“Μόνο στην Κω υπάρχει η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται”

Δεκέμβριος 12, 2015
jumbo-banner

«Αλήθειες και ψέματα» αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε επερώτηση που είχαν καταθέσει 20 βουλευτές της ΝΔ στις 2 Νοεμβρίου σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Η επερώτηση έχει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Παίρνει μια διαστρέβλωση ή ένα λανθασμένο δεδομένο και πάνω σε αυτό κτίζει ένα άλλο ψέμα» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της επίκαιρης ερώτησης ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα», ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μόνιμη, αλλά προσωρινή, εγκατάσταση ανθρώπων που θα διαρθρωθεί ως εξής: 7.000-10.000 στα hot spots, 20.000 στις επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου και 20.000 σε στρατόπεδα προσφύγων που η κυβέρνηση προσπαθεί, σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια.

Όσον αφορά στην αρνητική στάση των βουλευτών απέναντι στη δημιουργία hot spots στα νησιά και το επιχείρημά τους για αρνητική επίδραση των δομών στον τουρισμό, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης) έχουν λόγο ύπαρξης εκεί όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες.

«Δεν είναι κάποια διαστροφική άποψη δική μου, της κυβέρνησης ή της Ευρώπης» είπε και αποσαφήνισε ότι τα κέντρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ζημιά στον τουρισμό των νησιών.

Όσον αφορά στη στάση των δημάρχων στα νησιά που δέχονται τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων, αποσαφήνισε ότι οι δήμαρχοι της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Λέρου, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν στη δημιουργία δομών. Μόνο η Κως έχει αντιδράσει και «πλήρωσε τις κακές της αντιδράσεις πέρσι».

«Δεν γίνεται να αλλάξει η γεωγραφία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν 2.000 πρόσφυγες στην Κω και να κάνεις το κέντρο στη Λέρο» είπε. Και προσέθεσε, απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές: «Μην παίρνετε θέσεις που περιπλέκουν και δεν διευκολύνουν τη λύση του προβλήματος. Ένας δήμαρχος δεν έχει συμφωνήσει και αυτόν υποστηρίζετε. Πρέπει κάποιος να κάνει ψυχρή ανάλυση. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς κι εμένα να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις και να μην καθιστούμε ψέματα αλήθειες. Είναι υποχρέωσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης και πρέπει να γίνεται πολύ καλή ταυτοποίηση γι’ αυτό».

Και διευκρίνισε, απαντώντας στην αρνητική κριτική για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στη χώρα: «Η αύξηση των ροών δημιουργεί τα κέντρα ταυτοποίησης. Δεν δημιουργούν τα κέντρα ταυτοποίησης τις ροές». Και πρόσθεσε ότι κέντρα ταυτοποίησης θα δημιουργηθούν και στα relocation centers (κέντρα για όσους προορίζονται για επανεγκατάσταση στο εξωτερικό).

Σχετικά με την κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης, σημείωσε ότι στη Λέσβο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στη Χίο δημιουργείται ένα προσωρινό που έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από την Κομισιόν όπως και της Λέσβου, στη Σάμο προχωρεί με σημαντικές βελτιώσεις σε υπάρχοντα χώρο, στη Λέρο θα λειτουργεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ στην Κω υπάρχει «η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται».

Απαντώντας στην κριτική για πλημμελή δράση της κυβέρνησης προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής, ο κ. Μουζάλας θέλοντας να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το 2014 έγιναν 409 αιτήματα που αφορούσαν 9.691 άτομα και έγιναν δεκτές 470 επανεισδοχές. Το 2015 έγιναν 605 αιτήματα, που αφορούσαν 9.300 άτομα και έγιναν δεκτές 2.624 επανεισδοχές. «Το πρόβλημα το είχατε κι εσείς, το έχουμε κι εμείς» είπε απευθυνόμενος στους 20 βουλευτές της ΝΔ.

Εξίσου στην κριτική για άρνηση της κυβέρνησης να προχωρά σε επιστροφές, παρέθεσε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2014 είχαν γίνει 11.668 επιστροφές και το 2015 έχουν μέχρι τώρα γίνει 10.390 επιστροφές.

Όσον αφορά στην κριτική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αναδείξει το πρόβλημα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός απάντησε:

«Είναι ντροπή να λέτε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παθητικά την Τουρκία. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ανέδειξε το θέμα της Τουρκίας από περιφερειακό σε κύριο θέμα της ατζέντας Γιούνκερ, που δημιούργησε επιτροπές, που πέτυχε να συμμετάσχει στην τριμερή με τη Γερμανία και την Τουρκία, που ανάδειξε σε κύρια πολιτική το resettlement» (σ.σ. να οργανωθεί η μετεγκατάσταση αριθμού προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ μέσω της κατανομής).

Απαντώντας στους βουλευτές Μ. Κόνσολα και Μ. Βορίδη, που υποστήριξαν ως επίσημη πολιτική διαχείρισης του ζητήματος την αποτροπή και την ανάσχεση στις ροές προσφύγων και μεταναστών , ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Είναι ενάντια στη συνθήκη της Γενεύης να μην σου επιτρέπουν σε μπεις σε μια χώρα και να ζητήσεις άσυλο. Το δικαίωμα αυτό διασφαλίζεται από τον ΟΗΕ. Το αν θα το πάρεις τελικά είναι άλλο θέμα. Αυτά που έκαναν η Σλοβενία, η Ουκρανία, τα Σκόπια είναι παράνομο και παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης». Και ολοκλήρωσε την απάντησή του σημειώνοντας: «Η κριτική είναι καλή. Δημιουργική. Εάν είναι μια κριτική “θα μας φάνε οι “τζιχαντιστές” (σ.σ.: ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε “ορδές τζιχαντιστών”) δεν προσφέρει τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot