε το 14% ενώ για το Χονγκ- Κονγκ ήταν ακόμα μεγαλύτερη (+36,2%).

Η στροφή των Γερμανών σε προορισμούς του Ειρηνικού αποτυπώθηκε στην άνοδο των επιβατών που ταξίδεψαν προς Ιαπωνία (11,5%) αλλά και της Ταϊλάνδης (+26,9%).

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot