Ν. Μυλωνάς: η ξεχασμένη επιγραφή: ‘’νυν και αεί’’, 25η Οκτώβρη 1917

Οκτώβριος 25, 2015
jumbo-banner

1. Την βόλτα στο λιμάνι ποτέ δεν την βαριέσαι! Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο θα σου δείξει! Κάποια νέα πρόσωπα θα δεις! Κάποιο νέο σκάφος θα φιλοξενεί.

Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τις υψωμένες σημαίες, το σχήμα τους, τα χρώματα τους, τους ανθρώπους, τις ομιλίες, τις μουσικές, την αρχή και το τέλος τους και τέλος τα ονόματα τους στην πλώρη. Κάθε μέρα, εδώ και ένα χρόνο, είναι και οι πρόσφυγες, γυναίκες άνδρες και παιδιά, που δίνουν ένα άλλο ενδιαφέρον με το δικό τους περαστικό στίγμα, τα λιγνά μικροκαμωμένα κορμιά, τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά, τα χρώματα και τις ακατανόητες ομιλίες τους, το συνεχές πήγαινε-έλα τους, που στεναχωρεί τον οδοκαθαριστή που μονολογεί: ‘’Βρωμιάρηδες! Θεέ μου! που θα πάει αυτή η κατάσταση’’!

2. Τι να είναι άραγε αυτό το παράξενο, κάπως χονδροκομμένο, χαμηλοτάβανο με μικρά φινιστρίνια σιδερένιο πλοίο που θυμίζει παλιά πολεμικά σκάφη από τις βόρειες θάλασσες; Και γιατί φέρει τον παράξενο τίτλο με αρχαίο-Ελληνικά γράμματα ‘’νυν και αεί’’; Ένα μικρό σιδερένιο σκάφος, μάλλον παλιό πολεμικό η περιπολικό που έχει μετασχηματιστεί σε τουριστικό, είναι σήμερα εκεί 25 Οκτώβρη, παραμονή του Αϊ Δημήτρη στους Χα ϊ χούτες, δεμένο πλαγιομετωπικά με την εύκολη πρόσφυση στο κατάστρωμα του.

Περιεργαζόμαστε το παράξενο σχήμα του και ερευνούμε άλλη μια φορά το όνομα του ‘’νυν και αεί’’. Λίγη προσοχή ακόμη στο ‘’νυν και αεί’’ και ό του θαύματος! διακρίνουμε με δυσκολία την βαμμένη με το ίδιο χρώμα, μια σχεδόν σβησμένη ανάγλυφη επιγραφή, πάνω από το ‘’νυν και αεί’’. Η παλιά επιγραφή από τους επάλληλους χρωματισμούς έχει σχεδόν αφανιστεί!

Με δυσκολία αποκρυπτογραφούμε την κυριλλική γραφή: ‘’25-30 ОΚΤябΡь 1917’’.

Ο γείτονας και φίλος Αλέξανδρος, πρόσφυγας εκ προσφύγων, από τον Πόντο και την Τασκένδη μας εξηγεί: ‘’25-30 ΟΚΤΩΒΡΗ 1917’. Θα είναι κάποια επέτειος όπως η δική μας 28 Οκτωβρίου υποθέσαμε! Θα ανήκε στο πολεμικό ναυτικό κάποιου γειτονικού σλάβικου κράτους, συμπληρώσαμε την σκέψη μας.

3. Η αυτόματη μηχανή αναζήτησης του ΙΝΤΕΡΝΕΤ μας προσγείωσε ανώμαλα στον κόσμο της τόσο εύκολα ξεχασμένης δικής μας ιστορίας.

‘’25η Οκτώβρη!!! Η αφετηρία της προλεταριακής αντικαπιταλιστικής επανάστασης!
Μιας επανάστασης, που συγκλόνισε τον κόσμο!
"στις 25/10 τα επαναστατικά στρατεύματα κατέλαβαν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπουργεία, την κεντρική τράπεζα, το ταχυδρομείο και το τηλεγραφείο….

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η του Οκτώβρη, κάτω από τις βροντές των κανονιών του θωρηκτού Αβρόρα, οι επαναστάτες εργάτες, φαντάροι και ναύτες κατέλαβαν τα Χειμερινά Ανάκτορα και συνέλαβαν την Προσωρινή Κυβέρνηση. Η εργατική τάξη κατακτούσε έτσι την εξουσία..."
Για πόσο όμως;
Γιατί τον παράδεισο που τελικά δεν τον κατέκτησε…
Τιμούμε την αφετηρία, παραμένοντας σταθερά ενάντια στα καθεστώτα, που στη συνέχεια την δυσφήμησαν..

4. Μέρα περισυλλογής.
Που πάμε; ποια η αριστερά στις μέρες μας; Τι να κάνουμε;
Ειδήσεις, μέτρα και πολιτικές και αριστερά πολύ μακριά από την ανοήτως δυσδιάκριτη και επίτηδες επίτηδες στην πλώρη του καραβιού του κόσμου μας: 25η Οκτώβρη 1917!
Πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν το πρώτο πείραμα της οικοδόμησης κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας δεν μπλοκάριζε, δεν οπισθοδρομούσε και εν τέλει δεν αυτοκαταστρέφονταν;
Θα γνωρίζαμε τουλάχιστον που πάμε!
Όπως θα γνώριζαν και οι πρόσφυγες που μπορούν να πάνε!
Ν Μυλωνάς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot