Αυτοί είναι οι 20 t.o's που φέρνουν τους Ρώσους στην Ελλάδα- δείτε τους αριθμούς

Μάρτιος 21, 2016
jumbo-banner

Στη Μόσχα είναι στραμμένο αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον της τουριστικής αγοράς, όπου διοργανώνονται οι δύο  διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Intourmarket καιΜΙΤΤ.  

Σε συνέχεια των τελευταίων αποκαλυπτικών ρεπορτάζ και των θεμάτων του για τις εξελίξεις στη ρωσική αγορά, το Tornos News παρουσιάζει σήμερα την ακριβή εικόνα, την πλήρη ακτινογραφία των βασικών «παικτών» της, βάσει του αριθμού θεωρήσεων που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία, για τους επισκέπτες που διακίνησαν στην Ελλάδα το 2015.

Η αποτύπωση αυτή, που βασίζεται στα επίσημα απολογιστικά στοιχεία των Προξενικών μας αρχών για το 2015, δείχνει την πραγματική θέση των τουριστικών οργανισμών με βάσει τις θεωρήσεις. Θέση που έχει ειδική σημασία, αν επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι στο πρόγραμμα συνδιαφήμισης που ετοιμάζουν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, υπήρχαν κάποιες προτάσεις να κατανεμηθούν τα σχετικά κονδύλια, ανάλοα με τις προβλέψεις που κάνει κάθε tour operator για την τρέχουσα περίοδο και όχι μία πιο δίκαιης και ορθής αξιολόγησης, όπως βάσει του αριθμού των επισκεπτών που αποδεδειγμένα διακίνησε στη χώρα μας, την περασμένη χρονιά. 

Η εικόνα αυτή, βεβαίως, δεν είναι απολύτως πλήρης, καθώς η πολιτική που ακολουθεί κάθε tour operator ή τουριστικό γραφείο απέναντι στους πελάτες του, διαφέρει. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένοι tour operators που ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αιτούνται visa πολλαπλών εισόδων και μεγάλης χρονικής διάρκειας, ενώ άλλοι, το αποφεύγουν, καθώς υπάρχει και ζήτημα οικονομικού οφέλους (κάθε αίτημα για visa έχει χρέωση για τον πελάτη και υπό αυτό το πρίσμα, η χορήγηση visas multi δεν “συμφέρει” ...).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός ταξιδιών των πελατών ενός tour operator που παίρνουν visa πολλαπλών εισόδων, μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον αριθμό των θεωρήσεων που έχουν χορηγηθεί. Αλλά αυτό είναι κάτι που έυκολα μπορεί να καταγραφεί και να αποδειχθεί από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Συνολικά, σύμφωνα με το σύνολο των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Tornos News όλο αυτό το διάστημα, για τους πελάτες των διαπιστευμένων tour operators και τουριστικών γραφείων εκδόθηκαν λίγο πάνω από 333.000 θεωρήσεις κατά τη διάρκεια του 2015, αριθμός που αντιστοιχεί στο 82% του συνόλου των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική επικράτεια. 

Oι 20 μεγαλύτεροι t.o's 

Στον σχετικό πίνακα Ι αποτυπώνεται η εικόνα για τους 20 μεγαλύτερους tour operators και τουριστικά γραφεία,  βάσει του αριθμού θεωρήσεων που εκδόθηκαν το 2015 για πελάτες τους. Αυτές οι 20 εταιρείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των θεωρήσεων – περίπου 305.000 βίζες - από το σύνολο των άνω των 190 τουριστικών οργανισμών και γραφείων που είχαν διαπιστευθεί πέρυσι στα Προξενεία της Ελλάδας για εξερχόμενο τουρισμό.

Από τα στοιχεία αυτά, αφενός μεν είναι ξεκάθαρη η κυρίαρχη θέση του Ομίλου Μουζενίδη  στη ρωσική αγορά, καθώς και ότι οι τρεις πρώτοι στη λίστα,Mouzenidis Travel, Biblio Globus και Pegas Touristik, έχουν πάνω από το 50% των θεωρήσεων από τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία και περίπου το 42% του συνόλου των θεωρήσεων.

Οι θεωρήσεις που χορηγήθηκαν κατόπιν αιτημάτων μεμονωμένων Ρώσων πολιτών, συνολικά για το 2015, ήταν περίπου 75.000.

Θυμίζουμε ότι το 2015, ο αριθμός των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν συνολικά ήταν 415.633 (η διαφορά με το σύνολο του πίνακα ΙΙ) οφείλεται στη χορήγηση κάποιων θεωρήσεων ειδικού καθεστώτος), μειωμένος κατά 47,1% σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν ξεπεράσει τις 789.000.

Πίνακας 1

Πίνακας 2

 ** Στοιχεία από επίσημες πηγές, επεξεργασία Tornos News

πηγη:tornosnews.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot