ΔΗΦΟΔΩ… δια της πλαγίας από το δήμο Κω – Σε θέση μάχης το ΕΒΕΔ!

Οκτώβριος 22, 2015
jumbo-banner
Συναγερμό έχει προκαλέσει στις τάξεις των επιχειρηματιών η εισήγηση που θα παρουσιάσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Κω, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 19.00, η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ευτέρπη Παπαχρήστου για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης για το έτος 2016.

Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή και από τους υπόλοιπους ΟΤΑ, φόρου που θα είναι όμοιος με το ΔΗΦΟΔΩ.
Το θέμα παρακολουθεί στενά η διοίκηση του ΕΒΕΔ και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να μην επιβληθεί το συγκεκριμένο τέλος.
Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια σε περίπτωση που η εισήγηση ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Κω
Από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους η δημοτική αρχή Κω προσδοκά να εισπράξει ποσό που θα ανέρχεται σε 525.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου τόνισε πως δεν μπορεί με αυτές τις τακτικές να δημιουργηθεί ανάπτυξη στον τόπο.
«Συνεχίζουν και οι τοπικοί άρχοντες να είναι στην λάθος κατεύθυνση και να εφαρμόζουν τη μέθοδο της υπερφορολόγησης. Δεν έχουν άλλες αντοχές πλέον οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι, για να αντέξουν άλλες πιέσεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ρυθμοί της ύφεσης εντείνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Σε ερώτηση αν θα κατατεθεί προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ δήλωσε πως αν ψηφιστεί η εισήγηση θα γίνουν οι ανάλογες κινήσεις από το Επιμελητήριο.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την επιβολή ανταποδοτικού τέλους και μάλιστα επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρηματιών. Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει συναγερμό. Θα προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια για να προστατεύσουμε τα μέλη μας. Δεν μπορεί από τη μια η δημοτική αρχή να ανακοινώνει μέτρα για την στήριξη των επιχειρηματιών της Κω που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό και από την άλλη να επιβάλλει φόρο που μοιάζει με το ΔΗΦΟΔΩ. Ειδικά αυτή την εποχή, κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
Ο γραμματέας του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στην άρνηση του δημάρχου της Κω να καταβάλει την εισφορά για την προβολή των νησιών στον ιστότοπο της Ryanair.
«Πώς θα συζητήσουμε με ένα δήμαρχο που δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη δαπάνη; Μόνο δια της νομικής οδού θα δοθεί λύση», τόνισε ο κ. Παπασταματίου.
Με επιστολή του ο επικεφαλής του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέργος Γιαλλίζης ζήτησε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Πάππου να γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Χθες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Τμήματος του ΕΒΕΔ στην Κω για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν μπορεί να επιβάλλονται νέα χαράτσια από τη δημοτική αρχή χωρίς καν να συζητήσουν με τους επιχειρηματίες. Χωρίζουν το νησί σε δύο ταχύτητες και επιβάλλουν τέλη. Είναι αδύνατο να δεχθούμε κάτι τέτοιο και μάλιστα τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέργος Γιαλλίζης.
Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Ε. Παπαχρήστου οι επιχειρηματίες του νησιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία έχουν περιληφθεί οι επιτηδευματίες που άμεσα ωφελούνται από το τουριστικό προϊόν. Για αυτούς το τέλος θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,125%. Τα ακαθάριστά τους έσοδα έχουν υπολογιστεί στα 280.000.000 ευρώ. Τα αναμενόμενα έσοδα από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ανέρχονται στα 350.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην 1η κατηγορία είναι:

-Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.
-Ξενοδοχεία τύπου Motel ή bungalows.
-Ξενοδοχεία με την μορφή επιπλωμένων διαμερισμάτων.
-Χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης (camping).
-Ξενώνες.
-Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες.
-Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
-Επιπλωμένα διαμερίσματα.
-Κέντρα Παραθερισμού και Διακοπών Αλλοδαπών, που ιδρύονται με άδεια του EOT.
-Κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστήματα στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος.
-Ζυθοπωλεία και μπαρ.
-Κέντρα διασκέδασης και καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .
-Τουριστικών ειδών.
-Ειδών λαϊκής τέχνης.
-Ενθυμίων και δώρων.
-Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.
-Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουσμένους.
-Ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας».
-Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.
-Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Στη δεύτερη κατηγορία έχουν περιληφθεί όσοι επωφελούνται έμμεσα από τον τουρισμό δηλαδή οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του νησιού . Για αυτούς το τέλος θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,07%. Τα ακαθάριστά τους έσοδα έχουν υπολογιστεί στα 250.000.000 ευρώ. Τα έσοδα που αναμένονται από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ανέρχονται σε 175.000 ευρώ.

Για τους επιχειρηματίες που ασκούν μικτή δραστηριότητα που εμπεριέχεται και στις δύο κατηγορίες, το τέλος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε δραστηριότητα.
Στην εισήγηση αναφέρονται αναλυτικά και οι δαπάνες για τα έργα που θα εκτελεστούν από τα έσοδα:
1. ‘Έξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων του Δήμου 100.000 ευρώ
2. Ανάπλαση περιοχής Κρητικών – Β’ Φάση 50.000 ευρώ
3. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και οδού προσπέλασης πεζών στην πλατεία Τιγκακίου  50.000 ευρώ
4. Κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός στην ευρύτερη περιοχή Μαρμαρίου 55.000 ευρώ
5. Ανάπλαση του παλαιού πυρήνα Μαστιχαρίου, πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμός οδών στο πυκνοδομημένο τμήμα 55.000 ευρώ
6. Ηλεκτροφωτισμός οδών ΔΚ. Κεφάλου και φωτισμός νήσου Αγίου Νικολάου 55.000 ευρώ
7. Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και παραλιακού μετώπου ΔΚ Καρδάμαινας 50.000 ευρώ
8. Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης πόλης Κω – κόμβοι- φωτεινοί σηματοδότες- διαμόρφωση κυκλοφοριακού κόμβου πλατείας πιάτσα Ροτόντα 60.000 ευρώ
9 Αποκατάσταση τοιχίου οδού Β Γεωργίου εντός του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Κω 50.000 ευρώ.


ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot