Άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα βλέπει για εφέτος η TUI

Μάρτιος 14, 2016
jumbo-banner

Αισιόδοξος για την έκβαση της εφετινής σεζόν στην Ελλάδα, με την άνοδο σε προκρατήσεις να αγγίζει το 12% από τη γερμανική αγορά, δηλώνει ο Director Product & Trading της TUI Deutschland κ. Στέφαν Μπάουμερτ.

Ο ίδιος διαπιστώνει μετατόπιση της ζήτησης για διακοπές προς τα δυτικά της χώρας και της Μεσογείου γενικότερα, καθώς Τουρκία και Αίγυπτος κινούνται πολύ χαμηλά.

Με αφορμή τη συνάντησή του στην Αθήνα με περισσότερους από 150 συνεργαζόμενους ξενοδόχους, ο κ. Μπάουμερτ επισημαίνει την καλή επίδοση της χώρας, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ.

«Η Ελλάδα πάει πολύ καλά για το καλοκαίρι του 2016 και περιμένουμε αυτό να συνεχιστεί. Ειδικά μεγάλοι προορισμοί όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Δυτική Πελοπόννησος πάνε πολύ καλά για εμάς. Άρα περιμένουμε άνοδο» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Μπάουμερτ.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, «διαπιστώνουμε μια μικρή μείωση στην Κω και μείωση στη Σάμο και στη Λέσβο, αλλά στα τελευταία δύο νησιά ο τουριστικός όγκος είναι αρκετά μικρός και δεν επηρεάζει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, συνολικά ως ΤUI έχουμε μια αύξηση της τάξης του 12% για την Ελλάδα από τη γερμανική αγορά, παρά τη μείωση στην Κω».

Η ανησυχία

Ταυτόχρονα, η ζήτηση «μεταφέρεται προς τα δυτικά της Ελλάδας, αλλά και προς τη Δυτική Μεσόγειο». Περιοχές όπως «η Ιταλία και η Αυστρία έχουν άνοδο. Η Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά ιδιαίτερα».

Πού οφείλεται αυτό;

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι το Προσφυγικό το πρόβλημα που επηρεάζει τον προγραμματισμό των διακοπών τόσο πολύ. Περισσότερο είναι το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας. Πολλά έχουν συμβεί» απαντά αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα «σε Σαρμ Ελ Σέιχ, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη.

Οι άνθρωποι είναι λίγο ανήσυχοι, ιδιαίτερα οι οικογένειες, και καθυστερούν την οργάνωση των διακοπών τους. Βλέπουμε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία να κερδίζουν έδαφος. Και φυσικά υπάρχει πτώση σε Τουρκία και Βόρεια Αφρική, εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης».

Η τιμή αποτελεί ζητούμενο στην επιλογή;

«Η τιμή πώλησής μας αποτελεί πάντα ζητούμενο. Όχι το μόνο. Φυσικά, ειδικά οι οικογένειες που ταξιδεύουν με συγκεκριμένο προϋπολογισμό επιλέγουν πολύ προσεκτικά που θα πάνε και γι’ αυτό πραγματοποιούμε πολλές καμπάνιες για να ενισχύσουμε τις κρατήσεις. Αυτή την περίοδο «τρέχουμε» μια καμπάνια για οικογένειες ξανά, εστιάζοντας στην τιμή, για όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου» λέει.

Όπως εξηγεί, «οι προσφορές πάντα βοηθούν. Κάθε ξενοδοχείο έχει την πληρότητά του και οι προσφορές το βοηθούν να την ενισχύσει, αλλά και για μένα είναι πιο σημαντικό η ποιότητα να είναι σταθερή ή να βελτιώνεται, γιατί χρειαζόμαστε συστηματικούς πελάτες, οι οποίοι θα ξανάρθουν αν μείνουν ικανοποιημένοι.

Θέλουμε η αύξηση που έχουμε στην Ελλάδα να διατηρηθεί. Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό πιο σημαντικό από το να ενισχύσουμε τις προσφορές, οι οποίες δεν χρειάζονται τώρα αφού έχουμε θετικό πρόσημο στην Ελλάδα, είναι η διατήρηση της ποιότητας».

Εξάλλου η Ισπανία καταγράφει εξαιρετικές κρατήσεις για το καλοκαίρι, παρότι το τουριστικό προϊόν της έχει αυξηθεί κατά 20% στην τιμή. «Όπως προανέφερα, η τιμή είναι ζητούμενο, αλλά όχι το μόνο. Σε περιόδους όπως αυτή, η ασφάλεια είναι μεγαλύτερο ζητούμενο απ’ ό,τι ήταν πέρυσι. Αυτός είναι και ένας λόγος που η ΤUI έχει καλύτερες επιδόσεις στην αγορά, καθώς είναι ένα brand που εμπιστεύεται ο κόσμος και θεωρεί ότι είναι ασφαλές να ταξιδεύει με την TUI. Αυτή τη στιγμή ωφελούμαστε από αυτό και κερδίζουμε μερίδιο αγοράς» τονίζει ο κ. Μπάουμερτ.

Καθυστέρηση

Στην Ελλάδα βλέπει κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» για τη θερινή σεζόν «αλλά όχι περισσότερο από το σύνηθες». Από την άλλη «η Τουρκία είναι μια άλλη υπόθεση».

Όμως «για την Ελλάδα δεν βλέπω προβληματισμό και κάμψη από τη γερμανική αγορά. Οι ταξιδιώτες φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται το προσφυγικό ζήτημα. Πέρυσι είδαν ότι η Κως και η Σάμος επηρεάστηκαν, γι’ αυτό και εφέτος παρατηρείται μείωση. Ωστόσο η γερμανική αγορά εμφανίζει μια μικρή μείωση προς το παρόν συνολικά.

Αυτό όμως έχει να κάνει με το ότι οι οικογένειες αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις κρατήσεις τους. Τον Ιανουάριο, μήνας ο οποίος είναι ο ισχυρότερος για τις κρατήσεις του καλοκαιριού, υπήρξε αρνητικό πρόσημο. Τον Φεβρουάριο η μείωση αντισταθμίστηκε. Θεωρώ λοιπόν ότι στο τέλος δεν θα έχουμε μείωση στις διακοπές με πτήσεις από τη Γερμανία και θα έχουμε άνοδο στην Ελλάδα, ακόμη και αν κάποιοι άλλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί εμφανίζουν πτώση» υποστηρίζει.

Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι από τους ξενοδόχους-συνεργάτες μας σχεδιάζουν να παρατείνουν τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα στην Κρήτη, και εμείς το εξετάζουμε» εξηγεί σχετικά με τον προγραμματισμό των αντίστοιχων πτήσεων.

«Αλλά χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα ξενοδοχείων να είναι ανοιχτή. Δεν μπορείς να το κάνεις μόνο με τέσσερα ή πέντε ξενοδοχεία. Μάλιστα εφέτος η ΤUI θα ξεκινήσει σχεδόν όλες τις πτήσεις τσάρτερ στη χώρα από τις αρχές Μαΐου, ώστε τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται να λειτουργήσουν ενιαία από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Ανταγωνιστική θέση

Η πρόκληση όμως στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ο διπλασιασμός του ΦΠΑ και η αύξηση στο κόστος. «Η φιλική εξυπηρέτηση είναι πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των πελατών μας. Ακολουθεί το καλό φαγητό και ποτό. Και τα δύο είναι σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Πρόκληση όμως είναι η αύξηση της μέσης τιμής στα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με άλλους προορισμούς» δηλώνει ο κ. Μπάουμερτ.

Και προσθέτει: «Αυτό είναι μειονέκτημα κατά κάποιον τρόπο. Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από την Ισπανία, αλλά εφέτος είναι υψηλότερη με την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία πρέπει να απορροφηθεί. Γιατί έχει αυξηθεί και το κόστος. Οπότε, αυτό αποτελεί μια πρόκληση για την ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας ως προορισμό».

Οκτώ νέα ξενοδοχεία-concepts το 2016

Εφέτος η TUI λειτουργεί οκτώ νέα ξενοδοχεία-concepts στους μεγάλους προορισμούς της χώρας και συγκεκριμένα τα Sensimar Imperial by Atlantica και Sensimar Lindos Bay στη Ρόδο, το Sensimar Palazzo del Mare στην Κω, το Family Life Creta Paradise by Atlantica στην Κρήτη, το Family Life Aegean Blue by Atlantica στη Ρόδο, το Family Life Marmari Beach by Atlantica Family Life Blue Lagoon Village Deluxe στην Κω και το Family Life Lagoon Princess στη Χαλκιδική.

Σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με μικρά νησιά

«Συνολικά το χαρτοφυλάκιό μας, που αυξήθηκε κατά 50%, περιλαμβάνει πάνω από 1.000 συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μπάουμερτ.

«Σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας στην Ελλάδα γιατί τα προηγούμενα χρόνια εστιάσαμε στους μεγάλου όγκου προορισμούς και είχαμε αφήσει τα μικρά νησιά. Τώρα σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ξανά τα μικρά νησιά, εκτός από τους τέσσερις μεγάλους προορισμούς» τονίζει, επισημαίνοντας τα διάφορα concepts-προϊόντα πο έχουν διαμορφωθεί για συγκεκριμένα κοινά, όπως π.χ. οικογένειες, ζευγάρια κ.ά.

Εξάλλου εφέτος ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός βλέπει μεγάλη ανάπτυξη από τις οικογένειες: «Έχουμε κάνει πολλά για τις οικογένειες αυτή τη χρονιά και αυξάνεται το μερίδιό μας από αυτή την κατηγορία. Εκτός από αυτό, και τα ζευγάρια καταγράφουν άνοδο στην εταιρεία καθώς το brand Sensimar που αναπτύσσουμε εστιάζει στα ζευγάρια.

Είχαμε μια ισχυρή τάση για ξενοδοχεία μόνο για ενηλίκους και ζευγάρια και βλέπω να συνεχίζεται. Πριν από 5-10 χρόνια οι ξενοδόχοι δεν πίστευαν σε αυτή την ιδέα και τώρα όλο και περισσότεροι στρέφονται προς αυτήν.

Και γενικότερα θα έλεγα ότι είναι πιο έντονη η διαφοροποίηση. Η τάση είναι λιγότερο για προϊόντα που ταιριάζουν σε όλους και περισσότερο να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό για οικογένειες, ζευγάρια κ.ά. Αυτή είναι μια διακριτή τάση. Όλα διαφοροποιούνται και εξειδικεύονται».

Παράλληλα, «το all iclusive παραμένει σε σταθερά υψηλό ποσοστό, αν και δεν αναπτύσσεται σημαντικά. Έχει την αγορά του, αλλά και η ημιδιατροφή και το bed and breakfast έχουν επίσης το μερίδιό τους. Δεν βλέπω να εξαφανίζονται, ειδικά στην Ελλάδα» καταλήγει.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Πουτέτση στο Βήμα

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot