Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο Τριγωνοψαρούλης στην Κω το Σάββατο 31 Μαΐου στις 6:30 στο Πολύκεντρο

Μάιος 27, 2014
jumbo-banner

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης μας αποχαιρετά για καλοκαίρι και σε συνεργασία με τον Α.Ο Αθλοπαιδιών Κω, το Πολύκεντρο Θαλασσινού και τις εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουμε ένα πάρτι για όλα τα παιδιά, για να αποτυπώσουμε τον Τριγωνοψαρούλη στην Κω.
Παιδιά ελάτε το Σάββατο 31 Μαΐου στις 6.30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο να παίξουμε θέατρο, να δημιουργήσουμε, να κατασκευάσουμε μαζί με τον συγγραφέα Β.Ηλιόπουλο.


Ελάτε να γνωρίσουμε το νέο του βιβλίο «Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ποτέ ... αχινό».
Ελάτε να βάλουμε γκολ στις διακρίσεις και τον ρατσισμό σε ένα τελικό Ψαροσφαίρου.
Στο τέλος θα μεταμορφωθούμε με face painting με την παιδαγωγό Λοίζα Μορέττο και θα απολαύσουμε λιχουδιές (πλούσιος μπουφές)
Είσοδος Ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας τελικός ψαροσφαίρου ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

Τρεις φορές εμπιστεύθηκε ο Τριγωνοψαρούλης τον Αχινό, που, χρησιμοποιώντας την πονηριά του, κατάφερε πρώτα να τον πείσει πως είναι φίλος του και στη συνέχεια να διχάσει την κοινωνία των ψαριών.

Θα καταφέρει το διαφορετικό ψαράκι που όλοι αγαπούν να βάλει γκολ... στο μίσος και στις διακρίσεις; Μήπως ο μεγάλος τελικός του ψαροσφαίρου είναι η ευκαιρία που ψάχνει ο ήρωάς μας;

«Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη θυμίζει με εύστοχο τρόπο στα παιδιά ότι έχουν όλα δικαίωμα να συμμετέχουν στις παρέες και στα παιχνίδια και ότι θα πρέπει μαζί να λένε όχι στους αποκλεισμούς και στους διχασμούς και να διεκδικούν την ισότητα στη ζωή τους». Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.

Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδία τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε "Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954 – 2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στην Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:

Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Ο Τριγωνοψαρούλης - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999

Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαδάκη

Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004

Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006

Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι έλληνες εικονογράφοι:

Νικόλας Ανδρικόπουλος - Λήδα Βαρβαρούση - Νικήτας Γεράκης - Βασίλης Γρίβας - Χρήστος Δήμος -Λίλα Καλογερή - Ναταλία Καπατσούλια - Γιώργος Καραχρήστος - Έλλη Κελεμένδρη – Έφη Λαδά - Γαρυφαλιά Λευθέρη - Βίκτωρ Μοσχόπουλος - Πωλίνα Παπανικολάου - Διατσέντα Παρίση - Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου Παίξε το ανάποδα) -Γιώργος Σγουρός - Ντανιέλα Σταματιάδη - Εύη Τσακνιά - Μαρία Τσαμπούρα - Κατερίνα Χαδουλού - Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι ιταλοί : Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο του Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα) - Marina Marcolin – Carla Menea – Frantzeska Kozanti – Germano Oviani, η νοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η αγγλίδα Helen Pooley και ο βούλγαρος Stefan Georgiev

Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαϊδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει» το οποίο είναι και το πρώτο έργο του το οποίο γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί κου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση» καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».

Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.

Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος από το 2008.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot