Menu

Στ. Γιαλλίζης: «Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας του μεταναστευτικού»

Στ. Γιαλλίζης: «Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας του μεταναστευτικού»
jumbo-banner

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το μεταναστευτικό πρόβλημα πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις.

Τα νησιά της Δωδεκανήσου, και ειδικά η Κως, βρίσκονται διαρκώς στη δίνη του κυκλώνα, γιατί δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών. Διαμορφώθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις για τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες που χωρίς μέσα και δυνατότητες, κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα, που δεν είναι δικό τους αλλά πλέον ολόκληρης της Ευρώπης».

Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο επικεφαλής του τμήματος του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέργος Γιαλλίζης και υπογραμμίζει πως ο τουρισμός έχει ήδη δεχθεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος.

«Το νησί βρίσκεται εδώ και καιρό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειλικρινά οδεύουμε στο άγνωστο με βάρκα μόνο την ελπίδα, πως θα βρεθεί σύντομα μια λύση για το μεταναστευτικό, που είναι μείζον εθνικό, πολιτικό αλλά κυρίως κοινωνικό ζήτημα. Η Κως αλλά και τα υπόλοιπα νησιά δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μια τραγική σεζόν, όπως αυτή που πέρασε. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους. Οι επιχειρηματίες θα παραπαίουν αιμορραγώντας κάθε ημέρα και περισσότερο, περιμένοντας την πολυπόθητη μεταμόσχευση δηλαδή την επόμενη τουριστική σεζόν», τονίζει ο κ. Γιαλλίζης.

Ο κ. Γιαλλίζης αναφέρεται και στην απόφαση της δημοτικής αρχής Κω, να προχωρήσει στην επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης αλλά και στο ζήτημα που αφορά τις ρυθμίσεις για τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο».

Η συνέντευξη του κ. Στέργου Γιαλλίζη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν για τις επιχειρήσεις καθώς παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα και εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων;
Η σεζόν φέτος θα μπορούσε να ήταν μια από τις πιο καλύτερες, αφού είχαν γίνει αρκετές κρατήσεις. Δυστυχώς η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα δε βοήθησε το τουριστικό μας προϊόν. Οι τουρίστες επιθυμούν να υπάρχει σταθερότητα και κυρίως ασφάλεια εκεί όπου κάνουν διακοπές. Ως χώρα σε αυτά αποτύχαμε. Η πολιτική αστάθεια τους τελευταίους μήνες είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τον μεγαλύτερο πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις δεν έτυχαν καμίας βοήθειας και οι τζίροι κατρακύλησαν με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους αλλά και για τα κρατικά έσοδα. Η ανυπαρξία συγκροτημένης πολιτικής στρατηγικής για την προώθηση αλλά και την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας δημιούργησαν προβλήματα. Συγκυρίες και προβλήματα άλλων ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών μάς βοήθησαν για να μην βουλιάξουμε και να έχουμε μια θεωρητικά καλή σεζόν χωρίς τραγικές απώλειες σε αφίξεις αλλά χωρίς τα ανάλογα κέρδη.

• Ειδικά στην Κω πώς είναι η κατάσταση στην αγορά καθώς εξαιτίας του μεταναστευτικού αρκετές επιχειρήσεις είναι σε δεινή θέση; Θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας;
Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το μεταναστευτικό πρόβλημα πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Τα νησιά της Δωδεκανήσου, και ειδικά η Κως βρίσκονται διαρκώς στη δίνη του κυκλώνα, γιατί δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών. Διαμορφώθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις για τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες που χωρίς μέσα και δυνατότητες, κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα, που δεν είναι δικό τους αλλά πλέον ολόκληρης της Ευρώπης. Και το έκαναν με ένα τρόπο που τιμά τις αξίες και των πολιτισμό μας. Με τον τουρισμό να έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Κω ήταν υπό κατάρρευση. Το νησί βρίσκεται εδώ και καιρό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειλικρινά οδεύουμε στο άγνωστο με βάρκα μόνο την ελπίδα, πως θα βρεθεί σύντομα μια λύση στο μείζον εθνικό, πολιτικό αλλά κυρίως κοινωνικό ζήτημα του μεταναστευτικού διότι η Κως αλλά και τα υπόλοιπα νησιά δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μια τραγική σεζόν, όπως αυτή που πέρασε. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους. Μετράμε τις πληγές του καλοκαιριού και οι επιχειρηματίες θα παραπαίουν αιμορραγώντας κάθε μέρα και περισσότερο περιμένοντας την «πολυπόθητη μεταμόσχευση» κατά την νέα τουριστική σεζόν.

• Τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό;
Η δημοτική αρχή προχώρησε στην ψήφιση μέτρων για τους επαγγελματίες που πλήγηκαν από το μεταναστευτικό. Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν προκειμένου να ενταχθεί ένας επιχειρηματίας ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη και δεν πιστεύω πως θα υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Το χειρότερο είναι η υποκριτική στάση του Δήμου αφού, μας ανακοινώνει μέτρα – ημίμετρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Διαχωρίζει τους επαγγελματίες σε δυο κατηγορίες, αποφασίζοντας ποιοι και σε ποιες περιοχές έχουν υποστεί ζημία και ποιοι όχι. Λες και το νησί είναι δύο ταχυτήτων και δεν υπήρξε ζημία σε όλη του την έκταση. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Δήμος αφορούσαν μόνο τις περιοχές γύρω από το Λιμάνι, ούτε καν για όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Από αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο εκτός πραγματικότητας σε σχέση με την αγορά είναι τα ημίμετρα του Δήμου, από τα οποία οι επαγγελματίες δεν έχουν πραγματική ανακούφιση και όφελος. Είναι απλά μια επικοινωνιακή πολιτική του Δήμου.

• Τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2016 δεν είναι τόσο θετικά εξαιτίας του μεταναστευτικού. Ποια θα είναι η αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κω;
Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων ο Σ. Βουκουβαλίδης. Καταλάβαμε πως η σεζόν του 2016 θα είναι η χειρότερη για την Κω. Την τρέχουσα περίοδο οι προκρατήσεις σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και η Ζάκυνθος, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.
Για την Κω οι προκρατήσεις δεν παρουσιάζουν αύξηση αλλά μείωση. Συγκεκριμένα από την κεντρική Ευρώπη είναι -42%, από τη Γερμανία -44%, από την Αυστρία -86%, από την Πολωνία -19%, από την Ελβετία -20%, από την Ολλανδία -48%, από την Αγγλία -35%, από τη Σκανδιναβία -40%, από το Βέλγιο -26%. Και αν -όπως συμπλήρωσε ο κ. Βουκουβαλίδης – μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός των πτήσεων, δεν υπάρξει διαφοροποίηση και ανάκαμψη μετά δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα για να μεταφέρουν τους τουρίστες στην Κω. Σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα των μεγάλων τour operator για το νησί, ο κ. Βουκουβαλίδης δήλωσε “Ξεχάστε την Κω δεν πάει φέτος…” Οι επιχειρηματίες απαιτούν πλέον μια διευθέτηση του προβλήματος από όλους, αλλά κυρίως από τον Δήμο.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης στις 18 Νοεμβρίου 2015 αποφασίστηκε ομοφώνως η συγκρότηση μιας επιτροπής, μέλη της οποίας θα ήταν και οι εκπρόσωποι των φορέων δηλαδή του ΕΒΕΔ, της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και των τουριστικών πρακτόρων, προκειμένου να προχωρήσουν σε συναντήσεις και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Οι εκπρόσωποι των φορέων είναι αντίθετοι στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου hotspot μεταναστών και προσφύγων. Δέχονται την εύρεση ενός χώρου εκτός του αστικού ιστού της πόλης, σε περιοχή που να μην επηρεάζει την λειτουργία επιχειρήσεων και κατοικημένων περιοχών, προκειμένου αφενός να παρέχεται η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση) αφετέρου δε να πραγματοποιούνται οι σχετικές ενέργειες καταγραφής των μεταναστών. Μετά να προωθούνται άμεσα στην κεντρική – ηπειρωτική Ελλάδα.

• Σε ποιες κινήσεις θα προβούν οι φορείς;
Θα συγκροτηθεί άμεσα το συμβούλιο, όπως αποφασίστηκε στην επιτροπή διαβούλευσης. Σε αυτό θα πρέπει να μετέχει ο έπαρχος Κω καθώς είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις προσπάθειες να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με ενότητα: Περιφέρεια-Δήμος-Φορείς. Τέλος, οφείλουμε στις προς προγραμματισμό συναντήσεις να τηρήσουμε μια ιεραρχία συναντώντας πρώτα τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα και τον αν. υπουργό δημοσίας τάξης κ. Τόσκα και μετέπειτα να προχωρήσουμε –αν κριθεί απαραίτητο- σε συναντήσεις με άλλα πολιτικά πρόσωπα.

• Θα γίνει πράξη η απόφαση της δημοτικής αρχής Κω για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης; Ποιες είναι οι εξελίξεις για το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ;
Η δημοτική αρχή της Κω έβαλε σκοπό να επιβάλει ένα χαράτσι (ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΟ) σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού. Προσπαθεί να βρει τους πόρους για να εκτελέσει έργα που έχει σχεδιάσει και ψηφίσει.
Τώρα φανερώνει τον αρχικό της σχεδιασμό, που δεν είναι άλλος από το να χτυπήσει τους ήδη πνιγμένους από φόρους επιχειρηματίες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν, επιβάλλοντάς τους νέο φόρο σε αντικατάσταση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Κάνει λόγο για φόρο επί των ακαθαρίστων εσόδων, χωρίς πρώτα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού και να συζητήσει μαζί τους. Πιστεύω ότι η συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός και στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή ουδέποτε κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς του τόπου να συζητήσουν και να βρουν τρόπους επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων και των απωλειών στα έσοδα. Η διοίκηση του ΕΒΕΔ και ειδικότερα η διοίκηση του τοπικού παραρτήματος με ομόφωνη απόφαση προχώρησαν σε κατάθεση προσφυγής. Η απόφαση δεν θα είναι εφικτό να εφαρμοσθεί γιατί θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην άδικη φοροεπιδρομή κατά των μελών μας.Το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών έχει πάρει τον δρόμο του με την εκδίκαση της υπόθεσης στις 4 Μαρτίου 2016 στην Ολομέλεια στου ΣτΕ. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν ικανότατο περιφερειάρχη, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα. Έτσι και σε αυτό ενήργησε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος προς όφελος της κοινωνίας. Πιστεύω πως θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

• Σας ανησυχούν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο»; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιχειρηματίες, ειδικά τώρα;
Τα κόκκινα δάνεια είναι πλέον πραγματικότητα και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και σε αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχει σαφής τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα και να οδηγήσει τους χιλιάδες δανειολήπτες σε ασφαλή νερά. Απλώς εφαρμόζει τα όσα διατάζουν οι ονομαζόμενοι θεσμοί χωρίς διαπραγμάτευση και ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν πιστεύω πως θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε ως επιχειρηματίες στο «τσουνάμι» των φοροεπιδρομών. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά να αντισταθούμε με ομαδικές προσφυγές κατά του ελληνικού κράτους με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεών μας αλλά κυρίως των οικογενειών μας.

dimokratiki.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή