Menu

Το "θεϊκό" ΤΟΣΤ της "Αγίας Παρασκευής"!!! (φωτό)

Το "θεϊκό" ΤΟΣΤ της "Αγίας Παρασκευής"!!! (φωτό)
jumbo-banner

Ποιος θα περίμενε πως ένα τοστ θα γινόταν τόσο διάσημο ώστε να "ταξιδέψει" η χάρη του μέχρι την Αμερική!

Σίγουρα πάρα πολλοί από εσάς που θα διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα θα έχετε περάσει από το τοστάδικο της "Αγίας Παρασκευής" έστω και μία φορά. Το πεντανόστιμο τοστάκι έχει μεγαλώσει γεννιές και γενιές της Κω.

Ο ιδρυτής και δημιουργός του καταστήματος Δημήτρης Καματερός, με καταγωγή από την Αντιμάχεια, ξεκίνησε να φτιάχνει στο ίδιο μαγαζί από το 1972 (όπου υπάρχει μέχρι σήμερα), τοστ, σουβλάκια και τίποτα παραπάνω. Μοναδικό μυστικό ίσως η αγάπη και το μεράκι, τα καλά υλικά που μέχρι και σήμερα διατηρεί, αφού αν και τα πρόσωπα έχουν αλλάξει είναι εξίσου πεντανόστιμο.

Χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης και της απλότητας, ήταν πως στην βιτρίνα του καταστήματος έγραφε απ' έξω "το τοστ του Δημήτρη" πού όλοι έσπευδαν να δοκιμάσουν. Ακριβώς μια δεκαετία αργότερα (1982) το κατάστημα αλλάζει ιδιοκτήτη και το αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, με καταγωγή από την Καστανιά Ημαθίας, ο οποίος βρέθηκε στην Κω το 1965 σαν φαντάρος και έκτοτε παρέμεινε, αφού παντρεύτηκε την Κώα, Ολυμπιάδα Διακοβασίλη.

Η επιτυχημένη πορεία συνεχίστηκε αφού ο κυρ Θόδωρος έβαλε και την δική του πινελιά χωρίς όμως ουσιαστικά να κάνει μεγάλες παρεμβάσεις. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει κάποιος με τόσα λίγα υλικά και με δύο φέτες ψωμί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας: κάποιοι το προτιμούν το πρωί, κάποιοι στο δεκατιανό τους και κάποιοι άλλοι, πολύ αργότερα, στο μεσημεριανό τους. Μαθητές, φαντάροι, υπάλληλοι, τραπεζικοί, παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν από τα τοστ της Αγίας Παρασκευής όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι.

Εξίσου ασυνήθιστο το γεγονός ότι το μαγαζί ουσιαστικά δεν έχει όνομα, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια όλοι να το αποκαλούν (Τοστ Αγίας Παρασκευής), προφανώς γιατί δίπλα ακριβώς βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος και προσδιόριζε την τοποθεσία του καταστήματος.

Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος προσφέροντας για 29 χρόνια αμέτρητα τοστάκια, αποφάσισε αφού έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί το (2011), να αφήσει τη δουλειά που τόσο αγάπησε στον γιο του Σωκράτη, ο οποίος από 12 χρονών βρισκόταν εκεί κάθε φορά που χρειαζόταν, μαθαίνοντας και εκείνος "την τέχνη", την οποία και συνεχίζει με συνέπεια και σεβασμό για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους.

Τηλέφωνο 22420 22035

kos patisserie

3 σχόλια

  • Εύη Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015 00:27 Απάντησε

    Ακριβώς Μενια όπως τα γράφεις είναι τα πράγματα για την μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά, είμαι από Χανιά, έτσι είναι και το τοστ της Αγίας Παρασκευής μοναδικά γευστικό.. ένα τόσο απλό κολατσιό..κάθε μέρα στην δουλεία μου με ρωτούν πελάτες αν μπορώ να τους βρω τοστιέρες με ίσες πλάκες για να μπορούν να φτιάξουν τα ίδια τοστ τους απαντώ και να σας βρω την νοστιμιά του δεν γίνεται να την πετύχετε είναι το κάτι άλλο και εύχομαι να μείνει για πολλά χρόνια

  • Μένια Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2015 20:05 Απάντησε

    Στα Χανιά το πιο hot σημείο που πρέπει να πας να φας σαν αντίστοιχο είναι η μπουγάτσα του Ιορδάνη που βρίσκεται στην οδό Αποκορώνου 24. Είναι φημισμένη παντού και έχω φέρει μαζί μου στην Κω πριν 2 χρόνια να δοκιμάσουν οι φίλοι μου και η οικογένεια μου. Έτσι είναι και το τοστ της Αγίας Παρασκευής είναι από αυτά που κάνουν τον γύρο... και θέλεις να το δοκιμάσουν όλοι... Μπράβο σας!!!!

  • αν σ Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2015 17:57 Απάντησε

    αυτο τωρα για την αμερικη γιατι το γραφει στον τιτλο δηλαδη; δεν μας εξηγει το αρθρο

επιστροφή στην κορυφή