Menu
Μετά τις 10 Ιουλίου η εκταμίευση της δόσης

Μετά τις 10 Ιουλίου η εκτ…

Η κυβέρνηση έχει λ...

Εμβολιασμός: Τέλος οι σύριγγες – Έρχεται το «τσιρότο» με μικροβελόνες [βίντεο]

Εμβολιασμός: Τέλος οι σύρ…

Επιστήμονες στις Η...

Survivor spoiler: Δείτε ποιος κερδίζει τη δεύτερη ατομική ασυλία και ποιος αποχωρεί (διαρροή)

Survivor spoiler: Δείτε π…

Για την τελευταία ασ...

Ποιά ελληνικά νησιά επιλέγουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες- Η Κως είναι δημοφιλής στις οικογένειες με μικρά παιδιά

Ποιά ελληνικά νησιά επιλέ…

Σημαντική αύξηση της...

Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για αλλαγές στα επιδόματα

Έρχονται σημαντικές ανακο…

Μεγάλη κουβέντα γί...

«Πόλεμος» για το άβατο των Εξαρχείων μετά την... αριστερή απαγόρευση Τόσκα κατά αστυνομικών

«Πόλεμος» για το άβατο τω…

Την παραίτηση του υπ...

Cupcakes με λεμόνι και καρύδα

Cupcakes με λεμόνι και κα…

Συστατικά 400 ml γά...

Λιγκουίνι πέστο µε λιαστές ντοµάτες

Λιγκουίνι πέστο µε λιαστέ…

Καταπληκτική μακαρ...

Παντελής Παντελίδης: Ραγδαίες εξελίξεις για το ποιος οδηγούσε το μοιραίο τζιπ!

Παντελής Παντελίδης: Ραγδ…

Έρχεται ξανά στην επ...

Δήμος Κω: "Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με διάφορους “λαγούς”, οι οποίοι κάνουν επίδειξη προσωπικής εμπάθειας..."

Δήμος Κω: "Δεν πρόκε…

Από το Γραφείο του...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟ…

Σήμερα είναι των Α...

Τα ζώδια σήμερα 29 Ιουνίου: Ζυγέ, οι σκέψεις σου θα είναι καταιγιστικές και δεν θα σε αφήσουν να χαλαρώσεις.

Τα ζώδια σήμερα 29 Ιουνίο…

Τι λένε για σήμε...

Prev Next

Ν. Μυλωνάς: 'φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά'' αλλά πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει μια πορεία ''ανατροπής ή πλήρους καταστροφής'

Ν. Μυλωνάς: 'φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά'' αλλά πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει μια πορεία ''ανατροπής ή πλήρους καταστροφής'
jumbo-banner

Α. Όλοι λέμε πολύ εύκολα ότι:  ‘’φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά’’.

Πολλοί το χρεώνουν στους ‘’λαθρο-μετανάστες’ και εξ ισου εύκολα βγάζουν ακροδεξιούς αφορισμούς. Άλλοι το χρεώνουν στον ‘’κακό χειρισμό’’ είτε του  ‘’παλαβού Δημάρχου’’ είτε της ‘’αριστερής αφελούς κυβέρνησης’’ και ξιφουλκούν εναντίον τους.  Άλλοι, ελάχιστοι, μέμφονται τις δημόσιες υπηρεσίες  και ιδίως την Αστυνομία που με την αδυναμία της ή την ενοχή της λόγω της διάβρωσης της από ρατσιστικές εθνικιστικές ιδεολογίες και οργανώσεις. Αυτό που λείπει και δεν σχολιάζεται είναι η έλλειψη ανάλυσης και η ψύχραιμη αποτίμηση. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα το καταφέρουμε. Μέχρι τότε ας είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί απλά γιατί μπορεί τα πράγματα να τα δυσκολέψουμε.

milonas-stoixeia

Β. Το τοπικό πρόβλημα είναι με τον τουρισμό δεν είναι περσυνό ή φωτεινό. Χρονιά τώρα ξέρουμε ότι ο τουρισμός δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα που ζήσαμε τις εποχές πριν το 2000. Ας παρακολουθήσουμε μερικά επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία:

1. το 2008 (πριν την κρίση) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 11.662,3 εκατ. ευρώ οπότε σε σύγκριση με το 2015 το ποσοστό αύξησης μειώνεται σε 21,7%. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 η τάση αντιστρέφεται: οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 137 εκατ. ευρώ ή 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 1,3% με αποτέλεσμα η δαπάνη ανά ταξιδιώτη να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

2. Η μείωση της δαπάνης ανά ταξιδιώτη οφείλεται στην κυριαρχία των all inclusive, στην φοροδιαφυγή του τουριστικού κλάδου αλλά και στην οικονομική κρίση που έχει μειώσει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών. Παρά τη γενική παραδοχή, ότι αυτού του είδους ο τουρισμός συνεισφέρει ελάχιστα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του (π.χ. με την κήρυξη περιοχών ως τουριστικά κορεσμένων για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων all inclusive) αλλά η επιχορήγηση της δημιουργίας τους διατηρήθηκε και στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο! Πρόκειται για σπατάλη δημοσίων πόρων. Αυτή την περίοδο έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού, δεκαπέντε φάκελοι που αφορούν στη δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων και υπερπολυτελών τουριστικών κατοικιών με δυναμικότητα 8.800 κλινών, κέντρων spa, γκολφ και συνεδριακών κέντρων. Στην Κω από τις προτάσεις που πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία 2 χρονιά όλες αφορούν επεκτάσεις και νέες μονάδες ξενοδοχείων 5 αστέρων 3000 κλινών και μόνο μια πρόταση αφορούσε διαχείριση απορριμμάτων

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ ο τομέας του τουρισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης κατά την περίοδο της κρίσης, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (53,8%). Επιπλέον, πρώτες στη λίστα, με τον μεγαλύτερο αριθμό μεγαλοοφειλετών (800 επιχειρήσεις) και οφειλών άνω των 300.000 ευρώ η καθεμία (και 598,2 εκατ. ευρώ όλοι μαζί)  βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους παροχής καταλυμάτων και εστίασης. Στην Κω χωρίς να έχουμε στοιχεία ακούγεται ότι είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός υπερχρεωμένων τουριστικών επιχειρήσεων και η προοπτική να περάσουν σε ξένα χέρια μεγάλες επιχειρήσεις είναι προ των πυλών.

4. Ελάχιστη (και αρνητική) είναι η συμβολή του τουριστικού κλάδου και στην απασχόληση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κυριαρχία της εποχικότητας συνδυάζεται με τη ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Παρά τη μεγάλη αύξηση ταξιδιωτών και εισπράξεων, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά μόλις 9% περίπου. Στην Κω επικρατούν συνθήκες ‘’τριτοκοσμικής εκμετάλλευσης της εργασίας’’ γιατί είναι ο σίγουρος παράγοντας αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

5. Το μισό νησί της Κω είναι χωρίς πόσιμο νερό. Η πορεία υποβάθμισης και εξάντλησης των φυσικών πόρων είναι χωρίς επιστροφή. Καμία κίνηση αντίδρασης. Υπάρχουν ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν μόνο το νερό των γεωτρήσεων τους, εν αγνοία και απουσία της ΔΕΥΑΚ η εκμετάλλευση των τοπικων φυσικών πόρων είναι ο δεύτερος σίγουρος παράγοντας αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!

Δεν μας φταίνε  μόνο οι άλλοι και η σιωπή μας είναι χρυσός για τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού! 

Το πολιτικό μας ζήτημα είναι η ανατροπή μιας χρόνιας καταστροφικής πορείας για το νησί μας! Είναι η ανατροπή της πορείας ΠΛΗΡΟΥΣ μετατροπής της χώρας και του νησιού μας  σε φθηνό τουριστικό θέρετρο και γηροκομείο της Ευρώπης.  Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η προσπάθεια τοπικής και εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ν. Μυλωνάς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός