Menu
Κίνητρα σε 32 ακόμη ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, παρέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών

Κίνητρα σε 32 ακόμη ιατρο…

Επείγουσα επιστολή...

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΔΡΑΧΜΗ... Πόσο πωλείται ένα κέρμα των 100 δραχμών;

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΔΡΑΧΜΗ... Πόσο…

Πόσο να αξίζει άραγε...

Το Gboard για το iPhone αναβαθμίζεται

Το Gboard για το iPhone α…

Η Google ανακοίνωσ...

Όπου φύγει φύγει! 136 Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Όπου φύγει φύγει! 136 Τού…

Ούτε ένας, ούτε δυ...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το μεταναστευτικό είναι η πιο μεγάλη μπίζνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το μεταν…

«Το μεταναστευτικό...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στις 28/02

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Δ…

Σας προσκαλούμε στην...

Το πρόγραμμα Εορτασμού Της Επετείου της 7ης Μαρτίου στην Κω

Το πρόγραμμα Εορτασμού Τη…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ...

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη στην Κω

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία …

Ολοκληρώθηκε η περ...

Αυτή είναι η κριτική επιτροπή του «X Factor»

Αυτή είναι η κριτική επιτ…

Μέσα στη μέρα «πέφτο...

«Συναγερμός» στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ηγετικό μέλος διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής ναρκωτικών

«Συναγερμός» στη Θεσσαλον…

Αεροπορικές μεταφο...

Όταν κοιτάς από ψηλά …μοιάζει η Κως με ζωγραφιά

Όταν κοιτάς από ψηλά …μοι…

Ποιος από μας τους...

Prev Next

Ν. Μυλωνάς: Η επιλογή της Ε.Ε. για εγκλωβισμό προσφύγων (και) στην Ελλάδα και η διαχείριση της

Ν. Μυλωνάς: Η επιλογή της Ε.Ε. για εγκλωβισμό προσφύγων (και) στην Ελλάδα και η διαχείριση της
jumbo-banner

Τοπικά πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις δικες μας αποφάσεις.

1. Όλοι περιμένουμε την ευρωπαϊκή σύνοδο της Δευτέρας 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό. Η αυστηρή εκτίμηση των όσων γίνονται το τελευταίο διάστημα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η Γερμανία, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις της, προτιμά όπως και οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, το μπλοκάρισμα των μεταναστευτικών ροών με κάθε μέσο, έστω και αν αυτό σημαίνει την μετατροπή της Ελλάδας, (μετά την Τουρκία) σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων. Αφήνουν για αργότερα την σταδιακή μετεγκατάσταση κάποιων εξ αυτών στην ενδοχώρα της Ε.Ε. σε βάθος χρόνου. Η Συνδιάσκεψη της 7ης Μαρτίου δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Ουσιαστικά θα σημάνει την αποδοχή και από πλευράς της χώρας μας του ρόλου διαχείρισης της κατάστασης εντός Ελλάδας. Οι δηλώσεις των υπουργών Κουρουπλή και Μουζάλα μας έχουν προετοιμάσει και έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της αποδοχής της κατάστασης. Δεν είμαστε αφελείς να αναμένουμε «βέτο» στην σύνοδο. Το βέτο θα μπορούσε να ασκηθεί όταν διακυβεύονταν κάτι σοβαρό για τους Ευρωπαίους. Έπρεπε να απειληθεί η άσκηση του στην προηγούμενη σύνοδο 16-2-16 σε σχέση με τις παραχωρήσεις που έγιναν για την Μ. Βρετανία, σχετικά με το BREXIT, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα υποβοήθησης της χώρας μας. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει το πολιτικό και ηθικό ύψος να πει ΟΧΙ ή να προβάλει βέτο! Όλοι το γνωρίζουν στην Ε.Ε. και κινούνται στο plan-B, δηλ. της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων. Το πρόβλημα παρ όλα αυτά μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αν κυριαρχήσουν η λογική και οανθρωπισμός.

2. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γίνεται μάλλον για να ελέγχονται οι κινήσεις της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπιπτόντως σημαίνουν και αύξηση πυρός στη απωθητική μηχανή που έχει στηθεί με τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς FRONTEX κλπ ενάντια στις βάρκες των μεταναστών. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και προς το Αιγαίο γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων από το ΝΑΤΟ και αυτό επηρεάζει και επιβαρύνει τα εθνικά συμφέροντα αφού οι συσχετισμοί δύναμης είναι δυσμενείς. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο στο βαθμό που υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική.

3. Το ευρωπαϊκό πρόβλημα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών έχει μετατεθεί σε εθνικό και αφορά την διαχείριση του προβλήματος των εγκλωβισμένων στην χώρα μας. Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αν οι Δήμοι και οι πολίτες συμπεριφερθούν με ψυχραιμία. Στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ πριν 2 μέρες ο υπουργός Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους δημάρχους να του υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας και χώρους που θα μπορούν να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδιασμού αλλά ζήτησε να δοθούν οι προδιαγραφές των χωρών. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε δήμοι που αναλαμβάνουν φιλοξενία να τους διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο (!) γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν 5-μηνη διάρκεια. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Να εξαντλήσουμε πρώτα τους χώρους που δεν είναι άμεσης λειτουργίας και ανάγκης για τους πολίτες, όπως οι κατασκηνώσεις του στρατού που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπινα τον κόσμο». Ο δήμαρχος Πειραιά ζήτησε να συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός με Θεσσαλονίκη-Βόλο. Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζήτησε «σχέδιο και Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας»

4. Η κατάσταση είναι αυτή που είναι με ευθύνες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Όμως εν τοις πράγμασι και ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στο εθνικό επίπεδο. Aδιαπραγμάτευτο, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους θα πρέπει να είναι η ΜΗ δημιουργία χώρων μακροχρόνιας διαμονής στα νησιά. Πρέπει όμως να μπούμε στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού διατυπώνοντας όρους και περιορισμούς μαζί με αιτήματα και διεκδικώντας αντισταθμιστικά μέτρα, όπως θα κάνουν όλοι οι Δήμοι της Χώρας που εμπλέκονται. Ο κύβος έχει ριφθεί από την διάσκεψη της ΚΕΔΕ. Τοπικά πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις που θα απαιτηθούν

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός