Menu

ΣΕ Λινοποτίου: Ενότητα και ΜΟΝΟ.. για το νησί μας

ΣΕ Λινοποτίου: Ενότητα και ΜΟΝΟ.. για το νησί μας

Μια δύσκολη χρονιά για την Κω και για την πατρίδα μας στο σύνολο. Ζήσαμε και ζούμε στιγμές που μετά από χρόνια θα είναι κεφάλαιο στα βιβλία της ιστορίας.

Μεταναστευτικό και οικονομική κρίση, δύο ανοιχτά μέτωπα που προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων, ανισορροπιών και προβλημάτων. Γράφτηκαν μαύρες σελίδες που δύσκολα ξεχνιούνται...

Η Κως, όπως και όλα τα νησιά μας μετείχαν σε ένα γιγαντιαίο κοινωνικό και πολιτικό πείραμα, του οποίου η αστοχία οδήγησε στην καταδίκη των νησιών, της οικονομίας, του τουρισμού και της κοινωνικής συνοχής. Τα νησιά παραμένουν σε κώμα εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών πολιτικών και κακής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Όπως είθισται στο τέλος μιας μάχης, γίνεται απολογισμός. Τελικά ποιος ο νικητής και ποιος ο ηττημένος;; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν βγήκε αλώβητος από αυτό τον άνισο αγώνα.. Όμως έχει ενδιαφέρον να ζυγίσουμε τις απώλειες.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα εκτυλίσσονται γύρω από το ζήτημα του μεταναστευτικού, κυρίως σε Λέρο, Σάμο και Λέσβο. Νησιά, στα οποία οι πολιτικοί άρχοντες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας hotspot, σε αντίθεση με το νησί της Κω, που από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση κατά της δημιουργίας τους, και μάλιστα κατηγορήθηκε τόσο από "ξένους" όσο και από "ντόπιους" για ρατσισμό, ξενοφοβία, φασισμό κ.ο.κ., θεωρώντας ότι αυτή η στάση θα προκαλέσει ζημιά στην εικόνα του νησιού. Ο Δήμαρχος της Κω, υποστηριζόμενος από την πλειοψηφία των πολιτών και των φορέων της Κω, είπε ΟΧΙ στο Hotspot και στις αποθήκες ψυχών, ενώ προτάθηκαν λύσεις για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των προσφύγων-μεταναστών. Μήπως τελικά αυτή η πολιτική αντιμετώπισης είχε τις λιγότερες απώλειες;

Λέρος, Σάμος, Λέσβος βγάζουν κραυγές αγωνίας... Διαμαρτύρονται για τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης.. ότι εξαπατήθηκαν...και έχουν μείνει μόνοι στη διαχείριση της κρίσης, ενώ τα επεισόδια από τους μετανάστες, που διαμαρτύρονται για την παραμονή τους σε αυτά, είναι συνεχή, και πολλές φορές φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές. Αυτοί που φώναζαν βροντερά ΝΑΙ τώρα εκπέμπουν SOS.. Η υπερπροβολή των ΜΜΕ, οι επισκέψεις αστέρων παγκόσμιου βεληνεκούς, οι εικόνες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς φαίνεται δεν είχαν το αποτέλεσμα που αναμενόταν. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, ενώ στην Κω είναι μειωμένες έως και μηδενικές, χωρίς επεισόδια και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλα δείχνουν ότι ο αγώνας μας δικαιώθηκε.. οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με ζωντανά παραδείγματα τις τελευταίες εξελίξεις σε Λέσβο και Λέρο.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι κοινός από όλους. Οι τουρίστες βλέπουν την Ελλάδα και τα νησιά ως προορισμούς συνολικά και όχι μεμονωμένα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί συνεργασία με όλα τα νησιά που φιλοξενούν τέτοιες δομές, προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω ζημιές οι τοπικές οικονομίες, που είναι συνδεδεμένες κυρίως με τον τουρισμό.

Αλλά πριν από αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η τοπική κοινωνική συνοχή. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι θέμα πολιτικών πεποιθήσεων. Ακόμη και τώρα, πολλοί στο νησί μας αναλώνονται στο να κατηγορούν πρόσωπα, πολιτικά και μη, για την "κατάντια" του νησιού, χωρίς όμως να βλέπουν ότι ο τουρισμός επλήγη σε όλα τα νησιά, και μάλιστα τα αριθμητικά νούμερα των αφίξεων σε αυτά να είναι χειρότερα από αυτά της Κω. Ας μην γελιόμαστε, οι τοπικές κοινωνίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μόνες τους ένα μεγάλης έκτασης ζήτημα, που ήταν πάνω από τις δυνάμεις τους. Αποδείχθηκε ότι όποια στάση κι αν είχε επιλεγεί το αποτέλεσμα θα είχε απώλειες. Ας αναγνωρίσουμε ότι οι απώλειες μας ήταν λιγότερες συγκριτικά με τα άλλα νησιά που δέχθηκαν το ίδιο πλήγμα.

Η συντονιστική επιτροπή του Λινοποτίου, ή αν θέλετε καλύτερα, η πλειοψηφία των πολιτών της Κω, δεν φοβήθηκε να αντιδράσει όταν κρίθηκε αναγκαίο.. Δεν φοβήθηκε να εκφράσει άποψη αλλά και να υποχωρήσει, βάζοντας μπροστά το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και τώρα καλεί για κοινωνική συνοχή και κοινή δράση προς όφελος του νησιού. Αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Απαιτείται συνεργασία όλων για να μπορέσει η Κως να γυρίσει σελίδα..Τις αξίζει και οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μαζί γι αυτό.. Η ιστορία αποδεικνύει ότι η ενότητα φέρνει νίκες...

Η συντονιστική επιτροπή του Λινοποτίου!!!

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή