Οι αποφάσεις της σύσκεψης για το μεταναστευτικό στην Κω: Δείτε την επιστολή προς τους υπουργούς

Αύγουστος 07, 2015
jumbo-banner

Ευρεία σύσκεψη φορέων για την λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στην διαχείριση και αντιμετώπισή του, με την τοπική κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια των αντοχών και των δυνατοτήτων της, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη, αμέσως μετά την ψήφιση από την Βουλή,  νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού. Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην σύσκεψη στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός, έλαβαν μέρος  ο Ταξίαρχος κ. Ευγένιος Κωνσταντίνος, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Γεωργακάκος, ο Διοικητής ΝΑΣ ΚΩ Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Καρδαράς, ο Λιμενάρχης κ. Ιωάννης Μισπίνας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιώργος Τσάμης, ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικόλαος Τσακίρης, Ευριδίκη Νάκη,  Δημήτρης Χαματζόγλου, Γιάννης Καμπανής, Ειρήνη Σβύνου και Σταύρος Φρούντζας. Από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμμετείχαν οι Στέργος Γιαλίζης, Νικόλαος Νασταχανίδης και Δημήτρης Σαράντης,  από τον Εμπορικό Σύλλογο Κω ο κ. Πασχάλης Βρακίδης,  η Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, και η Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Ελένη Παπαδούλη .

Τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Δαυίδ Γερασκλής.  Επιπλέον παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ομάδας Αλληλεγγύης.

Οι αποφάσεις

Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτήριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.
  2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα που διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος  θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.
  3. Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.
  4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση – σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κλπ.

Σημειώνεται ότι άπαντες οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις, τις προτάσεις και τα αιτήματα της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε επιστολή που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στους εμπλεκόμενους υπουργούς,  στις 20 Απριλίου 2015, για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης (η επιστολή επισυνάπτεται).

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται  να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο,  η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της  κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες. Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα  συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Ρόδος, 20 Απριλίου 2015

Αρ. Πρωτ. : 2598

 

Προς : κ. Βούτση Νικόλαο

Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κοιν. : κ. Πανούση Ιωάννη

Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

-          κ. Χριστοδουλοπούλου Τασία

Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστατευτικής Πολιτικής

 

-κ. Δρίτσα Θοδωρή

Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο σας το Σάββατο 18 Απριλίου με αντικείμενο την έναρξη του διαλόγου για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η χώρα μας, σας παραθέτουμε, και δια της παρούσης σύντομα και συνοπτικά, τις προτάσεις μας για τις άμεσες προτεραιότητες που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να μπορέσουν τα νησιά μας, που δέχονται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο των ροών αυτών, να ανταπεξέλθουν σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και σύνθετο πρόβλημα :

-Άμεση στελέχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που με τον σημερινό αριθμό ανδρών που διαθέτουν στη Δωδεκάνησο αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουν τον ρόλο τους σε μία περιοχή με 8 αεροδρόμια και 7 λιμάνια πύλες εισόδου στην χώρα μας.

-Κάλυψη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας τόσο στο επίπεδο των θαλασσίων μέσων όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού των αντίστοιχων Τμημάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει στα νησιά μας ούτε λεωφορείο των Σωμάτων Ασφαλείας για την μεταφορά των ανθρώπων αυτών.

-Άμεση ενεργοποίηση του ΠΔ 235/2007 με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τουλάχιστον στην Ρόδο, Κω και Λέρο, και η στελέχωση τους με συνοριακούς φύλακες οι οποίοι έχουν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό και υπηρετούν σήμερα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. μέρη της ηπειρωτικής χώρας.

-Ενεργοποίηση του μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου των μεταναστών με σκοπό την θωράκιση της δημόσιας υγείας και την υγειονομική κάλυψη τόσο των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά μας όσο και του πληθυσμού μας.

-Διάθεση ειδικού πλοίου για την μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά μας στο λιμάνι του Πειραιά, αφού με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στην έναρξη της είναι εξαιρετικά προβληματικό και θα στοιχίσει και στον τουρισμό μας και στην ακτοπλοΐα μας η μεταφορά τους με τα πλοία που εξυπηρετούν τους επισκέπτες μας.

 -Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει στις Περιφέρειες της χώρας την δυνατότητα να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που προκύπτουν από τις καταστάσεις που δημιουργούνται στα νησιά μας εκ των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο και σίγουρα εξοργιστικό για τους Δωδεκανησίους το αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης προς τις τοπικές αρχές για την ανεύρεση χώρων προσωρινής κράτησης των μεταναστών (για το διάστημα των 48 ωρών που διαρκεί η διαδικασία καταγραφής τους) ενώ ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Δωδεκάνησο είναι το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Οι σχετικοί χώροι που αναζητούνται για τον σκοπό αυτό πρέπει να ανευρεθούν μέσα από την τεράστια αυτή περιουσία, αποτέλεσμα δήμευσης κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, και να επισκευασθούν με πόρους που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της περιουσίας αυτής και όχι να καταβάλλονται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Είναι γνωστό και σαφές πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές, τα Σώματα Ασφαλείας και τα συναρμόδια Υπουργεία, βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος ξεπερνώντας κάθε όριο αρμοδιοτήτων και αψηφώντας έννοιες κόστους τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο ανθρωπισμός μας, ο πολιτισμός μας, οι ανάγκες των νησιών μας και των κατοίκων τους μας επιβάλουν την στάση και λειτουργία που μέχρι σήμερα τηρούμε,  αλλά αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον χωρίς την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης στην κατεύθυνση που μόλις σας περιγράψαμε.

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος Χατζημάρκος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Κοιν.:

Νεκτάριο Σαντορινιό, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Δημήτριο Γάκη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Ηλία Καματερό, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Μάνο Κόνσολα, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Δημήτριο Κρεμαστινό, Βουλευτή Δωδεκανήσου

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot