Menu

Στάση αναμονής στη «σκακιέρα» της Μεσογείου-«Ψαλιδίζονται» οι απώλειες στην Κω

Στάση αναμονής στη «σκακιέρα» της Μεσογείου-«Ψαλιδίζονται» οι απώλειες στην Κω
jumbo-banner

Επενδυτικό ενδιαφέρον για Πελοπόννησο φέρνει η υψηλή φετινή ζήτηση. «Ψαλιδίζονται» οι απώλειες στην Κω.

Τα ρέστα τους παίζουν οι Τούρκοι που προσφέρουν τα δωμάτια μισοτιμής. Το sold out της Ισπανίας και η στρατηγική «ψυχραιμίας» που συστήνουν παράγοντες του χώρου.

«Αργά ή γρήγορα θα’ ρθουν»! Σ’ αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ και Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού για το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί ταξιδιώτες εμφανίζονται να αναβάλλουν γι’ αργότερα τις κρατήσεις τους για διακοπές σε συγκεκριμένους προορισμούς του Αιγαίου.

Παράγοντας του χώρου που κλήθηκε από το Euro2day.gr να δώσει το στίγμα της φετινής τουριστικής περιόδου, την περιέγραψε ως «μια παρτίδα σκάκι για ψύχραιμους παίκτες όπου η σωστή αντίληψη για τη διάταξη των πιονιών στη σκακιέρα και η υπομονή θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα».

Πολύ περισσότερο καθώς στην ταξιδιωτική «σκακιέρα» της Μεσογείου αντανακλώνται «κινήσεις» που γίνονται στο ύψιστο επίπεδο και συνδέονται άμεσα με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρώτο που επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς είναι το γεγονός ότι η Ισπανία αγγίζει, ήδη, τα όρια των δυνατοτήτων της να υποδεχθεί ξένους επισκέπτες με τα ξενοδοχεία της να αγγίζουν το «sold out».

Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την περίοδο, εξηγούν, οδηγεί βασικούς Γερμανούς τουρ οπερέϊτορ σε διορθωτικές κινήσεις. Περιμένοντας την ανάκαμψη των κρατήσεων για προορισμούς όπως η Κω, ισχυροί τουρ οπερέϊτορ φέρονται να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούνται ως «εφεδρείες». Έτσι, αναφέρουν, οι ίδιες πηγές, είτε αυξάνουν τις πτήσεις τους προς μικρότερα νησιά όπου ήδη έχουν προγραμματίσει δρομολόγια, είτε χρησιμοποιούν μεγαλύτερα αεροπλάνα.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα άτυπο «σαφάρι» εξεύρεσης επιπλέον κλινών σε προορισμούς του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και κατά προτεραιότητα στην Πελοπόννησο. Ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ηλεία επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την περιοχή από τη Γερμανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κρατήσεις του μέσω ισχυρού Γερμανού τουρ οπερέϊτορ εμφανίζονται αυξημένες τέσσερις έως πέντε φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Άλλη ξενοδοχειακή πηγή προεξοφλούσε, με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από τη γερμανική αγορά, ότι κυρίως κερδισμένες από το ζωηρό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο θα είναι η Ηλεία και η Μεσσηνία. Χωρίς να αποκλείονται κέρδη και για άλλες περιοχές.

Το συγκυριακό ενδιαφέρον, όμως, αρκετών τουρ οπερέϊτορ για την Πελοπόννησο φαίνεται πως διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν που, ήδη, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής έχουν τεθεί στο επενδυτικό στόχαστρο τουρ οπερέϊτορ. Με ορατό, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε ντιλ τους επόμενους μήνες καθώς οι τουρ οπερέϊτορ αναζητούν «σίγουρες» εναλλακτικές επιλογές, μακριά από την οριογραμμή του Αιγαίου.

Η ψυχραιμία αναδεικνύεται σε «κλειδί» της φετινής χρονιάς καθώς το (σχεδόν) sold out των ξενοδοχείων της Ισπανίας και οι κινήσεις των Τούρκων ξενοδόχων ανεβάζουν την πίεση στους Έλληνες ξενοδόχους. Κάποιοι από τους οποίους εμφανίζονται να χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους.

Οι Τούρκοι ξενοδόχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να παίξουν τα…ρέστα τους για να διασώσουν ότι μπορούν, προσφέροντας τα δωμάτιά τους μισοτιμής (50%). Το γεγονός επιβεβαίωσε ο W.Verhuven, ιδιοκτήτης του Γερμανού τουρ οπερέϊτορ Alltours.

Την ίδια στιγμή κάποιοι Έλληνες ξενοδόχοι φέρονται να έχουν προσφέρει σε Γερμανούς τουρ οπερέΪτορ εκπτώσεις 30-36% σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα ποσοστά προκρατήσεών τους.

Έμπειρος παράγοντας του χώρου, ωστόσο, επεσήμανε στο Euro2day.gr ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία λογική. Πολύ περισσότερο αφού δεν είναι η τιμή που κάνει επιφυλακτικούς ακόμα αρκετούς Γερμανούς ταξιδιώτες αλλά η ασφάλεια και οι εξελίξεις στο προσφυγικό.

«Με την Ισπανία γεμάτη και τους τουρ οπερέϊτορ να αναζητούν δωμάτια σε άλλους ελληνικούς προορισμούς είναι βέβαιο πως όποιος έχει υπομονή θα δώσει τα δωμάτιά του σε καλές τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ αναφέρουν ισχυρή ζήτηση για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος αλλά και υστέρηση για νησιά όπως η Κως. Ακόμα και για την Κω, όμως, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται. Μέχρι πριν είκοσι μέρες η συνολική υστέρηση κρατήσεων σε σύγκριση με αντίστοιχο περυσινό διάστημα έφθανε το 30% με τις κρατήσεις από Γερμανία να κινούνται στο -18%.

Όπως ανέφερε, όμως, στο Euro2day.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, η υστέρηση από τη γερμανική αγορά έχει περιοριστεί, ήδη, στα επίπεδα του -5%, αν και παραμένουν σημαντικές από άλλες αγορές.

euro2day.gr Πηγή:
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή