Μ. Κόνσολας: Παράνομη η απόφαση παραχώρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω για καταυλισμό προσφύγων..

Νοέμβριος 14, 2015
jumbo-banner

«Παράνομη η απόφαση για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω για να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Το ΚΑΣ λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης για να επιβληθούν τετελεσμένα στην Κω»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την απόφαση παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω προκειμένου να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει εκτός λογικής τη συγκεκριμένη απόφαση και θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας.

Τονίζει ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την εικόνα ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου και επισκέψιμου σε χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το ΚΑΣ μετατρέπεται σε «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης προκειμένου να επιβληθούν τετελεσμένα στην Κω ενώ θέτει ζήτημα για το αν ενημερώθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με δεδομένο ότι η αίτηση δημιουργίας καταυλισμού προς το ΚΑΣ υποβλήθηκε από την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου Κω στην οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», προκειμένου να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών δεν είναι μόνο παράλογη.

Είναι παράνομη αφού αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΚΑΣ υποπίπτει στο ίδιο ατόπημα αφού προ ημερών παραχώρησε αρχαιολογικό χώρο στο Λινοπότι της Κω για τη δημιουργία κέντρου παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όπως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, που οφείλει να πάρει άμεσα θέση.

Πολύ φοβάμαι ότι με αυτού του είδους τις αποφάσεις το ΚΑΣ μετατρέπεται σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κω.

Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι προκαλούν καίριο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού, απαξιώνοντας ένα ιστορικό μνημείο.

Ο κ. Υπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάκληση της απόφασης.

Την ίδια στιγμή, όμως, επιβεβαιώνονται οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, το ερώτημα είναι αν ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας γνωρίζει το ζήτημα.

Τελικά τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ποιος την διαμορφώνει; Η κυβέρνηση ή οι ΜΚΟ;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

1.Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

2.Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση, με απόφαση του ΚΑΣ, του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου Κω προκειμένου να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών»

Κύριοι Υπουργοί,

Η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην αίτηση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου Κω, προκειμένου να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, έχει αφήσει έκπληκτους τους πάντες.

Πρόκειται για μία απόφαση που αντίκειται στη νομιμότητα αλλά και επιβλήθηκε από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Κω, να δημιουργήσουν χώρους παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και της αυτοδιοίκησης.

Δεν διστάζουν να παραχωρήσουν εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, αφού ο χώρος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της αρχαίας πόλης της Κω και εντός του ιστού της νέας πόλης της Κω.

Τους αδόμητους αρχαιολογικούς χώρους τους σεβάστηκαν ακόμα και οι Ιταλοί, δεν τους σέβεται όμως η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη απόφαση απαξιώνει ένα ιστορικό μνημείο και επιφέρει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού.

Το μείζον ζήτημα είναι η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, που είναι παράνομη.

Ταυτόχρονα, όμως, εγείρεται ζήτημα για το ρόλο του ΚΑΣ που έχει γνωμοδοτήσει θετικά και για την παραχώρηση άλλου αρχαιολογικού χώρου στην Κω, στην περιοχή Λινοπότι, για τη δημιουργία κέντρου παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά από κάπου καθοδηγούνται.

Προκύπτει, όμως, ζήτημα και για το πως είναι δυνατόν μια ΜΚΟ να υποκαθιστά το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση και να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην αδόμητη έκταση ενός αρχαιολογικού χώρου.

Τελικά, την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ποιος την ασκεί και την καθορίζει; Το αρμόδιο υπουργείο ή οι ΜΚΟ;

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Αν ο Υπουργός Πολιτισμού θεωρεί νόμιμη τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τι προτίθεται να πράξει. Έχει αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, στην εικόνα του νησιού αλλά και στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων από μια τέτοια απόφαση;

2. Ποια είναι η θέση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο συγκεκριμένο ζήτημα και αν συναίνεσε.

3. Αν ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής γνώριζε το ζήτημα και αν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του στην αίτηση για τη δημιουργία καταυλισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot