«Ξυπνά» ο ανταγωνισμός στον τουρισμό, μάχη για τις κρατήσεις του 2017

Σεπτέμβριος 18, 2016
jumbo-banner

Δυνατό comeback των πλέον ανταγωνιστικών προορισμών της ανατολικής Μεσογείου, που φέτος παρουσίασαν μεγάλη πτώση στην τουριστική ζήτηση εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων και της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης στην περιοχή, προμηνύουν τα νέα προγράμματα των μεγάλων ξένων tour operators.

Ήδη ο γερμανικός όμιλος TUI, o ταξιδιωτικός οργανισμός FTI που ειδικεύεται στις διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ο ειδικός στα ταξίδια στην Τουρκία tour operator της Γερμανίας Bentour, καταγράφουν τα πρώτα σημάδια της επανόδου των παραπάνω χωρών, εκτιμώντας πως οι αυξητικές τάσεις στις κρατήσεις θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς από το φετινό χειμώνα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των tour operators, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σταθεροποίηση στην ζήτηση.

Με τη «σκακιέρα” της Μεσογείου να μεταβάλλεται ραγδαία, παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρατήσεων, δεδομένου πως η μάχη από εδώ και στο εξής για την προσέλκυση μεριδίων αναμένεται να είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως τα νούμερα που καταγράφει το ελληνικός Τουρισμός τη φετινή σεζόν οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στη μεγάλη μείωση που έπληξε τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου: μόνο στην Τουρκία οι απώλειες τους προηγούμενους μήνες σε έσοδα ξεπερνούν το 40%, ενώ στην Τυνησία οι πτήσεις από ξένες αεροπορικές εταιρείες μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 25%.

Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος από το γεγονός πως παρά το ταραχώδες κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία για ανάλογη αύξηση σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία στον αντίποδα να βγαίνουν κερδισμένες, παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος. Έτσι, όπως υπογραμμίζουν στο Capital.gr φορείς της εγχώριας αγοράς, καθίσταται αμφίβολο πώς η χώρα μας θα μπορέσει να διαχειριστεί τον ισχυρό ανταγωνισμό και ποια θα είναι η επικείμενη επίπτωση στις τιμές των τουριστικών πακέτων τους επόμενους μήνες. Μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει τη χρονιά που έρχεται δίνει πάντως η Αίγυπτος, έχοντας επενδύσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα προβολής στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την ασφάλεια του προορισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, το Μαρόκο έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, τονώνοντας παράλληλα τις εκστρατείες ενημέρωσης. Όλα αυτά την ώρα που η Ισπανία διένυσε την καλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων.

Στο αντίποδα, οι επιχειρήσεις του Τουρισμού στην Ελλάδα, εκτός από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν ζητήματα φορολόγησης, με αποτέλεσμα τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της τιμολογιακής πολιτικής με τους tour operators να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, οι απαιτήσεις του ΕΝΦΙΑ και κυρίως ο χαμηλός ρυθμός επενδύσεων πιέζουν ακόμη περισσότερο την αγορά.

Τι μέλλει γενέσθαι αποτελεί κυριολεκτικά «σταυρόλεξο” για τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς και η παρούσα σεζόν χαρακτηρίστηκε από τις πιο ρευστές. Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στοιχεία του οκταμήνου:  η περίοδος Ιανουάριος- Αύγουστος έκλεισε με αύξηση 6,5% στο σύνολο της χώρας, ωστόσο, στις οδικές αφίξεις, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το  οκτάμηνο έκλεισε με πτώση 3,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Τον Αύγουστο, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με 10,7%, 11% και 10,6% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο 6,4% και 7,1% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο 15,1%, 26,1% και 59,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η  ισχυροποίηση του ρεύματος «last minute” κατά τον μήνα Αύγουστο, ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου αφίξεων που έχει θέσει ο Σύνδεσμος από την αρχή του χρόνου για αύξηση 6%, όμως συνεχίζει να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot