Εισήγηση Γ. Φραγκούλη για τουρισμό- Δημιουργία Νέου Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης

Απρίλιος 10, 2016
jumbo-banner

Το παραγωγικό μοντέλο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί μας με όλα τα θετικά αλλά και τις σοβαρές στρεβλώσεις που εμπεριέχει δοκιμάζεται τα τελευταία 7 χρόνια

από την παρατεταμένη οικονομική κρίση καθώς και από εξωγενείς παράγοντες και γεωπολιτικές ανακατατάξεις με αποκορύφωμα την κρίση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.

Αυτό που βιώσαμε το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν τίποτε άλλο από την απογύμνωση ενός ανύπαρκτου σχεδιασμού, σε όλα τα επίπεδα, ικανού να διαχειριστεί μία ανθρωπιστική κρίση η οποία στη δική μας περίπτωση είχε και έχει σαφείς επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στο νησί μας, την οποία μπορεί όλοι να ξορκίζουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι είναι δεδομένη και οφείλουμε να την προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού έως ότου υπάρξουν και αποδώσουν οι πολιτικές εκείνες που θα διαφοροποιήσουν το μοντέλο παραγωγής και θα μας παράσχουν διεξόδους και λύσεις πέρα από την τουριστική βιομηχανία.

Είναι δεδομένο και από τις πρόσφατες συναντήσεις της παράταξής μας με τους φορείς του πρωτογενούς τομέα και από τις τρίωρες συζητήσεις που συντόνισε ο Γιώργος Θεοφιλίδης ότι όλη η οικονομική δραστηριότητα του νησιού εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την απόδοση και τον σεβασμό που δείχνουμε στο προϊόν που λέγεται τουριστική Κως.

Για εμάς ως πολιτικό φορέα που επιδιώκει ξεκάθαρα να αναλάβει στο εγγύς μέλλον την ευθύνη συλλογικής διακυβέρνησης του τόπου, η Κως δεν είναι ο 4ος τουριστικός προορισμός της χώρας. Δεν είναι καν ο τρίτος όπως τον παραδώσαμε το 2014. Για εμάς η Κως είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός. Οφείλουμε λοιπόν να συμπεριφερόμαστε ως πρώτος τουριστικός προορισμός αλλά και να απαιτούμε τον αντίστοιχο σεβασμό και τις αντίστοιχες δράσεις από κάθε επίπεδο εξουσίας, τοπικής, περιφερειακής, κεντρικής.

Υφιστάμενη Κατάσταση
Η υφιστάμενη κατάσταση και το μοντέλο διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος σε τοπικό επίπεδο είναι το λιγότερο ανεπαρκές, αποσπασματικό και κοντόφθαλμο.

Η απουσία συντονισμένης συνεργασίας και συνέργειαςβτόσο με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους keyplayersπου κάποιοι εξ αυτών εκπροσωπούν όσο και με τους φορείς άσκησης τουριστικής πολιτικής σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο αποδυναμώνει το impactκαι τη δυναμική οποιασδήποτε προσπάθειας.

Το κραυγαλέο παράδειγμα της κατάργησης του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού χωρίς την πρόβλεψη ενός καλύτερου διάδοχου σχήματος μας έβαλε σε περιπέτειες. Αυτή τη στιγμή η τουριστική πολιτική και οι δράσεις προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος επαφίενται στις μεμονωμένες ενέργειες τοπικών φορέων και επιχειρηματιών, σε μία άτυπη επιτροπή τουρισμού που δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα, σε έναν αντιδήμαρχο με μία γραμματέα και στο ευχολόγιο να μην υπάρξει εμπλοκή στα γρανάζια του δημόσιου λογιστικού και του Επιτρόπου.

Η πολιτική επιλογή συρρίκνωσης του πεδίου και των επιλογών δράσης στον τομέα του τουρισμού αποτελεί συνειδητή επιλογή ενός ιδιότυπου μνημονίου στα οικονομικά του Δήμου της Κω που καταρρακώνει τον μοναδικό τομέα στον οποίο δεν έπρεπε να γίνει καμία έκπτωση. Οι δαπάνες τουριστικής προβολής και προώθησης όχι μόνο δεν φτάνουν στις εξαγγελίες των 300 χιλιάδων ευρώ το χρόνο αλλά έχουν περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα, για να δικαιολογούμε την ύπαρξή μας, και σαφώς πολύ λιγότερα από τα 170 χιλιάδες ευρώ που διαχειρίζονταν ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού.

Έτσι εξανεμίστηκαν και οι μεγαλεπήβολες υποσχέσεις για την ενίσχυση της ροής επισκεπτών από εταιρίες χαμηλού κόστους, η ενίσχυση του τομέα της κρουαζιέρας και άλλα πολλά. Γεγονός που αποδεικνύει, πέρα πάσης αμφιβολίας, τον απίστευτο και καθοδηγούμενο κανιβαλισμό και το πολιτικό και κοινωνικό bulling της προηγούμενης δημοτικής περιόδου στο οποίο δυστυχώς «χρησιμοποιήθηκαν» και θεσμοθετημένοι φορείς του τουρισμού.

Ακόμα και η διαχείριση των υφιστάμενων πόρων και δομών καθώς και πετυχημένων δράσεων έχει καταστεί διακύβευμα.

Για πρώτη φορά στην τουριστική ιστορία του νησιού το καλοκαίρι του 2015 δεν λειτούργησε στο νησί ούτε ένα infopointγια τους επισκέπτες μας την ώρα που η εικόνα του νησιού καταρρακωνόταν και ενώ υπήρχε το μοντέλο της επιτυχημένης συνεργασίας του Δήμου με την Ένωση Ξενοδόχων για τη λειτουργία ενός ολόκληρου δικτύου σημείων πληροφόρησης.

Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια απαξιωτική συμπεριφορά εγκαταλείφθηκε και η συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το οποίο διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τη σύναψη συμφωνιών με εταιρίες χαμηλού κόστους. Όσες συμφωνίες υπογράφτηκαν, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, φέρουν τη σφραγίδα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Από αυτή και μόνο την επιλογή χάσαμε το 2015 σαράντα χιλιάδες επισκέπτες.

Παράλληλα υπάρχουν εργαλεία που διαθέτει ο Δήμος της Κω προσαρμοσμένα στις νέες τεχνολογίες και την αλλαγή που έχει επιφέρει το internetσε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, παγκοσμίως, τα οποία υπολειτουργούν χωρίς λόγο.

Το διαδραστικό κέντρο τουριστικής πληροφόρησης που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο πρώην κτήριο της Φιλαρμονικής δίπλα στο Ακταίον παραμένει ανενεργό και δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει και φέτος.

Το επίσημο τουριστικό πόρταλ του Δήμου της Κω που και αυτό χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους δεν ανανεώνεται και δεν εξελίσσεται παρά την υποτιθεμένη ανάθεση της λειτουργίας του σε ιδιώτες με 25 χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για ένα εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες από το οποίο ο Δήμος της Κω θα μπορούσε να έχει έσοδα και αντί αυτού πληρώνουμε για να μην γίνεται τίποτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και όσοι έχετε smartphonesσας προκαλώ να μπείτε τώρα στο www.kos.grείναι η πρώτη εικόνα του επισκέπτη. Αντί λοιπόν να βλέπει την Κω και να τον προδιαθέτουμε να την επισκεφτεί μόλις ανοίξει το siteεμείς έχουμε μια ανακοίνωση για το προσφυγικό από τον Αύγουστο του 2015. Με λίγα λόγια και να μην ξέρει κάποιος τι γινόταν εμείς του το υπενθυμίζουμε και ουσιαστικά τον βάζουμε στη διαδικασία να ψαχτεί για την επιλογή του.

Αντίστοιχα όσοι έχετε κινητά androidμπορείτε να μπείτε στο playstoreκαι όσοι έχετε iphonesστο applestoreκαι να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά του Δήμου της Κω. Ένα εργαλείο σύγχρονο το οποίο ανάλογα με την παραμετροποίηση που επιλέγεις και την αντίστοιχη προώθηση που κάνεις μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία από τις εκθέσεις δεν είδαμε να γίνετε προώθηση ούτε του kos.grούτε και του kos.mobile– ανεκμετάλλευτοι σύγχρονοι πόροι…

Στο ίδιο επίπεδο με τα ανωτέρω κινούνται και τα αντανακλαστικά μας γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις στον τουρισμό αλλά και τα γεγονότα που τον επηρεάζουν. Παρά τη δεδομένη πολεμική στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας καμία ενέργεια δεν προγραμματίστηκε ώστε να εκμεταλλευτούμε έστω και στο ελάχιστο τα νέα δεδομένα στην Ρωσική αγορά. Καμία επίσης ενέργεια δεν έγινε για να εκμεταλλευτούμε τη φυγή της κρουαζιέρας από τα τουρκικά παράλια λόγω των συνεχών βομβιστικών επιθέσεων. Από τις 86 προσεγγίσεις του 2013 έχουμε φτάσει σε πρόβλεψη μόλις για 30 το 2016.

Καμία επίσης ενέργεια για την ενδυνάμωση της παρουσίας μας στη Γαλλική αγορά που τα τελευταία χρόνια δείχνει σαφή άνοδο όπως και στην Ιταλική αλλά και την Τουρκική που αν ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας στο θέμα της βίζας οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Αντ’ αυτού επισκεφθήκαμε το Λίβανο και εμβρόντητοι ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να τίθεται ως μεγάλος επόμενος στόχος το Αζερμπαϊτζάν. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τις επισκέψεις της Υπουργού Τουρισμού στο Ιράν.

Στο μεγάλο δε ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού που τόσο μας πλήγωσε εκεί τα λάθη είναι εγκληματικά. Κορωνίδα της ανεπάρκειας του Δημοτικού μηχανισμού η περίφημη μελέτη (25.000 Ευρώ) των επιπτώσεων του μεταναστευτικού που ανατέθηκε με σκιώδεις διαδικασίες και παρουσιάστηκε κατόπιν εορτής, μόλις πριν λίγες ημέρες και η υποτιθέμενη καμπάνια αναστροφής του κλίματος που μάλλον θα ξεκινήσει αν γίνει ποτέ μετά την κρίσιμη σεζόν του 2016. Επιστέγασμα της αλλοπρόσαλλης αυτής πολιτικής η τελευταία επιστολή του Δημάρχου που διανεμήθηκε στους τουριστικούς πράκτορες στην οποία με στόμφο εξαίρει και διαφημίζει τη δομή που δημιουργείται στο Πυλί για τη προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Περιττό να θυμίσουμε το τι έχει συμβεί μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016 γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και πόσο πληγώσαμε εκ νέου από μόνοι μας την εικόνα του νησιού μας.

Βασικές Υποδομές - Συγκοινωνίες
Στο πεδίο των μεγάλων τουριστικών υποδομών έχουμε μία καθοριστική αλλαγή, με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και απόλυτη στασιμότητα στο μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού που περιλαμβάνει τους μεγάλους στόχους του μόλου κρουαζιερόπλοιων και της επέκτασης της Μαρίνας καθώς και στην προσαρμογή που απαιτείται στους λιμένες Καρδάμαινας, Κεφάλου και Μαστιχαρίου.

Αντίστοιχη στασιμότητα παρατηρείται και στη διαχείριση και ρύθμιση με κανόνες τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου συγκοινωνιακού έργου. Εκλείπει η στοχευμένη συνεργασία με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να λειτουργεί εις βάρος των τοπικών συμφερόντων και επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο το λιγότερο που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε από κοντά και να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στις αλλαγές που θα επέλθουν από την επόμενη τουριστική περίοδο. Ένας από τους στόχους είναι να αποδείξουμε, τεκμηριωμένα, στους νέους ιδιοκτήτες γιατί η Κως και το αεροδρόμιό της θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις που σχεδιάζουν.

Στο ανωτέρω πλαίσιο εντάσσεται και η κάθετη αντίθεσή μας στην απαξίωση της Δημοτικής περιουσίας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ακταίον και τα δημοτικά τουριστικά τρένα καθώς χάνονται σημαντικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της προβολής και της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Προετοιμασία τουριστικής περιόδου – Χωροταξία
Για ακόμα μία χρονιά θα γίνουμε μάρτυρες της αργοπορημένης, αποσπασματικής και χωρίς σχέδιο προετοιμασίας του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό ρεπορτάζ του Βήματος της Κω για την εικόνα που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε εργαζομένους στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου από τον Ιανουάριο. Όμως η Δημοτική Αρχή επέλεξε για λίγα ευρώ να ακολουθήσει την πεπατημένη και να περιμένει να προσλάβει το έκτακτο προσωπικό στο τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Μάλιστα μετά την εμπλοκή της δικαιοσύνης σε αυτό το ζήτημα και την συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων υπάρχει ο κίνδυνος να μην προσλάβουμε καθόλου προσωπικό ή να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο όταν ποια όλα θα έχουν κριθεί.

Συνεργασία και Δημιουργία Νέου Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης
Δημιουργία ενός νέου μοντέλου και ενός νέου φορέα διαχείρισης της τουριστικής πολιτικής και προβολής χωρίς ο Δήμος να έχει τον κυρίαρχο λόγο και ρόλο.

Το μάνατζμεντ του νέου φορέα καθώς και η διοίκησή του θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό και στους παραγωγικούς φορείς. Η παρουσία του Δήμου στη διοίκηση και τις αποφάσεις θα είναι περιορισμένη.

Ο ρόλος που θα επιτελεί ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αυτός του ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να διαπιστώνετε, με μετρήσιμα στοιχεία, η σωστή εκτέλεση του πλάνου και των στόχων που έχουν τεθεί και να συνεχίζεται η χρηματοδότηση.

Πως ιδρύεται αυτός ο φορέας

Αναθέτουμε σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Τουρισμού τον προσδιορισμό της νομικής μορφής του νέου φορέα.

Μέσα από οικονομοτεχνική μελέτη προσδιορίζουμε το ύψος των χρημάτων που πρέπει να διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος φορέας για να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, Δήμο, Περιφέρεια και Κυβέρνηση εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη δυνατότητα χρηματοδότησης του νέου φορέα από περισσότερες από μία πηγές. (Δημοτικοί Πόροι – Περιφερειακοί Πόροι – Ευρωπαϊκοί Πόροι – Κρατικοί Πόροι – Εισφορές μελών)

Ποιος θα είναι ο ρόλος αυτού του φορέα:

Καθορισμός της στρατηγικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης του τουριστικού προϊόντος της Κω λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών καθώς και τη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων που θα απαιτηθούν.

Σε άμεση συνεργασία με το Δήμο εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό το οποίο θα εμπεριέχει και τις συγκοινωνίες.

Ανάδειξη και προσέλκυση νέων μορφών τουρισμού με προτεραιότητα στη δεδομένη στιγμή την ανάπτυξη του θαλάσσιου, του ιαματικού, του γαστρονομικού και του τουρισμού υγείας.

Ανάδειξη σε συνεργασία με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της Ιπποκρατικής Ιδέας και προσδιορισμός των απαιτούμενων δράσεων.

Ανάληψη της λειτουργίας όλων των υφιστάμενων δομών, υπηρεσιών και εργαλείων που διαθέτει ο Δήμος της Κω (τουριστικό πόρταλ, κέντρο διαδραστικής πληροφόρησης κλπ)

Δημιουργία πρωτοκόλλου συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης με τους νέους ιδιοκτήτες του αεροδρομίου της Κω.

Ανάπτυξη συνεργασίας με υφιστάμενες και νέες LowCostαεροπορικές εταιρίες.

Αξιοποίηση του διαδικτυακού μάρκετινγκ σε συνεργασία με keyplayersτης αγοράς όπως το tripadvisorκλπ.

Αξιοποίηση των παραδοσιακών μεθόδων αλλά και της εμπειρίας και των γνώσεων που διαθέτουν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Κω που δεν είναι άλλοι από τους touroperatorsπου δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες και έχουν επενδύσει στο νησί.

Διατήρηση υφιστάμενων και άνοιγμα νέων αγορών. (Γαλλική – Τουρκική – Ρωσική – Κινεζική – Αμερικανική κλπ)

Δημοτικό Σήμα πιστοποίησης για τις μικρές και οικογενειακές τουριστικές μονάδες.

Δημοτικό Σήμα Ποιότητας για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Δημιουργία Σήματος GreenKosγια την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων ώστε να εμπεδωθεί το πνεύμα της προσωπικής επαφής και της τοπικής φιλοξενίας σε αναβαθμισμένα από άποψη υποδομών και υπηρεσιών τουριστικά καταλύματα.

Δημιουργία παραρτήματος στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδυτών που επιθυμούν να αναπτύξουν νέες τουριστικές δραστηριότητες.

Φυσικά σε όλα τα ανωτέρω μπορούν να προστεθούν και άλλες δράσεις και να εμπλουτιστούν με νέες ιδέες. Για αυτό άλλωστε η πρότασή μας κατατίθεται σε εσάς ως παραγωγικού φορείς ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε το τελικό πλαίσιο.

Ένα πλαίσιο που αν γίνει αποδεκτό και υιοθετηθεί από τους παραγωγικούς φορείς μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από τώρα χωρίς την ανάγκη στήριξης, αν αυτή δεν υπάρξει, από τις υφιστάμενες τοπικές πολιτικές αρχές.

Σας ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την παρουσία σας και ευελπιστώ σε έναν παραγωγικό διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά να γίνει πράξη αυτό που όλοι μας συζητάμε και αναζητούμε εδώ και χρόνια.

Για τον Τομέα Τουριστικής Πολιτικής, Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω

Γιάννης Μ. Φραγκούλης – Απόστολος Ν. Κυριάκου

Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει η δημοτική παράταξη ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στην αίθουσα του ΕΒΕΔ Κω συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς.

Βασικοί άξονες της εισήγησης που κατάθεσε εκ μέρους του Οράματος ο Αν. Επικεφαλής της παράταξης και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Γιάννης Φραγκούλης σε συνεργασία με το στέλεχος της παράταξης Απόστολο Κυριάκου είναι η διαπιστωμένη αδυναμία του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος της Κω και η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου φορέα και ενός νέου μοντέλου διαχείρισης το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου της Κω.

Στη συζήτηση που ακολούθησε είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις διαπιστώσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των τουριστικών φορέων του νησιού μας γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη συνέχεια της συνεργασίας μας και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί αυτή να επιφέρει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΩ




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot