Γ. Κυρίτσης: Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ορίσει χώρο προσωρινής παραμονής στην Κω

Οκτώβριος 03, 2015
jumbo-banner

«Εμμένω στη θέση μου ότι, οι άνθρωποι πρέπει να φεύγουν αμέσως από εδώ και να ταυτοποιούνται εκτός Κω»

Την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον νέο υπουργό για το μεταναστευτικό Γιάννη Μουζάλα

Για το μεταναστευτικό και τις πταίει για την ταλαιπωρία προσφύγων - μεταναστών, για τα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξη των επαγγελματιών που υπέστησαν οικονομική ζημιά εξ’ αιτίας αυτού του ζητήματος, για τον ΔΗΡΑΣΚ, αλλά και για παρεμβάσεις στα λιμάνια Κεφάλου και Καρδάμαινας, απαντά ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης στον «Σ», ενώ όπως δηλώνει, θα τοποθετηθεί εκτενέστερα – κύρια για το πρώτο και δεύτερο θέμα - σε συνέντευξη τύπου εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Δήμαρχε, έχετε ζητήσει κάποια εχέγγυα από την κυβέρνηση για τους πρόσφυγες – μετανάστες, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καν απαντηθεί. Από την άλλη πλευρά, έχετε κατηγορηθεί ότι, για την «εικόνα» της πόλης και για τις επιπτώσεις της στην τοπική οικονομία υπαίτιος είστε εσείς με τη στάση που κρατάτε. Εάν δηλαδή, είχατε από την αρχή αποδεχτεί να δοθεί χώρος για την προσωρινή τους διαμονή, η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική. Διότι, η όποια οικονομική «πληγή», δεν προήλθε από αυτούς καθ’ αυτούς τους πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά από την «εικόνα» του νησιού. Και σας θέτω ευθέως το ερώτημα, μιας και έχετε δηλώσει πως, όταν κάνετε λάθος έχετε το σθένος να το παραδεχτείτε.

Γ.Κ.:  Το λέω αυτό και το επαναλαμβάνω, αλλά δυστυχώς η ζωή με έχει επιβεβαιώσει. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο της Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό, ο οποίος έδωσε χώρους, αλλά κανείς δεν έμενε και δεν μένει εκεί από τη στιγμή που έχει ταυτοποιηθεί. Κανείς δεν υποχρεούται να μείνει στους χώρους πρώτης υποδοχής. Από την άλλη πλευρά, θα επαναλάβω αυτό που είπα εξ’ αρχής και έχω παρεξηγηθεί. Δεν δέχομαι να πάω αυτούς τους ανθρώπους σε ένα χωράφι ή σε μια αποθήκη χωρίς υποδομές. Και σας ρωτώ, εάν το έκανα αυτό, θα ήταν ανθρώπινη αντιμετώπιση; Για μένα, κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και κοινωνικά και ηθικά, αλλά και για την εικόνα του νησιού, διότι και από εκεί θα διαχέονται φωτογραφίες... Άρα, ο χώρος είναι το επόμενο βήμα, αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που έχω εξ’ αρχής θέσει, όπως λ.χ. ποιος θα φτιάξει τις υποδομές, ποιος θα τις συντηρεί, με ποιο ιατρικό προσωπικό, κ.ο.κ. Για παράδειγμα θα σας πω ότι, η μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένει τόσο καιρό σε αδράνεια. Δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι και για το θέμα των δομών υγείας στο νησί, για τις οποίες να σας θυμίσω, έλεγα ότι, είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Για να καταλήξω, ένα – ένα τα επιχειρήματα όσων κατηγορούν τη δημοτική αρχή, αν τα βάλετε κάτω και τα δείτε ψύχραιμα, καταρρίπτονται. Μπορεί να αισθάνομαι ικανοποιημένος που επιβεβαιώνομαι, αλλά από την άλλη αισθάνομαι δυστυχής διότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται και διαιωνίζεται για λόγους που δεν μπορώ να αναλύσω.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, κανείς δεν αμφισβητεί πως το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια ενός δήμου και αφορά κύρια στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε. Όμως, ο δήμος δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό;

Γ.Κ.: Τους το είπα εξ’ αρχής. Εφόσον φτάσατε σε αυτό το σημείο (για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής), μπορώ να κάνω αυτά που μπορώ. Και ποια είναι αυτά; Να φέρω νερό, να φτιάξω την πρόσβαση εάν δεν έχει, να συλλέγω δωρεάν τα σκουπίδια, να δίνω ρούχα και φαγητά από την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, που το κάνουμε και δεν το λέμε.

Ερ: Αυτό που μου λέτε δήμαρχε, είναι ότι περιμένετε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ορίσει χώρο και παρόλο που διαφωνείτε, γιατί όπως έχετε πει, δεν θέλετε η Κως να γίνει «αποθήκη ψυχών», θα συνδράμετε.

Γ.Κ.: Ακριβώς. Εδώ όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να ρωτήσω με τη σειρά μου κάτι που έχω πει αλλά ποτέ δεν έχετε σημειώσει. Ποιες είναι οι δημοτικές γηπεδικές εκτάσεις εκτός σχεδίου; Να πάνε τους ανθρώπους για παράδειγμα, στα ορεινά της Κεφάλου ή στα λαγκάδια της Καρδάμαινας; Ποιός θα κάνει εκεί εγκαταστάσεις αφού είναι στη μέση του πουθενά; Ποιος θα τους πηγαινοφέρνει; Οι εκτάσεις που έχει ο δήμος σε Πυλί, Τιγκάκι και Ζηπάρι, εκτός του ότι είναι μικρές, είναι και εντός ή πλησίον οικισμών. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις στο νησί, όπως γνωρίζετε, είναι του ΤΑΙΠΕΔ και του δημοσίου.

Ερ: Το ρεζουμέ που βγαίνει από όλα όσα είπατε είναι το εξής: Εάν η κυβέρνηση είχε υποδείξει έναν χώρο με εξασφαλισμένους τους όρους αξιοπρεπούς παραμονής, δεν θα είχατε αντίρρηση.

Γ.Κ.: Υπάρχει περίπτωση κανείς να τους εμποδίσει; Ακόμα κι αν πω ότι δεν δέχομαι, τι σημαίνει; Θα με ακούσουν; Εν πάσει περιπτώσει, θεωρώ άδικο να ρίχνουν τις ευθύνες στο δήμο για ό,τι συμβαίνει. Όμως, ξεκαθαρίζω ότι, έβαλα κάποιους όρους και επειδή πιστεύω ότι, αυτοί δεν πρόκειται να τηρηθούν, δεν δέχομαι να γίνει αποθήκη ψυχών η Κως.

Ερ: Αφού μέχρι σήμερα ένας τέτοιος χώρος δεν έχει οριστεί από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία ένας άλλος οργανισμός;

Γ.Κ.: Ποιος να το κάνει; Τελευταία πληροφορήθηκα ότι, η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να βρει έναν χώρο και να τον συντηρεί με δικά της έξοδα. Εκτιμώ ότι και αυτός θα εξελιχθεί σε ένα δεύτερο «Κάπτεν Ηλίας» και το λέω αυτό, γιατί μπορεί σήμερα η ροή να έχει μειωθεί και να ταυτοποιούνται σχεδόν αυθημερόν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά αναμένεται τεράστια αύξηση ροών το επόμενο διάστημα. Η λύση, λοιπόν, στην οποία επιμένω, είναι ότι, οι άνθρωποι πρέπει να φεύγουν αμέσως από εδώ και να ταυτοποιούνται εκτός Κω.

Ερ: Πότε τελικά θα συναντηθείτε με τη νέα ηγεσία του υπουργείου και δει με τον αρμόδιο για την μετανάστευση Γιάννη Μουζάλα;

Γ.Κ.: Υπολογίζω ότι, άμεσα θα οριστικοποιηθεί  η ημερομηνία. Φαντάζομαι ότι, η συνάντηση θα γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ερ: Ας έρθουμε στο θέμα του «πακέτου στήριξης» προς τους πληγέντες λόγω μεταναστευτικού, επιχειρηματίες. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Γ.Κ.: Ήδη το έχει επεξεργαστεί η οικονομική υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η βοήθεια κυρίως θα είναι στη μείωση δημοτικών τελών και κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, ακόμα και διαγραφή χρεών όπου απαιτηθεί. Όμως να τονίσω ότι, η βοήθεια θα δοθεί σε όποιους αποδεδειγμένα έχουν ζημιωθεί από το μεταναστευτικό ζήτημα. Υπολογίζω ότι, το κόστος αυτό για το δήμο, θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Ερ: Ας έρθουμε στο θέμα του ΔΗΡΑΣΚ. Τι νεώτερο υπάρχει;

Γ.Κ.: Την Παρασκευή (αύριο) σε συνεδρίαση αποφασίζουμε την παραχώρηση του χώρου κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου «Ανταγόρας» και την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται.

Ερ: Ο διαγωνισμός για το Ακταίον, πότε θα βγει στον αέρα; Εκτός αυτού, είχατε πει ότι, θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο.

Γ.Κ.: Εντός των επόμενων ημερών θα βγει ο διαγωνισμός. Όσο για τη χρήση του, ο προσανατολισμός είναι ξενοδοχείο.

Ερ: Αναφέρετε σε σχετικό δελτίο τύπου ότι, ο ορκωτός λογιστής θα ελέγξει το Μέσο από το 2011 έως και το 2015. Γιατί ο έλεγχος δεν ξεκινά νωρίτερα;

Γ.Κ.: Διότι, το μέγεθος της αμοιβής του ορκωτού έχει άμεση σχέση με τα χρόνια χρήσης που του ορίζεις να ελέγξει. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι, όλα θα ελεγχθούν και αυτό θα το διαπιστώσετε. Θα ελεγχθούν τα πάντα από την ημέρα που «γεννήθηκε» το πρόβλημα

Ερ: Και πώς θα λειτουργήσει; Με ποιο προσωπικό;

Γ.Κ.: Το επαναλαμβάνω. Όσοι εκ των πρώην εργαζομένων θέλουν να έρθουν και να λειτουργήσουν με τα δεδομένα που βάζει η διοίκηση, είναι ευπρόσδεκτοι. Κατά τα λοιπά, όπως έχει πει η διοίκηση, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν. 

Ερ: Κάτι τελευταίο, που αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Παρέμβαση για το θέμα, κάνει ο Νίκος Μυλωνάς, με αφορμή τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αρχιτεκτόνων και μηχανικών στη Νίσυρο.

Γ.Κ.: Έχουμε ήδη προχωρήσει και βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης οι μελέτες για τα λιμάνια Κεφάλου και Καρδάμαινας, με κόστος 300.000 ευρώ εκάστη. Πρόκειται για δύο μεγάλα λιμενικά έργα.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, τόσο εμείς οι δημοσιογράφοι όσο και οι συμπολίτες μας, επί χρόνια ακούμε για μελέτες και μεγάλα λιμενικά έργα στις δύο προαναφερόμενες περιοχές, οπότε, εύλογη η δυσπιστία…

Γ.Κ.: Επιτέλους, λοιπόν, αυτό που σταμάτησε το 2010 συνεχίζεται σήμερα. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η ανάθεση των δύο μελετών. Να σας ενημερώσω ότι, κατέθεσαν προσφορές 7 ή 8 μελετητικά γραφεία σε κάθε μια από τις μελέτες. Μιλάμε για δύο έργα που θ’ αλλάξουν τη μορφή των λιμανιών και της Κω ολόκληρης. Αυτή τη στιγμή, το λιμενικό ταμείο έχει λεφτά. Εάν το υπουργείο μας δώσει τη δυνατότητα να τα επενδύσουμε, το ένα από τα δύο έργα μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στην 4ετία. Να σας ενημερώσω επίσης ότι, στην τελευταία του συνεδρίαση το λιμενικό ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάθεση σε μελετητικά γραφεία του χαρακτηρισμού του λιμανιού του Μαστιχαρίου, της Καρδάμαινας και της Νισύρου που δεν είναι χαρακτηρισμένα λιμάνια. Αυτά θα τελειώσουν μέσα στο χρόνο. Σε επόμενη συνεδρίαση, θα ληφθεί απόφαση και για τα υπόλοιπα λιμάνια.

http://stathmosnet.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot