Βουτιά τουριστικής κίνησης στην Τουρκία

Απρίλιος 22, 2016
jumbo-banner

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 6,2% της οικονομίας και στο 8% της απασχόλησης. Ξένες αερογραμμές αναστέλλουν τις υπηρεσίες τους προς τη χώρα, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες είτε δεν προσλαμβάνουν προσωπικό είτε δεν ανοίγουν καν.

Οι εντάσεις με τη Ρωσία και μια σειρά θανάσιμων τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές, τρομάζουν τους επισκέπτες που μάλλον δε θα προτιμήσουν φέτος τον έκτο πιο δημοφιλή προορισμό στον κόσμο για διακοπές στο εξωτερικό.

Κλειστά ξενοδοχεία και ακυρωμένες πτήσεις μειώνουν τις εισροές που χρειάζεται η οικονομία για να διατηρήσει υπό έλεγχο το κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να πέσουν κάτω των 20 δισ. δολαρίων φέτος για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με το Eurasia Group.

Η αμερικανική Delta Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις από Νέα Υόρκη σε Κωνσταντινούπολη, ενώ η ισπανική Iberia έχει ακυρώσει προσωρινά τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις από τη Μαδρίτη.

Τα βίαια περιστατικά, τα οποία έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους από τον Ιούλιο, εμποδίζουν και τους πολίτες της Τουρκίας να συχνάζουν στα κάποτε δημοφιλή μέρη της χώρας.

Το Bloomberg θυμίζει ότι ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 6,2% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας και στο 8% της απασχόλησης. Φέτος, εκατοντάδες παραθαλάσσια θέρετρα έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για πρόσληψη χιλιάδων εποχικών εργαζομένων. Κάποιες μονάδες ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου για τη σεζόν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, οι ξένες αφίξεις εμφάνισαν βουτιά 8,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot