Ξεκίνησε η επιχείρηση Ποσειδών της Frontex - 45 κομάντος στην Κω

Δεκέμβριος 29, 2015
jumbo-banner

Εντονη πίεση προς την τουρκική πλευρά για την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών ασκεί η χώρα μας, ενώ χθες ξεκίνησε στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο η νέα επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών», στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT

Το επόμενο διάστημα οι πιέσεις προς την τουρκική πλευρά αναμένεται να κλιμακωθούν, προκειμένου να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών που προέρχονται κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πριν από τρεις ημέρες είχαν υποβληθεί περισσότερα από 200 αιτήματα, με την ελληνική πλευρά να περιμένει απαντήσεις εντός επτά ημερών από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Frontex, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, έθεσε σε εφαρμογή τη νέα επιχείρηση «Ποσειδών», με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων. Στην επιχείρηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου, μετέχουν αξιωματούχοι της Frontex καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Χθες ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκαν 293 αξιωματικοί της Frontex. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται ότι θα μετάσχουν 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκόπηση, τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγονται και περιπολίες.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά. Στη Λέσβο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί πλωτό σκάφος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης χρησιμοποιούνται 22 οχήματα, ενώ από τη Frontex διατέθηκαν 15 πλοία.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα επιχείρηση της Frontex δεν περιλαμβάνει μεγαλύτερη επιχειρησιακή δύναμη σε σχέση με την προηγούμενη. Αντίθετα περιορίστηκε το πεδίο δράσης της επιχείρησης από εννέα σε πέντε νησιά, που έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, χωρίς ωστόσο να έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Οργανισμό. Περιορισμένα είναι και τα επιχειρησιακά μέσα που χρησιμοποιούνται, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Πηγές από το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζουν ότι η νέα επιχείρηση «Ποσειδών» αποτελεί «stress test, από το οποίο θα κριθεί ο βαθμός αλληλεγγύης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή με κρυοπαγήματα στα πόδια φτάνουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο, λόγω του πολυήμερου ταξιδιού τους αλλά και του γεγονότος ότι οι βάρκες που τους μεταφέρουν από τα τουρκικά παράλια μπάζουν νερά και τα πόδια τους είναι αρκετές ώρες μέσα στο νερό.

Πέντε πρόσφυγες με κρυοπαγήματα στα πόδια νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με σοβαρότερο το περιστατικό μιας νεαρής μητέρας και του 14χρονου γιου της. Οι δύο ασθενείς θα νοσηλευθούν για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά.
Ηδη ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Μάκης Αξιώτης, ενημέρωσε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, ενώ έδωσε και σχετικές οδηγίες.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ 724.738 ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΕ 11 ΜΗΝΕΣ
Το 2015 αυξήθηκαν κατά… 997% οι ροές προσφύγων και μεταναστών
Αύξηση κατά… 997% κατέγραψαν οι μεταναστευτικές ροές το πρώτο 11μηνο του 2015. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, στην Ελλάδα έφτασαν 724.738 μετανάστες και πρόσφυγες! Η μεγαλύτερη αύξηση, που φτάνει το… αστρονομικό ποσοστό του 3.821%, σημειώθηκε στη Λέσβο, όπου φέτος αποβιβάστηκαν 445.037 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα στοιχεία αναδεικνύουν αυτό που οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν στα ευρωπαϊκά φόρα, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιο αναλυτικά, κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2015, 797.370 μη νόμιμοι μετανάστες και διακινητές συνελήφθησαν από αστυνομικές και λιμενικές Αρχές. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 77.163 κατά το 2014, ενώ το 2008, όταν και τότε οι ροές ήταν αυξημένες, το νούμερο άγγιξε τις 146.337. Φέτος συνελήφθησαν συνολικά 1.359 διακινητές, αρκετά αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι.
Τη μερίδα… του λέοντος στις παράνομες εισόδους την έχει η Λέσβος με 445.037 άτομα, και ακολουθούν η Χίος με 98.965 και η Σάμος με 95.324. Επίσης οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των Δωδεκανήσων έχουν καταγράψει πολλές εισόδους, συνολικά 118.763 ατόμων.

Οι εθνικότητες
Από τα στοιχεία των εθνικοτήτων προκύπτει ότι οι ροές είναι κατά βάση προσφυγικές. Από τη Συρία έχουν φτάσει 455.363 άτομα, από το Αφγανιστάν 186.500 και από το Ιράκ 63.421. Μικρότερες είναι επίσης οι προσφυγικές ομάδες από την Παλαιστίνη (5.240) και τη Σομαλία (4.259). Από τους μετανάστες οι πλέον πολυάριθμοι είναι οι Πακιστανοί υπήκοοι (23.318), οι Ιρανοί (19.612) και -όσο και αν φαίνεται περίεργο- οι Αλβανοί (16.068). Οι υπήκοοι Αλβανίας είναι και οι περισσότεροι που απελαύνονται ή επαναπροωθούνται (συνολικά 11.620 άτομα).

ΕΘΝΟΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot