«Βόμβα» στον τουρισμό από την αύξηση του ΦΠΑ

Δεκέμβριος 02, 2014
jumbo-banner
«Οικονομική καταστροφή» -που θα στερήσει την ελληνική οικονομία από έσοδα 3,8 δισ. ευρώ και θα «ψαλιδίσει» το ΑΕΠ κατά 2 μονάδες- χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13%, από το 6,5% σήμερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Πλεονέκτημα» «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΦΠΑ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την εκτίναξη του τουρισμού το 2014. Με την εφαρμογή του μέτρου για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% θα έχουμε μείωση των αφίξεων. Φέτος πάμε για ένα απόλυτο ρεκόρ στις αφίξεις στα 21,8 εκατομμύρια.

«Πλεονέκτημα»
«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΦΠΑ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την εκτίναξη του τουρισμού το 2014. Με την εφαρμογή του μέτρου για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% θα έχουμε μείωση των αφίξεων κατά 2,5 εκ. άτομα το 2015, από 21,8 εκ. φέτος και 22,8 εκ. αφίξεις το 2015»
Μάλιστα η διοίκηση του ΣΕΤΕ χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «ντόμινο αρνητικών εξελίξεων» στην τουριστική οικονομία εάν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση προς την τρόικα.
 
«Μια τέτοια πρόταση θα ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή και έχει διαφορά το γεγονός ότι προέρχεται από την κυβέρνηση και όχι από την τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης και συνέχισε:
 
Το μέτρο είναι αυτοκτονικό. Η τρόικα ζητάει λεφτά και λέει βρείτε τα. Οι πολιτικοί μας, επειδή δεν θέλουν να κάνουν περικοπές εκεί που πρέπει, υιοθετούν το συγκεκριμένο μέτρο, ως το πιο «ανώδυνο πολιτικά». Ομως θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για την ελληνική οικονομία. Αν η τρόικα δεχτεί ως λύση την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, σημαίνει ότι υπάρχει μία τιμωρητική τακτική ώστε να μη σηκώσει ποτέ η Ελλάδα κεφάλι, αφού θα «χτυπηθεί» ο πιο ανταγωνιστικός τομέας της οικονομίας.
 
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ. Γ. Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος των ξενοδόχων Αθήνας, Ε. Βασιλάκης της Aegean, Γ. Βερνίκος, γγ του ΣΕΤΕ, οι οποίοι μεταξύ των άλλων σημείωσαν: Με τα σημερινά δεδομένα ο συντελεστής ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο είναι 8% (στο 6,5% ο συντελεστής για τη διαμονή και στο 13% για την εστίαση) και οι ανταγωνιστές μας είναι στα επίπεδα του 10%.
 
«Το ανταγωνιστικό αυτό πλεονέκτημα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την εκτίναξη του τουρισμού το 2014. Με την εφαρμογή του μέτρου για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% θα έχουμε μείωση των αφίξεων. Φέτος πάμε για ένα απόλυτο ρεκόρ στις αφίξεις στα 21,8 εκατομμύρια.
 
Οι εκτιμήσεις του 2015 με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος έκαναν λόγο για 22,8 εκατομμύρια αφίξεις. Αν περάσει η αύξηση του ΦΠΑ, οι αφίξεις θα είναι μειωμένες κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα το 2015 και θα πάνε ακόμα χειρότερα το 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης και συνέχισε: το όφελος για τον προϋπολογισμό από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι 283 εκατ. ευρώ. Ομως θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας - για κάθε 1 εκατομμύριο λιγότερες αφίξεις χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξει αντίκτυπος στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% η τιμή του τουριστικού πακέτου θα αυξηθεί κατά 5 μονάδες, με αποτέλεσμα να βγούμε εκτός ανταγωνισμού, διότι με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015 θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους tour operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας.
Β. Κορκίδης

«Αποκαθίσταται η αδικία του 2011»
Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων all inclusive αποκαθίσταται η αδικία που είχε σημειωθεί το 2011 σε βάρος των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων, για τα οποία ο συντελεστής δεν άλλαξε.
 
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και υποστηρίζει πως εν προκειμένω η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή είναι ανώδυνη για τους Ελληνες, σε αντίθεση με το σχέδιο για αναπροσαρμογή του συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία και στα νησιά.
 
«Ο εμπορικός κόσμος, έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», σημειώνει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ωστόσο διευκρινίζει πως:
 
Επιλογή
«Αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, επιλέγουμε την αύξηση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
 
Και αυτό διότι η εν λόγω "προσφορά" των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του "ΦΠΑ ύπνου" που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot