Δραματικές οι συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου-Τι δηλώνει η Πρόεδρος Ξενοδόχων Κω

Αύγουστος 10, 2015
jumbo-banner

Δραματικές συνθήκες επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου, με περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στις ελληνικές ακτές.

Δράμα χωρίς τέλος στο Αιγαίο
Στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο η εισροή μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας αυξάνεται αλματωδώς: γυναίκες και άνδρες, μικρά παιδιά και νεογέννητα, κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον προσπαθώντας να επιβιώσουν σε απάνθρωπες συνθήκες.
Η υγιεινή απουσιάζει από τους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα νησιά, το νερό και τα τρόφιμα διασφαλίζονται με δυσκολία. Βάσει της νομοθεσίας, σίτιση προβλέπεται μόνο για τους κρατουμένους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μη δικαιούνται τρόφιμα.

Χωρίς φαγητό
Οι εθελοντές των τοπικών κοινωνιών αναλαμβάνουν δράση ώστε να μη μείνουν νηστικοί οι μετανάστες, όμως αδυνατούν να καλύψουν τον τεράστιο αριθμό τους, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν χωρίς φαγητό. Τις συγκλονιστικές εικόνες της καθημερινότητάς τους κατέγραψε με τον φακό του ο φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης.

Πανηγυρίζουν και χαμογελούν οι μετανάστες από το Αφγανιστάν που,στριμωγμένοι στο φουσκωτό, έκαναν το τελευταίο μέρος του μεγάλου ταξιδιού προς την Ευρώπη
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν υπερβεί τα όριά τους και η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Στην Κω το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες μετανάστες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το αστυνομικό τμήμα προς το λιμεναρχείο του νησιού, ζητώντας να φύγουν από τη χώρα. «We want to leave» έγραφε το πανό που κρατούσαν, ενώ φώναζαν συνθήματα.
«Δεν είναι ίδιες οι εισροές σε όλες τα νησιά, πρώτη με μεγάλη διαφορά έρχεται η Λέσβος. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει τεράστια ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όμως το κυριότερο είναι να βρεθούν χώροι για να τοποθετούνται οι άνθρωποι αυτοί», λέει η Αριάνα Βασιλάκη, μέλος του Τομέα Προστασίας Προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Οσο αυξάνεται ο κόσμος και δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι, σαφώς δεν μπορούν να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Για παράδειγμα, ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο είναι εκπαιδευτικό πάρκο, όσο και αν καταβάλλουμε προσπάθειες να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους είναι αδύνατον. Πρέπει να οργανωθεί κρατική μέριμνα και η Υπατη Αρμοστεία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι άλλοι φορείς εθελοντών να λειτουργούν επικουρικά».

Αμείλικτοι αριθμοί

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα αριθμητικά στοιχεία: από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο στη Λέσβο έφτασαν 54.097 μετανάστες – αριθμός μεγαλύτερος από τον μισό μόνιμο πληθυσμό του νησιού-, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου προστέθηκαν άλλα 6.000 άτομα. Η Κως, ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό 34.000 κατοίκων, δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα 3.995 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το τελευταίο πεντάμηνο υποδέχτηκε συνολικά 14.794 άτομα. Στη Σάμο το τελευταίο πεντάμηνο έφτασαν 9.976 μετανάστες και την περασμένη εβδομάδα 971 άτομα, ενώ στη Χίο από τον Μάρτιο μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έφτασαν συνολικά 19.499 μετανάστες…
«Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από ό,τι τον Ιούνιο», λέει στο «Εθνος»από την πλευρά της η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω. «Τώρα πια τους μετανάστες τους βλέπεις παντού. Είναι πάνω στη γέφυρα των Φοινίκων με αντίσκηνα, στο κέντρο της πόλης, παντού. Δεν πειράζουν κανέναν, δεν έχουν δημιουργηθεί συμβάντα, όμως ο αριθμός αυξάνεται επικίνδυνα. Βλέπεις οικογένειες και παιδάκια και λυπάσαι, αλλά η κατάσταση είναι ασφυκτική», σημειώνει.
«Αισθανόμαστε ότι το νησί μας βιάζεται καθημερινά. Ως προς τον τουρισμό δεν έχουμε ακυρώσεις, αναρωτιόμαστε όμως τι επίδραση θα έχει για το 2016, ειδικά μετά το πρώτο κρούσμα που είχαμε πριν από λίγους μήνες όταν η «Daily Mail» αποκαλούσε το νησί μας «αηδιαστικό κολαστήριο»».
Καθημερινά αναχωρούν από τα νησιά όσοι μετανάστες ταυτοποιούνται, όμως στον συνολικό αριθμό προστίθενται συνεχώς και άλλοι, ενώ οι λιμενικοί προχωρούν σε διασώσεις μεταναστών από τα ανοιχτά της θάλασσας.

Εθνος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot