Menu

“Καμπανάκι” δημάρχων για τα hot spots στα νησιά- Tί είπε ο Δήμαρχος Κω (ΗΧΗΤΙΚΟ)

“Καμπανάκι” δημάρχων για τα hot spots στα νησιά- Tί είπε ο Δήμαρχος Κω (ΗΧΗΤΙΚΟ)
jumbo-banner

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει να είναι έτοιμα τα hot spots στα νησιά, ωστόσο μόνο της Λέσβου είναι έτοιμο σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δήμαρχοι  της Λέσβου, της Χίου, της Κω, της Σάμου και της Λέρου.

Σύμφωνα με τον  Γιάννη Μουζάλα σήμερα Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα συζητηθεί η έκθεση Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Είναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου. 

Στη Σάμο, ωστόσο τα hotspots δεν είναι έτοιμα σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλο.

«Μας ήρθε ένα αυθαίρετο, υπό την έννοια της έλλειψης διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση, ΦΕΚ στις 8 Ιανουαρίου, που ορίζει το hotspot στο πρώην πεδίο βολής, κάτω από το ομώνυμο κέντρο μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη επιβαρύνεται, η πρωτεύουσα που δεν έχει αστικό βάθος, έχει 5.500 κατοίκους, με μία πόλη πάνω στην πόλη, με τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, από τη μετακίνηση, από την ασφάλεια προς και από το λιμάνι. Δεν είμαστε εναντίον των hotspots. Ανταποκρινόμαστε στις πιέσεις και τις υποχρεώσεις που η Πολιτεία δέχεται. Όμως, πρέπει να γίνει σωστά, ορθολογικά, προτείναμε ήδη τέσσερις τόπους εναλλακτικούς. Εάν πάει (κάποιος) σε εκείνο το σημείο (του hotspot) βλέπει μπουλντόζες, οι οποίες προσπαθούν να φτιάξουν τις πλατφόρμες, πάνω στις οποίες θα μπουν οι οικίσκοι και οι οποίες ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί, οι πλατφόρμες δημιουργούνται σιγά-σιγά. Βλέπω τρομακτική βιασύνη, αντιλαμβάνομαι την πίεση, φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε ούτε καν επιλεξιμότητα δαπανών όταν έρθει ο τελικός έλεγχος. Και σας το λέω με γνώση του κοινοτικού περιεχομένου και του αντικειμένου και χωρίς καμία φωνή υστερίας».

 Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης - Λέρος

Στη Λέρο, όπως ανέφερε στο Βήμα FM ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κωνσταντινίδης, απλά έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. «Οι εργασίες μάλλον, δουλεύουν, αλλά σε πάρα πολύ αργό ρυθμό. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εργολάβο, μας είπε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και του απαγορευτικού που είχε με τα πλοία, δεν του ήρθαν αυτά που περίμενε. Αυτός λέει ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, το αργότερο τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι έτοιμο να το παραδώσει».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, τίποτα δεν υπάρχει στο χώρο του hotspot. «Να σας το περιγράψω, είναι περίπου σε μία απόσταση 10-15 λεπτών από την πόλη της Κω. Η Κως έχει έναν κεντρικό οδικό άξονα, δεν έχουμε άλλον δρόμο, στον οποίο κινούνται καθημερινά και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, ειδικά το καλοκαίρι οι χιλιάδες επισκέπτες. Είναι πάνω στον δρόμο, είναι απέναντι από ένα στρατόπεδο, είναι ένας πρώην χώρος στρατοπέδου, δίπλα σε μία εκκλησία, η οποία λειτουργεί καθημερινά, δίπλα σε σπίτια και σε κατοικημένη περιοχή και δεν έχει καμία υποδομή. Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα ακόμα. Δεν έχει μπει τίποτα».

Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης - Χίος

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στην Χίο αλλά δεν θα είναι όλα έτοπιμα έχως τα μέσα του μήνα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς οι εργασίες προχωρούν ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα είναι έτοιμο. «Ο Δήμος της Χίου έχει διαθέσει τον χώρο και το κτίριο γι’ αυτό. Η δική μου αντίληψη, όμως, είναι ότι δεν είναι έτοιμο το hotspot στη Χίο. Χθες ήταν μηχανήματα, εργάτες, πάρα πολλοί που δουλεύουν μέσα. Αλλά ούτως ή άλλως, η λειτουργία αυτού του κομματιού του hotspot δεν είναι αυτό το οποίο, αυτή τη στιγμή, είναι το απαραίτητο για τη διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων, διότι στη Χίο λειτουργεί κέντρο καταγραφής συστηματικό και με πολύ χώρο».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνδεθεί με τη ΔΕΗ, υπάρχουν τηλεπικοινωνίες αλλά λείπει η ύδρευση και η αποχέτευση καθώς δεν έχει γίνει καν η εγκατάσταση  για τις συνδέσεις με τα δίκτυα.

«Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και μάλιστα έχει ζητηθεί και η βοήθεια του Δήμου εκεί πέρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορούν τα πράγματα να είναι έτοιμα στα μέσα του μήνα, όχι. Η δική μου αντίληψη, αλλά δεν έχω εγώ ούτε τον έλεγχο ούτε την ευθύνη για τις ημερομηνίες που έχουν δοθεί ούτε και μπορώ να σας πω. Πιθανόν το Υπουργείο να έχει κάνει τέτοιο σχεδιασμό και να έχει με τέτοιο τρόπο βάλει τα πράγματα, ώστε να μπορεί όντως να τα καταφέρει να γίνουν έτοιμα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «αντιλαμβανόμαστε αντικειμενικά ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμο στα μέσα Φεβρουαρίου και το εκφράσαμε και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι επισκέπτονται έτσι το νησί και παρακολουθούν κανονικά τα πράγματα, ότι εντάξει, μπορεί να υπάρχει αυτή η δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση, όμως εμείς σαν τοπική κοινωνία δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάει να λειτουργήσει το πιο συστηματικό, το πιο, ας πούμε, οργανωμένο, και να είναι χειρότερο από αυτό το οποίο λειτουργούμε ήδη με δική μας πρωτοβουλία».

Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης - Λέσβος

Στη Λέσβο το hotspot λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και βελτιώνεται συνεχώς ανέφερε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

«Αυξάνεται η δυναμικότητα του, εκσυγχρονίζεται περισσότερο και οι βελτιωτικές εργασίες για την φιλοξενία των ανθρώπων γίνονται συνεχώς, όπως γίνονται και άλλες εργασίες. Το hotspot είναι στο τελικό του στάδιο, που θα είναι γύρω στις 2.000-2.500 ο αριθμός που θα μπορεί να φιλοξενήσει, αλλά παράλληλα έχουμε φτιάξει και άλλους δημοτικούς χώρους. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα φιλοξενίας πάνω από 5.000 στο νησί. Αλλά αυτό που θεωρώ και θέλω να το αναφέρω, διότι πάλι είχαμε πνιγμούς ανθρώπων, είναι ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται από τους διακινητές και σε αυτό τον τομέα κάνω όλες μου τις προσπάθειες - τις έχω ξεκινήσει. Μία διεθνή εκστρατεία, τώρα αποστέλλω επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους αρχηγούς των κρατών και ζητώ να παρέμβουν για να σταματήσει το έγκλημα. Είναι αδιανόητο, είναι παράλογο να παρακολουθούν άπραγοι το έγκλημα, το οποίο συντελείται».

antennanews.gr

Πολυμέσα

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή