Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Γ. Κυρίτση και τον Γ. Χατζημάρκο για το μεταναστευτικό στην Κω

Αύγουστος 07, 2015
jumbo-banner

Άμεση ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Μεταναστευτικού – Να λειτουργήσουν οργανωμένα κέντρα υποδοχής και να ενισχυθούν οικονομικά οι δήμοι που σηκώνουν το βάρος υποδοχής

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούληςκατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης στην Κω είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γ. Κυρίτσηκαι τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, όπου και ενημερώθηκε για τις εκρηκτικές διαστάσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί από τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, που αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 5.500.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στην Δημοτική Αρχή της Κω και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα τόνισε ότι η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού εκ μέρους της  Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που έχει λάβει τεράστια ανθρωπιστική διάσταση, όχι μόνο στις περιοχές εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στην Αθήνα και σε περιοχές εξόδου από τη χώρα, δυσχεραίνει περαιτέρω τα πράγματα, δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας της χώρας, αλλά και υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

«Γνωρίζουμε ότι στην Κω, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε άλλα νησιά, η κατάσταση είναι πλέον οριακή.

Οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό έχουν αρχίσει ήδη και καταγράφονται ενώ η ανεξέλεγκτη παραμονή μεταναστών σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής αλλά και υγειονομικής φροντίδας, εγκυμονεί κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης, εξήρε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης αλλά και των ίδιων των πολιτών που παρά την έλλειψη πόρων και μέσων, κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο σημείωσε ότι  ένα τέτοιο, ευρωπαϊκό στην ουσία, πρόβλημα, δεν είναι δυνατό να επαφίεται στον εθελοντισμό των ίδιων των πολιτών και στο φιλότιμο της Αυτοδιοίκησης.

«Είναι ανάγκη, τόνισε ο κ. Πατούλης, να δημιουργηθεί άμεσα Εθνικός Φορέας Διαχείρισης του Μεταναστευτικού στη χώρα μας. Και θεωρούμε αυτονόητη και απαραίτητη τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σ΄ αυτόν, με ρόλο αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό, καθώς οι δήμοι  είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος και καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα και καθημερινά προβλήματα.

Επίσης θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα να δημιουργηθούν υποδομές στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου για την φιλοξενία, την παροχή ιατρικής φροντίδας και κυρίως την διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.

Η λύση είναι η άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής. Εκεί θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ενώ θα διεκπεραιώνονται και οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και του διαχωρισμού τους.

Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτό το μέτρο, που η ίδια  αποφάσισε στη σύσκεψη της 14ης Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα θα αυξάνεται και κάποια στιγμή θα καταστεί μη διαχειρίσιμο.

Επίσης, ζητάμε να διασφαλιστούν άμεσα οικονομικοί πόροι και υλικά μέσα για τους δήμους εκείνους που σηκώνουν το βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων, για να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που θα τους επιτρέψουν να διαχειρισθούν το πρόβλημα».

«Η  Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε ο Γ. Πατούλης, έχει ήδη αυξήσει τη χρηματοδότηση , αυτό που απομένει είναι να καταρτιστεί άμεσα από την Κυβέρνηση  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο και δημιουργία του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Μεταναστευτικού, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους κι ας μην αφήνουν την Αυτοδιοίκηση μόνη της , “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot