Menu

Ούτε μετα θάνατον δεν βρίκουν ησυχία οι μετανάστες στην Κω

Ούτε μετα θάνατον δεν βρίκουν ησυχία οι μετανάστες στην Κω
jumbo-banner

Στο Νοσοκομείο Κω δεν υπάρχει νεκροτομείο, παρά μόνο θάλαμος συντήρησης σωρών τεσσάρων θέσεων

Οι σωροί των άτυχων μεταναστών, «φιλοξενούνται» στον (επίσης) θάλαμο συντήρησης του δημοτικού νεκροταφείου…

Σοκαριστική η μαρτυρία του αντιδημάρχου Κω Δαυίδ Γερασκλή, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί μία υπόθεση που απαιτεί γερό στομάχι και ατσάλινα νεύρα: Το πώς θα «συντηρήσει» αξιοπρεπώς τις πέντε σωρούς των προσφύγων – μεταναστών οι οποίες βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ακτές του νησιού μας.

Όπως ανέφερε στον «Σ», στο δημοτικό νεκροταφείο υπάρχουν δύο ψυκτικοί θάλαμοι, δηλαδή, δύο δωμάτια στα οποία υπάρχει εγκατάσταση ψύξης. «Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να φυλάσσονται σωροί επί μακρόν. Οι χώροι που έχουμε χρησιμεύουν μόνο για τις ανάγκες των γραφείων τελετών, δηλαδή, για φύλαξη κάποιων ωρών και όχι για ημέρες μέχρι να γίνει η νεκροτομή ή η ταυτοποίηση» είπε.

Γιατί φυλάσσονται οι πέντε σωροί στον συγκεκριμένο χώρο και όχι στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου; το εύλογο ερώτημά μας. «Διότι, ο ψυκτικός θάλαμος του νοσοκομείου ήταν επί πάρα πολύ καιρό χαλασμένος και μόλις πριν λίγες ημέρες  πληροφορήθηκα ότι, φτιάχτηκε και αυτό εντελώς τυχαία. Όλο το προηγούμενο διάστημα, διευκολύναμε το Νοσοκομείο φιλοξενώντας τις σωρούς στο δημοτικό νεκροταφείο. Τώρα όμως, η κατάσταση είναι απελπιστική διότι πρόκειται για σωρούς σε αποσύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…» απάντησε.

Ανατριχιαστική η περιγραφή της κατάστασης. Θα αναφέρουμε μόνο πως, οι σωροί, λόγω έλλειψης υποδομής (υπάρχουν μόνον δύο τραπέζια) βρίσκονται τοποθετημένοι στο πάτωμα… «Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Παντελής έλλειψης σεβασμού στους νεκρούς» τόνισε ο κ. Γερασκλής, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι, έδωσε σχετικές εντολές στην Υπηρεσία να μην παραλαμβάνει πλέον σωρούς, αφού η βλάβη του  ψυκτικού θαλάμου του Νοσοκομείου αποκαταστάθηκε. Επειδή όμως, οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης του μεταναστευτικού τείνουν να γίνουν βεβαιότητα και προκειμένου να μην υπάρξει άλλο παρόμοιο πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να στείλει στην Κω ένα κοντέινερ – ψυγείο «για να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο».

Ο «Σ» απευθύνθηκε στον εκτελούντα χρέη Διοικητή του Νοσοκομείου Γιάννη Καμπανή, προκειμένου να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις.

Κατ’ αρχήν μας είπε ότι, όντως, ο ψυκτικός θάλαμος ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα «διότι είχε χαλάσει μια πλακέτα που έπρεπε να έρθει από Γερμανία και φτιάχτηκε μόλις πριν μία εβδομάδα».

Από εκεί και πέρα, μας ενημέρωσε ότι, ο δικός τους θάλαμος είναι μόλις τεσσάρων θέσεων και είναι θάλαμος συντήρησης και όχι κατάψυξης, δηλαδή, για τη φύλαξη σωρών δυο – τριών ημέρες και όχι περισσότερο. «Υπάρχει όμως μια διαφορά. Ο δικός μας θάλαμος είναι εντός του χώρου του νοσοκομείου, δίπλα στις κλινικές, ενώ στο νεκροταφείο ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και δεν δημιουργείται πρόβλημα με τις οσμές» συμπλήρωσε. Ανέφερε δε πως, στις περιπτώσεις σωρών που απαιτείται ταυτοποίηση - και αυτό σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες – αυτές μεταφέρονται στη Ρόδο.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον κ. Καμπανή, οι νεκροθάλαμοι των περισσότερων νοσοκομείων δεν έχουν προδιαγραφές νεκροτομείου, όπως στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας τα οποία διαθέτουν ιατροδικαστική υπηρεσία. Νεκροθάλαμο με τέτοιες προδιαγραφές δεν διαθέτει ούτε καν το νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο «φιλοξενεί» τις σωρούς σε κοντέινερ – ψυγείο. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι, λόγω της κατάστασης των τελευταίων ημερών, έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στο υπουργείο, ζητώντας τις δικές τους ενέργειες.    

Μέχρι τότε….

Σημείωση:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (μεσημέρι Τετάρτης 7/10/2015), η εισαγγελία της Κω - στην οποία είχε απευθυνθεί ο δήμος - δεν έδωσε άδεια ταφής και έτσι, οι σωροί των πέντε μεταναστών θα μεταφερθούν στη Ρόδο για τα περαιτέρω.  

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή