ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ο Γ. Κυρίτσης για το μεταναστευτικό: ΑΡΝΕΙΤΑΙ να αποδεχθεί καταστροφικές επιλογές για το μέλλον του νησιού -ΒΙΝΤΕΟ

Νοέμβριος 13, 2015
jumbo-banner

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. 

Αντικείμενο της συνέντευξης τύπου η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού.

O κ. Κυρίτσης ξεκίνησε την εισήγηση του λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζει το θέμα του μεταναστευτικού δογματικά και ζήτησε από τους πολίτες της Κω να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια. Τόνισε ότι ο Δήμος της Κω εξαρχής έκανε ολοκληρωμένες προτάσεις για το μείζον θέμα και την αντιμετώπιση του. Δυστυχώς, δεν επέστρεψε αισιόδοξος για μία ορθολογική διαχείριση του μετανστευτικού μετά τη σύσκεψη και σε αυτό συντελούν οι εξελίξεις στο πώς η ΕΕ αντιμετωπίζει το θέμα. Η Ευρώπη δεν δέχεται την αναλογική κατανομήπροσφύγων στις χώρες τους, αλλά ούτε και υπάρχουν διαδικασίες μετεγκατάστασης. Αντιθέτως υψώνουν φραγμούς που δυσκολεύουν τη διακίνηση τους. Δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία. Μέσα στους τελευταίους 3 μήνες μόνο 147 έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Η Κως έφτασε το καλοκαίρι να έχει 10.000 και πλέον πρόσφυγες το καλοκαίρι. Το σύνολο των δημάρχων Γερμανικών πόλεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη (πόλεις 70.000 κατοίκων) δήλωσαν ότι 400 πρόσφυγες ήταν η κατανομή που είχαν αποφασίσει και εισήλθαν 500 και χαρακτηριστικά δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να τους διαχειριστούν, δίνοντας παράλληλα εύσημα στους δημάρχους των νησιών για την στάση τους. 

Πολιτική σκοπιμότητα χαρακτήρισε τη στάση του ΚΑΣ αναφορικά με την εγκατάσταση προσφύγων στον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου Κω. Ποιος αποφασίζει για την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων; Το Υπουργείο; Η ΜΚΟ; Η ΚΑΣ; Αδιαφορούν για την βούληση της τοπικής κοινωνίας. Έχουν επιλέξει η Κως να αποτελέσει κέντρο παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων..Τσουβαλιάζουν την Κω, τον 4ο τουριστικό προορισμό με διαρκώς αναπτυσσόμενη τουρισιτκή ανάπτυξη, μαζί με άλλα νησιά που δεν έχουν τουριστική ανάπτυξη και δέχονται την δημιουργία κέντρων. Άραγε  θα τολμούσαν να πάρουν την ίδια απόφαση για το Ηρώδειο ή τη Βεργίνα;; 

Έχουν προτείνει Hotspot 1000 ατόμων, ενώ 1.500 έφταναν καθημερινά στο νησί και με την απεργία εγκλωβίστηκαν γύρω στους 4000 άνθρωποι. Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι το Ελ. Βενιζέλος δεν είχε περάσει από το νησί από τον Αύγουστο. Υπαρκτός κίνδυνος να εξελιχθεί η Κως σε νέα Μόρια. Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα Αβραμόπουλου και Timbermann για δημιουργία κέντρων στις μεγάλες πόλεις; Ο Δήμαρχος έθεσε ερώτημα για το τί θα γίνει με όσους είναι παράνομοι μετανάστες και δεν είναι πρόσφυγες; Θα μένουν για πάντα εδώ; Η διαδικασία ταχείας ταυτοποίησης και αναχώρησης δεν είναι εφικτή λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού, ενώ απαιτείται ένα μόνιμο πλοίο για την καθημερινή αναχώρηση τους. Ποιος εγυάται για όλα τα παραπάνω;

Παραβλέπεται το ότι όλο το νησί αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και δεν γίνεται να υφίσταται (εντός του αστικού και τουριστικού ιστού) ένα τέτοιο κέντρο. Επιπλέον, δεν είναι κρατούμενοι και είναι ελεύθεροι να περιπλανούνται στο νησί αναζητώντας τρόπο διαφυγής, που αποτελεί απειλή για το νησί..! Υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε στιγμές όπως αυτές της Μυτιλήνης. 

Είναι εμφανής η τάση χωρών να μη διευκολύνουν την διέλευση προσφύγων στη χώρα τους. Οι Συνοριακοί έλεγχοι και το κλείσιμο των συνόρων σημαίνει αυτόματα εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ η ταυτότητα και η τοπική οικονομία του νησιού. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την κοινή απειλή. Ενάντια σε όσους δεν επιθυμούν την Κω να παραμείνει τουριστικό προορισμό..!!

Η Κως, οι πολίτες και η Μητρόπολη της Κω το έδειξε και θα συνεχίσει να δείχνει τον ανθρωπισμό της. Παρόλα αυτά κάποιοι μας στοχοποιούν και μας κουνούν το δάχτυλο, επειδή απλά  επισημάνουμε τους κινδύνους..! Η Κως όμως αρνείται να αποδεχθεί καταστροφικές επιλογές για το μέλλον του νησιού μας και των παιδιών μας.. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ..!!

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης για να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και τα μέλη της.
Αν χρειαστεί θα πάμε και σε μια ευρεία λαϊκή συνέλευση.
Η φωνή της Κω θα πρέπει να είναι καθαρή και δυνατή.
Κάθε πολίτης του νησιού πρέπει να ενώσει τη φωνή του, με τη συλλογική απόφαση.
Είναι ζήτημα επιβίωσης για την Κω, για το μέλλον των παιδιών μας.
Η Κως έδειξε και θα συνεχίσει να δείχνει τον ανθρωπισμό της απέναντι σε κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα και άνθρωπο.
Το ίδιο κάνει και η Εκκλησία , η Μητρόπολη της Κω.
Και όμως κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και μας έχουν στοχοποιήσει, γιατί αποτελούμε εμπόδιο στην ευόδωση των καταστροφικών σχεδίων που έχουν για την Κω.
Γιατί ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή, ο Μητροπολίτης και οι φορείς του νησιού επισημαίνουν τους κινδύνους, δεν αποδέχονται την ακύρωση της Κω ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και τη μετατροπή της σε αποθήκη ψυχών.
Η Κως απέδειξε ότι συμπονά, βοηθά και συντρέχει όταν εγκαταλείφθηκε μόνη της να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η Κως έχει έρθει η ώρα να αποδείξει ότι αρνείται να αποδεχθεί καταδικαστικές αποφάσεις και καταστροφικές επιλογές για το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας.
Και θα το αποδείξουμε όλοι μαζί.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot