Menu
ΟΡΑΜΑ: "ο κύριος Κυρίτσης ανάλογα με το επίπεδο εξουσίας στο οποίο αναφέρεται «ανεβάζει και κατεβάζει τα παντελονάκια του»…"

ΟΡΑΜΑ: "ο κύριος Κυρ…

Η τραγελαφική και ...

Θεαματική επιστροφή της Κω στον τουριστικό χάρτη

Θεαματική επιστροφή της Κ…

Ιδιαίτερα θετικά ε...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "...επιχειρήματα και πρακτικές, όχι του φράγκου, αλλά της δεκάρας από το ΟΡΑΜΑ"

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: "...…

Από τη δημοτική πα...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στις 23/01

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Δ…

Σας προσκαλούμε στην...

Οι Δήμαρχοι Κω, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Λέρου ενώνουν τις δυνάμεις τους

Οι Δήμαρχοι Κω, Λέσβου, Χ…

’Κοινή πρωτοβουλία...

Το Ολυμπιακό άθλημα του Badminton ήρθε στην Κω - Έναρξη εγγραφών

Το Ολυμπιακό άθλημα του B…

Ένας νεοσύστατος Γ...

Η ευγένεια είναι είδος υπό εξαφάνιση

Η ευγένεια είναι είδος υπ…

Θα βοηθούσες ένα π...

Στην Δόξα Καρδάμαινας Γιάννης και Στέργος Γιαννικουρής

Στην Δόξα Καρδάμαινας Γιά…

Ανακοίνωση με την ...

ΑΒΤΑ: Έκκληση για ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη μετά το Brexit

ΑΒΤΑ: Έκκληση για ταξίδια…

Διαβεβαιώσεις από τη...

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar;

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στ…

Ποιος κριτής παραμέν...

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται! Ή μήπως όχι;

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίν…

«Στα δύσκολα θα φα...

’Κοινωνική πολιτική με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι νέες δράσεις της δημοτικής αρχής για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.’’

’Κοινωνική πολιτική με σε…

Ο Δήμος Κω ασκεί π...

Prev Next

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο
jumbo-banner

Ύστερα απο τη συνάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, ενημερωθήκαμε από τον ίδιο

ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής.
Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις διώξεις. Ανάμεσα σε αυτούς οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι. Εκατοντάδες από αυτούς κατέφτασαν στην Κω με τις οικογένειες τους, με την ελπίδα να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Όμως, εξ αιτίας της απουσίας μιας επίσημης δομής υποδοχής στο νησί, οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση και εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούμαστε στο νησί της Κω από τον Μάρτιο του 2015 παρέχοντας ιατρική, υγειονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που καταφθάνουν στο νησί. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, έχουμε επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις προς τις τοπικές και κεντρικές αρχές να υποδείξουν το κατάλληλο σημείο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας χώρος αναμονής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών, με τους ανθρώπους να παραμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταθέσαμε επίσημο αίτημα παραχώρησης του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου και όχι το ίδιο το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε διάφορα τοπικά μέσα. Η πρόταση αυτή φάνταζε ως η καλύτερη δυνατή ενδιάμεση λύση για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αυτών των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω ακραίων καταστάσεων βίας και την διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών για τις ευπαθείς περιπτώσεις, τις οικογένειες με μωρά και παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε καταστήσει σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ότι η πρόταση αυτή αφορά την διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου αναμονής των ανθρώπων που περιμένουν να καταγραφούν, προκειμένου να προστατεύονται από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση από την πλευρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να δημιουργηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός ή κάποιο κέντρο καταγραφής. Επιπλέον, οι επίσημες αρχές είχαν πλήρη ενημέρωση καθ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας• σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Σήμερα, ο μόνος διαθέσιμος χώρος δίπλα στο αστυνομικό τμήμα όπου μπορούμε να παρέχουμε κάποια βασική βοήθεια, δεν επαρκεί για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Ωστόσο συνεχίζουμε να καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως και πολλοί εθελοντές της Κω, για να παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Την 16η Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, με τον οποίο συζητήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα του χώρου αναμονής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερωθήκαμε από τον κύριο Κυρίτση ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής. Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης αυτής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιθυμούμε να καταθέσουμε εκ νέου την έκκλησή μας στις αρχές να παρέχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στην Κω, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί των αφίξεων την τελευταία εβδομάδα, οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, προκειμένου να εξασφαλίσουν για αυτούς και τις οικογένειες τους το δικαίωμα μιας καλύτερης και ασφαλούς ζωής.

Η υπόδειξη μιας άμεσης και αποτελεσματικής λύσης είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει ήδη τόσα πολλά

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός