Menu
Κίνητρα σε 32 ακόμη ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, παρέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών

Κίνητρα σε 32 ακόμη ιατρο…

Επείγουσα επιστολή...

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΔΡΑΧΜΗ... Πόσο πωλείται ένα κέρμα των 100 δραχμών;

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΔΡΑΧΜΗ... Πόσο…

Πόσο να αξίζει άραγε...

Το Gboard για το iPhone αναβαθμίζεται

Το Gboard για το iPhone α…

Η Google ανακοίνωσ...

Όπου φύγει φύγει! 136 Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Όπου φύγει φύγει! 136 Τού…

Ούτε ένας, ούτε δυ...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το μεταναστευτικό είναι η πιο μεγάλη μπίζνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το μεταν…

«Το μεταναστευτικό...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στις 28/02

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Δ…

Σας προσκαλούμε στην...

Το πρόγραμμα Εορτασμού Της Επετείου της 7ης Μαρτίου στην Κω

Το πρόγραμμα Εορτασμού Τη…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ...

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη στην Κω

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία …

Ολοκληρώθηκε η περ...

Αυτή είναι η κριτική επιτροπή του «X Factor»

Αυτή είναι η κριτική επιτ…

Μέσα στη μέρα «πέφτο...

«Συναγερμός» στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ηγετικό μέλος διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής ναρκωτικών

«Συναγερμός» στη Θεσσαλον…

Αεροπορικές μεταφο...

Όταν κοιτάς από ψηλά …μοιάζει η Κως με ζωγραφιά

Όταν κοιτάς από ψηλά …μοι…

Ποιος από μας τους...

Prev Next

DW: Αλληλεγγύη στην Κω, νησί της αλληλεγγύης

DW: Αλληλεγγύη στην Κω, νησί της αλληλεγγύης
jumbo-banner

Στο πλευρό των κατοίκων της Κω βρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τους Πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης με βουλευτές από 9 χώρες. Για δυο μέρες αποτύπωσαν τα προβλήματα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει η Ανέτε Γκροτ, όταν περιγράφει όσα είδε και άκουσε αυτές τις δύο μέρες στην Κω. Μαζί με οκταμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Επιτροπή Μεταναστών, Προσφύγων και Εκτοπισμένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γερμανίδα βουλευτής του κόμματος “Η Αριστερά” επισκέφθηκε το κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων που διαχειρίζεται η Frontex, μίλησε με τοπικούς παράγοντες και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και θαύμασε την αυταπάρνηση των κατοίκων που όλα αυτά τα χρόνια, όταν η Ευρώπη δεν είχε συλλάβει καν το μέγεθος του προβλήματος, έδιναν σιωπηλά στους πρόσφυγες από το υστέρημά τους.

«Τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα χρήματα»;

Τη βροχερή και όλο αέρα νύχτα της 24ης προς την 25η Οκτωβρίου, η Ανέτε Γκροτ είδε “μόνο” 105 πρόσφυγες να φτάνουν στο νησί, οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία και οι λιγότεροι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μια γυναίκα διηγούνταν ότι γλύτωσε από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μια άλλη οικογένεια με πέντε παιδιά από το Αφγανιστάν ήταν εξουθενωμένη και όλοι τους βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο. Οι εθελοντές κατάφεραν να βρουν γι αυτήν την οικογένεια δωμάτιο σε ξενοδοχείο που το πλήρωσε η οργάνωσή τους. Συνολικά 10 ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στο νησί και δίνουν 25.000 ευρώ το μήνα για φαγητό, ένδυση και διαμονή των προσφύγων. Συγκινητική είναι και η προσφορά της ελληνικής ΜΚΟ “Αλληλεγγύη Κως”, μιας ανεξάρτητης κίνησης πολιτών. Αριθμεί περί τους 50 εθελοντές. Οργανώνουν καθημερινά συσσίτια και δίνουν ρούχα.

“Μια ΜΚΟ μας είπε, και το επιβεβαιώσαμε και από άλλες, ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο χάλια που τα χρήματα φτάνουν μόνο μέχρι το τέλος του μήνα και μετά τέρμα” σημειώνει η γερμανίδα βουλευτής στη Deutsche Welle. “Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε ένα μήνα, όταν οι ΜΚΟ δεν θα έχουν άλλα χρήματα για να περιθάλψουν τους πρόσφυγες; Θα πέσει το βάρος στον τοπικό πληθυσμό; Δεν είναι δυνατόν! Δεν το αντέχει. Όλοι οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ, όλοι προσφέρουν εθελοντικά, άλλοι ψωμί, άλλοι τρόφιμα, νερό και στέγη. Είναι φοβερό και θα πρέπει συνεχώς να το τονίζουμε, ότι εδώ και μήνες αυτοί οι άνθρωποι στηρίζουν όπως μπορούν τους πρόσφυγες”.

“Μια απίστευτη Μαφία”

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ανέτε Γκροτ έμαθε κάτι που δεν λέγεται και τόσο ανοιχτά στη Γερμανία. Έμαθε ότι το νησί που είναι ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς λόγω του μεγάλου προσφυγικού κύματος έχασε φέτος έσοδα από τουρίστες. Ακυρώθηκαν 178.000 κρατήσεις και η μείωση θα συνεχιστεί και του χρόνου, λέγεται μάλιστα ότι το ποσοστό θα κυμανθεί στο μείον 40%. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά ξενοδοχεία, που κανονικά κλείνουν τέλος Οκτωβρίου, έχουν ήδη κατεβάσει ρολά. Ωστόσο το τουριστικό κύμα από τη Γερμανία δεν μειώθηκε, μας είπε η Ανέτε Γκροτ, αντίθετα αυξήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση οι πρόσφυγες παραμένουν 3 με 5 μέρες κατά μέσον όρο και στη συνέχεια προωθούνται στην Αθήνα και το εισιτήριο των 45 ευρώ το πληρώνουν οι ΜΚΟ. Αλλά είναι αυτή η λύση; Είναι λύση να διακινδυνεύουν οι πρόσφυγες ένα τέτοιο ταξίδι; «Γιατί δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος εισόδου κατευθείαν από την Τουρκία στη Γερμανία, τη Σουηδία ή τη Νορβηγία» αναρωτιέται η Ανέτε Γκροτ. «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο από την Αλικαρνασσό στην Κω; Ορισμένοι αγοράζουν μάλιστα ολόκληρο το πακέτο από το Αφγανιστάν μέχρι τη Γερμανία εκ των προτέρων χωρίς να ξέρουν καν αν θα φτάσουν ποτέ. Υπάρχει μια απίστευτη Μαφία που κινεί τα νήματα».

Μόνη λύση είναι η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας, υποστηρίζει η Γκροτ. Μια βίζα που να χορηγείται για παράδειγμα από το γερμανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Και καταρρίπτει το επιχείρημα που ακούγεται κατά κόρον, ότι όλοι οι πρόσφυγες θέλουν να έρθουν στην Γερμανία. «Η Γερμανία έχει μαγική φήμη στον αραβικό κόσμο, στο Αφγανιστάν,στο Πακιστάν, αλλά είναι μύθος ότι όλοι θέλουν να έρθουν εδώ. Γιατί αν ρωτήσει κανείς πιο συγκεκριμένα τους πρόσφυγες, δεν ξέρουν τίποτα, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για άλλες χώρες της ΕΕ…»

Πηγή: dw.de.com ( Deutsche Welle )

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός