Menu

ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟ: Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο

ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟ: Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο
jumbo-banner

«Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο, να ακούει τα προβλήματα και να βάζει κάποιες προτεραιότητες»

Πριν κάμποσα χρόνια (όχι… αιώνες), ήταν ένα πανέμορφο χωριό με ανθρώπους που μοχθούσαν είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, για να τα φέρουν βόλτα. Το λιμανάκι του γραφικό, φιλοξενούσε λίγα μικρά ψαροκάικα. Σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ένα πανέμορφο χωριό, με καταπληκτικές και μοναδικές παραλίες, αλλά – ελέω τουρισμού - τα ψαροκάικα είναι πολύ περισσότερα, είναι μεγαλύτερα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ προστέθηκαν και τα ημερόπλοια. Το λιμανάκι του βογκάει... Πέρα από κάποιες ελάχιστες και πολύ πρόχειρες παρεμβάσεις, ουδέν ουσιαστικό.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής χαρακτηρίζουν απαράδεκτοι την κατάσταση, εστιάζοντας τόσο στα μεγάλα σκάφη που «παρκάρουν» στη χερσαία ζώνη, όσο και στα αυτοκίνητα που καλύπτουν την «πλατεία».

«Τα σκάφη κλείνουν τελείως την πλατεία, που είναι δημόσιος χώρος, χειμώνα – καλοκαίρι. Δεν μπορεί να κινηθεί κανένας ντόπιος ή επισκέπτης… Είναι και επικίνδυνα…» δήλωσαν στον «Σ».

Μας ανέφεραν ότι, πριν δύο χρόνια είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα στον Εισαγγελέα, το οποίο υπέγραφαν 70 κάτοικοι, όπως επίσης έχουν κάνει παρόμοιες ενέργειες και προς τις τοπικές αρχές (Λιμενικό ταμείο, δήμο, κ.λ π.), οι οποίοι ναι μεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, αλλά και πάλι δεν προέβησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

«Μας είχαν μιλήσει για ανάπλαση, καθαρισμό και άλλα, γιατί η περιοχή χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια» σημείωσαν, τονίζοντας πως, «το θέμα αφορά την περιοχή μας την οποία κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και την πονάμε και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στις αρχές για να βρουν λύση».

Αναφέρθηκαν και στη συνάντηση που έγινε προ καιρού με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νίκο Κανταρζή, όπου είχε αποφασιστεί πως, θα εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για την μεταφορά των μεγάλων σκαφών, για να γίνονται οι εργασίες συντήρησής τους και στο λιμάνι θα παρέμεναν μόνο τα μικρά ψαροκάικα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι.

«Όλη αυτή η κατάσταση είναι μεγάλη επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες και μεγάλη υποβάθμιση της περιοχής» τόνισαν, υπενθυμίζοντας πως, το λιμάνι, που είναι η «φάτσα» της περιοχής, υποβαθμίζεται και από τα αρματαγωγά και από τις εκφορτώσεις υγρών καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό που λείπει είναι η Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο, να ακούει τα προβλήματα και να βάζει κάποιες προτεραιότητες» επεσήμαναν, παραδεχόμενοι παράλληλα – με μεγάλη πίκρα – ότι, οι παλιοί απογοητευμένοι έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες και οι νέοι δεν ενδιαφέρονται. «Αυτό είναι τραγικό… Ο τόπος μας μένει πλέον στο έλεος των διαθέσεων κάποιων…».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όλοι συμφωνούν στη διαπίστωση πως, το λιμάνι της Κεφάλου είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες τόσο των αλιέων όσο και των τουριστικών σκαφών. Όσο για την προστασία των σκαφών τους τους χειμερινούς μήνες, ούτε λόγος… Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή αρκετά χρόνια και καταδεικνύει τη δυσλειτουργία (!!!) των Αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να βρουν τις πρέπουσες λύσεις.

Το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτός από κάποιες αυτονόητες μικρο-παρεμβάσεις άνευ ιδιαίτερης σημασίας, είναι σχέδια επί χάρτου… Μέχρι και για μαρίνα έχει γίνει λόγος… Λόγια, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, Κάποιος θυμήθηκε και το οικιστικό σχέδιο Καμαρίου, το οποίο εκκρεμεί χρόνια, όπως και όλα τα λοιπά… σχέδια. Μας θύμισαν και τον «δρόμο», παρομοιάζοντάς τον με το γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε, τη νύχτα γκρεμιζόταν»… «Φτιάξανε ένα πεζοδρόμιο μισό μέτρο, για τα μάτια του κόσμου. Μεσοβέζικα πράγματα, μπαλώματα… Συνέχεια κάνουν εξαγγελίες… Πρέπει να κάνουν κάτι. Κάτι χειροπιαστό!!!».

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, έχουν κατανόηση, αλλά έχουν απηυδήσει με την τακτική. «Κάνουν εξαγγελίες από πριν δίνοντάς μας την εντύπωση ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει, αλλά όταν αναλάβουν βλέπουν τις δυσκολίες και κρύβονται, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο, παραποιούν την πραγματικότητα για να μην ενεργήσουν άμεσα, θεωρώντας μας βλάκες. Αυτό είναι μεγάλος εμπαιγμός. Υποστηρίζουν ότι τώρα δεν έχουν λεφτά, αλλά και όταν τα είχαν δεν τα διαχειρίστηκαν κατάλληλα. Επομένως, το θέμα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά η και κρίση στην πολιτική. Δυστυχώς, δεν συγκινείται κανένας».

«Τον παράδεισό μας, πάνε να μας τον κάνουν κόλαση» οι κουβέντες ηλικιωμένης συμπολίτισσας. «Η περιοχή του λιμανιού είναι το ωραιότερο κομμάτι του χωριού μας και κανένας δεν τον σέβεται. Μιλάμε, κλαίμε, φωνάζουμε… τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Πρώτα, στα χρόνια τα δικά μου, υπήρχε πιο μεγάλη εκτίμηση για το περιβάλλον, ένα ενδιαφέρον. Τώρα, κανένας δεν παρουσιάζεται». Σημείωσε δε πως, στο χωριό οι κάτοικοι είναι 3.500 και δεν υπάρχει αστυνομία… αν ένας άνθρωπος έρθει σε δύσκολη θέση, δεν υπάρχει κανείς για να ζητήσει βοήθεια».

«Κάποιοι το θεωρούν δεδομένο ότι, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν κι ας είναι παράνομο. Το κάνουν από συνήθεια…» η άποψη άλλου κατοίκου

«Στην πλατεία, που αποτελεί μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, απαγορεύεται ακόμα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Κι όμως, κάθε μέρα το καλοκαίρι είναι γεμάτη…» μας είπε έτερος κάτοικος.

«Τα παρκινγκ των σκαφών τα καθορίζουνε οι δήμοι και οι κρατικές αρχές. Είναι υποχρέωση του δήμου να ψάξει και να βρει χώρο για να μπαίνουν τα σκάφη μας και μετά να μας διώξει από το λιμάνι» είπε ένας ψαράς.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι αρχές που περάσανε δεν μας υπόδειξαν κάποιον άλλο χώρο για να μην ενοχλούμε. Δεν φταίμε εμείς εάν η κατάσταση είναι έτσι φτιαγμένη…» είπε με αγανάκτηση άλλος κάτοικος, προσθέτοντας πως, θυμάται υποσχέσεις από την περίοδο που ήταν πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Δωδ/σου ο Νίκος Ζωΐδης…

Αυτό που ζητούν είναι, «να δοθούν λύσεις από τους πολιτικούς και να μην στρέφονται ο ένας επιχειρηματίας εναντίον του άλλου».

stathmosnet.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή