Menu
ΔΕΙΤΕ τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κω (βίντεο)

ΔΕΙΤΕ τη συνεδρίαση του Δ…

Δείτε την τακτική συ...

Πυροβολισμοί και εκρήξεις έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο!

Πυροβολισμοί και εκρήξεις…

Τουλάχιστον δύο άνθρ...

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 23/03: Δείτε σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Αδιόρθωτος Βουτσάς: Πώς την έπεσε κανονικότατα στη Μενεγάκη – «Μην τα σκεπάζεις καλέ αυτά…» [βίντεο]

Αδιόρθωτος Βουτσάς: Πώς τ…

Πώς την έπεσε στον...

Η σχέση του κάθε ζωδίου με τη μητέρα του

Η σχέση του κάθε ζωδίου μ…

ΚΡΙΟΣΈνα Κριάρι βι...

Και επίσημα πλέον, η Δανία από τη Δευτέρα δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν!

Και επίσημα πλέον, η Δανί…

Όταν η Δανία σήμερα ...

Ερντογάν σε Ευρωπαίους: Θα φοβάστε να περπατήσετε στο δρόμο

Ερντογάν σε Ευρωπαίους: Θ…

Νέες απειλές της Ά...

Δασαρχείο: Χαρακτηρισμός έκτασης στην Κω ως γεωργικής και βρίσκεται εντός καταφύγιου άγριας ζωής

Δασαρχείο: Χαρακτηρισμός …

Ανακοίνωση από το Δα...

Σύλληψη 2 ημεδαπών, 18χρονου & 22χρονου, για κλοπή οχήματος στην Κω

Σύλληψη 2 ημεδαπών, 18χρο…

Σύλληψη (2) ημεδαπών...

Νέες πτήσεις το 2018 προς Ελλάδα: Πτήσεις από τη Γλασκόβη και το Μπέλφαστ προς την Κω.

Νέες πτήσεις το 2018 προς…

To ξενοδοχείο Olympu...

Επικίνδυνα παιχνίδια Τούρκων στο Αιγαίο: Εικονικές αερομαχίες και τουλάχιστον 33 παραβιάσεις

Επικίνδυνα παιχνίδια Τούρ…

Αποφασισμένοι να α...

Με επιτυχία η εθελοντική Αιμοδοσία στην Κέφαλο - Ευχαριστήριο

Με επιτυχία η εθελοντική …

Το Δημοτικό Σχολεί...

Prev Next

Π. Καμμένος: "Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το Hotspot"

Π. Καμμένος: "Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το Hotspot"
jumbo-banner
Ιδιαίτερη βαρύτητα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους χώρους φιλοξενίας των παιδιών δίνει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους, που παρουσίασε ο υπουργός Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, αφού διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 15 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στα 7 κέντρα.

Όπως είπε:

Στη Λέσβο οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για το φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου. Στη Σάμο θα διατεθούν σκηνές και θα δημιουργηθούν υποδομές για τουαλέτες. Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο -ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιώτες- επειδή ο ένας εκ των ιδιοκτητών εκφράζει διαφωνίες. Στη Λέρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς υπάρχει προσφορά των ΕΛΠΕ για μια έκταση μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ψυχιατρείου. Στη Σίνδο, όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, θα δημιουργηθούν κοιτώνες και θα διατεθούν σκηνές. Το ίδιο θα γίνει και στο φυλασσόμενο στρατόπεδο στο Σχιστό.

Στα κέντρα θα δημιουργηθούν τα εξής τμήματα:

- Τμήμα μεταφορών που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης

- Τμήμα υγειονομικού το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Στο τμήμα θα υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με ιατρό παιδίατρο και για τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ. Στο τμήμα θα γίνεται ειδική καταγραφή.

- Τμήμα υποδομών που θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους και θα συντονίζει το έργο των τοπικών εργολάβων. Θα συντρέξουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.λπ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.

- Τμήμα σίτισης στο οποίο θα διατεθούν 10 κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της ΕΕ συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του συσσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τα στάνταρ στο θέμα της σίτισης των προσφύγων.Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η αστυνομία. Επίσης θα διατεθούν 600 σκηνές των 10 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες, ενώ αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ για το περιεχόμενο των δράσεών τους, καθώς και με το δήμο και την περιφέρεια στα θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, τη λειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας κ.λπ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε πολύ καλή εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει το τουρκικό λιμενικό και τη Frontex με την παροχή πληροφοριών για την αναχώρηση ενός πλοίου με πρόσφυγες, ώστε η μετακίνησή τους να τερματίζεται στα παράλια της Μικράς Ασίας και οι επιχειρήσεις να διεξάγονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης να σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική προς την Τουρκία γιατί αυτό διευκολύνει τους διακινητές.Σημείωσε όμως ότι όταν στις συνόδους των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να συμμετάσχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς εκτιμούσε ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των υπουργείων Δημοσίας Τάξης και Εσωτερικών και αγγίζει θέματα ασφάλειας και άμυνας. «Τότε δεν μας είχαν συνδράμει όλοι», είπε ο υπουργός που σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.

Όσον αφορά το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Το οικονομικό κόστος, είπε, βαρύνει την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Προς το παρόν, έχουν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης εκτίμησε ότι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους θελήσουν να μεταφέρουν μετανάστες.

Το συντονισμό των δράσεων, είπε ο υπουργός, θα έχει το κεντρικό ενιαίο όργανο διαχείρισης μετανάστευσης σε μη διαβαθμισμένο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, στο οποίο θα συμμετέχουν σύνδεσμοι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική είναι το υπουργείο Μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει σχετικά και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και στα επτά κέντρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2 σχόλια

 • Περικλής
  Περικλής Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2016 15:36 Απάντησε

  Πάντως δεν θα έλθω εγώ με την οικογένειά μου σ΄ένα τόπο αφιλόξενο και φιλοχρήματο. Ήδη έχει πέσει η αξία σας ( η ηθική).
  Κι αν βγούμε από τη Σέγκεν και η οικονομική...

 • Πόσα πήρε άραγε;
  Πόσα πήρε άραγε; Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2016 13:52 Απάντησε

  Πόσα εκατομμύρια μίζες πήραν άραγε για τα hotspot που τόσο καίγεται να φτιάξουν στα νησιά μας;

  Κέντρα υποδοχής άπορων Ελληνών γιατί δεν φτιάχνουν; Γιατί δεν υπάρχει συμφέρων από πίσω τόσο απλά...

  Με τα hotspot έρχεται και η υποβάθμιση του νησιού μας υπάρχει και ο σκοπός να εξευτελιστούν όλες οι αξίες του νησιού μας για να μπορέσουν αύριο μεθαύριο κάποιοι να τα αγοράσουν όλα τζάμπα.. Ποιος θα έρθει για διακοπές με κέντρα υποδοχής μεταναστών; Θα πέσει η αξία του νησιού μας.. τύχαιο; Δεν νομίζω

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός