Στ. Γιαλλίζης για το ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ του Δήμου Κω: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Οκτώβριος 24, 2015
jumbo-banner

Φίλοι και Φίλες της Κωακής κοινωνίας , Η Δημοτική Αρχή της Κω  έβαλε σκοπό να επιβάλει ένα χαράτσι (ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΟ) σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού. 

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να βρει τους οικονομικούς πόρους για να εκτελέσει έργα που έχει σχεδιάσει και ψηφίσει.

Πρώτα λέει τι θέλει να κάνει χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται , και βέβαια ποιος άλλος τρόπος υπάρχει παρά να φορολογήσει τον επαγγελματία...

Στην πρόταση που κάνει, αναλύει τα προσδοκώμενα έσοδα και που θα τα χρησιμοποιήσει.

Προσωπικά θεωρώ πως δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Δημοτική Αρχή καθώς έως σήμερα μας έχει δώσει λόγους για να αμφισβητούμε τις προθέσεις της (π.χ.  να μην καταβάλει την εισφορά για την προβολή των νησιών στον ιστότοπο της Ryanair, την απαξίωση του θεσμού του Επιμελητηρίου με ποικίλους τρόπους).

Βεβαίως να μην ξεχνάμε  την αδιάφορη , απαράδεκτη τάση του με το μεταναστευτικό μετατρέποντας το νησί μας σε προορισμό παγκόσμιας κατακραυγής με ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία για τους επαγγελματίες για την τουριστική σαιζόν 2015 και για τις επερχόμενες και όλοι γνωρίζουμε την μείωση για το 2016.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως θεωρεί τους επαγγελματίες ως ένα σεντούκι από όπου μπορεί να αντλεί χρήματα όποτε και όπως θέλει και όλοι γνωρίζουμε πως διαχειρίστηκαν τον καταργημένο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

 Υπήρξε πλήρη αδιαφάνεια και πάνω από όλα δεν υπήρξε καμία ανάπτυξη ,ανταποδοτικότητα στην αγορά και το νησί .Η μόνη ανάπτυξη προήλθε από τους ίδιους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους στις τοπικές επιχειρήσεις.

Το χειρότερο είναι η υποκριτική στάση του Δήμου αφού από την μία, μας ανακοινώνει μέτρα - ημίμετρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Διαχωρίζει τους επαγγελματίες σε δυο κατηγορίες αποφασίζοντας μόνος του ποίοι και σε ποίες περιοχές έχουν υποστεί ζημία και ποίοι όχι και αυτό το βλέπουμε από  την ανακοίνωση του Δήμου,  λες και το νησί είναι δύο ταχυτήτων και δεν υπήρξε ζημία σε όλη του την έκταση.

Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ποσό εκτός πραγματικότητας σε σχέση με την αγορά είναι τα ημίμετρα του Δήμου. 

Μέτρα που επί της ουσίας οι επαγγελματίες δεν έχουν πραγματική ανακούφιση και όφελος και είναι απλά επικοινωνιακή πολιτική του Δήμου για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια πριν προχωρήσει στο αρχικό του σχεδιασμό.

Τώρα φανερώνει τον αρχικό του σχεδιασμό και σκοπό του , που δεν είναι άλλος από το να χτυπήσει τον είδη πνιγμένο από φόρους επιχειρηματία , που αγωνίζεται να επιβιώσει επιβάλλονταςνέο φόρο σε αντικατάσταση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ  κάνοντας λόγω και φόρο επί των ακαθαρίστων εσόδων ,χωρίς πρώτα να συναντηθεί με τους φορείς του νησιού και να συζητήσει μαζί τους και να λάβει υπόψη του την δική τους άποψη.

Όπως  καταλαβαίνεται ότι η γνώμη των φορέων του νησιού για ζητήματα ζωτικής σημασία δεν είναι στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής. 

Η συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός και στόχος κάθε Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς  Δημ.Αρχή ουδέποτε κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς του τόπου να συζητήσουν και να βρουν τρόπους επίλυσης της οικονομικής δυσκολίας του Δήμου λόγω απώλειας εσόδων όπως επικαλείται για να μπορέσει να καλύψει την μαύρη τρύπα στο ταμείο του. Εάν το έρπατε ως όφειλε(γιατί είναι υποχρέωση του να το κάνει και να ενημερώνει τους φορείς για θέματα που τους αφορούν άμεσα) τότε δεν θα ήμασταν στην δυσάρεστη θέση να αντιδράσουμε αλλά να βοηθήσουμε.

Όμως ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή και μετά από την ψήφιση του νέου φόρου( φόρο για τον οποίον φέρουν ευθύνη οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και θα κριθούν για αυτό από την Κωακή επιχειρηματική κοινωνία) και μετά την απρεπή , επιθετική ,αγενή αλλά τελείως θεατρική στάση τόσο του Δημάρχου αλλά και των περισσοτέρων εκ των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής με έκρηξης θυμού  θεατρικής και επικοινωνιακής πολιτικής και χαρακτήρα ,ακούγοντας απλώς την αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα στην χθεσινή συνεδρίαση ,τους είπα πως οι φορείς του τόπου θέλουν έναν ισχυρό Δήμο με έργα ανάπτυξης αλλά επιτέλους όχι πάλι για μία ακόμη φορά να πληρώσουν οι μικρές επιχειρήσεις της Κω όταν αφήνουν εσκεμμένα έξω τις μεγάλες επιχειρήσεις που τόσα χρόνια δεν πλήρωναν ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ ,καθώς έχουν ΑΦΜ εκτός Δωδεκανήσου.

Ναι στην στήριξη του Δήμου αλλά κύριοι και κυρίες με διαφάνεια και από όλους χωρίς καμία εξαίρεση.

Τρόποι για να βρεθούν έσοδα υπάρχουν και το μόνο που χρειαζόταν από πλευράς Δήμου ήταν η καλή διάθεση , θετική σκέψη, απλώνοντας χέρι συνεργασίας για το καλό του νησιού και όχι να προσπαθεί να κρύψει το θέμα από τους δημότες της Κω ψηφίζοντα φόρο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους επιτηδευματίες . 

Μιας μεγάλης απώλειας εσόδων για τα οποία αποκλειστικός υπαίτιος είναι ο Δήμος με την αδιάλλακτη στάση στο θέμα της επανεξέτασης και ορθολογικής διόρθωσης των στρεβλώσεων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. 

Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει εκ μέρους μας κινητοποίηση και αντίσταση σε αυτό τον νέο χαράτσι του Δήμου Κω.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω στους Δημοτικούς μάς Άρχοντες ,πως δεν νοείται ισχυρός Δήμος με οικονομικά εξασθενημένους και άνεργους επιχειρηματίας και κατά επέκταση πολίτες.

Με εκτίμηση ,

Γιαλλίζης Στέργιος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot