Συνέντευξη Κυρίτση στο ΑΠΕ: Μην κουνάτε το δάχτυλο στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 01, 2016
jumbo-banner
Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα, κανένας δεν δικαιούται να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα σε σχέση με την προσφυγική κρίση και αυτό πρέπει να περάσει προς τα έξω,
γιατί η Ελλάδα έχει προσφέρει τα πάντα στους πρόσφυγες, για να έρχονται τώρα κάποιοι να την εγκαλούν, τη στιγμή που η Ευρώπη δεν έχει έως τώρα συγκεκριμένη στρατηγική στο προσφυγικό", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Βιέννη, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης.

Ο δήμαρχος βρέθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη δημάρχων από πόλεις της προσφυγικής διαδρομής.

Όπως προσθέτει: "και από τη διάσκεψη της Βιέννης φάνηκε ότι η Ευρώπη δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική, η ίδια αποφασίζει, για παράδειγμα, την κατανομή προσφύγων, αλλά την αρνούνται κάποιοι, πρώην ανατολικές χώρες υψώνουν τείχη, καταγγέλλουν την Ελλάδα, κάποιοι της κουνούν το δάχτυλο, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τελικά η ευρωπαϊκή πολιτική και ποιους δεσμεύει".

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κω, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, γιατί εάν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ υπάρχει φόβος αυτοί οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ο ίδιος δεν ξέρει εάν η χώρα αντέχει να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες, καθώς θα είναι κάτι αδιανόητο εάν παραμείνουν στη χώρα 500.000 έως 600.000 άνθρωποι.

Ένα θετικό αποτέλεσμα της διάσκεψης στη Βιέννη είναι ότι υπήρξαν επαφές και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δημάρχων των πόλεων διαφόρων χωρών - όπως από Ελλάδα, Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία και βέβαια από την Αυστρία, που υποδέχεται στο τελευταίο στάδιο τους πρόσφυγες - οι οποίοι βιώνουν το ίδιο πρόβλημα και οι οποίοι έχουν την ίδια γραμμή αγωνίας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά την άποψή του, πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δήμων, την ελληνική ΚΕΔΕ, αλλά και την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, σε αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ώστε να μεταφερθούν πόροι από την ΕΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να λειτουργήσει, για να διαχειριστούν απ΄ ευθείας αυτούς τους πόρους οι δήμοι πρώτης υποδοχής και να μπορέσουν και τις υποδομές να βελτιώσουν αλλά και να μεριμνήσουν για τους πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει, η Κως είναι ένας από τους μεγαλύτερους προορισμούς αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και ο τρίτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν, όπως σημειώνει, πάρα πολύ δύσκολο, με αφίξεις έως και 10.000 προσφύγων την ημέρα, τη στιγμή που ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 17.000 κατοίκους, δυσκολίες οι οποίες εκφράζονται τώρα στο τουριστικό προϊόν με προβλήματα στις κρατήσεις για το 2016, ενώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία στον κόσμο για το τι θα πρέπει να αναμένεται εφέτος.

Την περίοδο της μεγάλης κρίσης και πριν ακόμη εμφανιστούν οι ΜΚΟ, ο απλός, φτωχός πολίτης της Κω έδινε από το υστέρημά του στους πρόσφυγες για να επιβιώσουν και να ζήσουν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή κατά καιρούς υπήρχαν ισχυρισμοί πως οι πολίτες στην Κω ήθελαν να διαφυλάξουν το οικονομικό συμφέρον τους και δεν σκέφτονταν τον ανθρωπισμό, παρατηρεί.

Ο ίδιος οφείλει, όπως λέει, να το καταγγείλει και να το διαψεύσει, γιατί οι πολίτες της Κω έχουν μάθει διαχρονικά να ζουν με διαφορετικές εθνότητες και διαφορετικές θρησκείες. Από τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά συνυπήρξαν εκεί Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Καθολικοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, σε μία κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης, όπως είναι και τώρα και εξακολουθούν πάντα να βοηθούν, καταλήγει στη συνέντευξή του ο δήμαρχος της Κω.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot