Menu
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ …

Έχουμε τη χαρά να σα...

Γ.ΚΙΤΣΗΣ:  ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ?

Γ.ΚΙΤΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗ…

1)Απορρίφθηκε απο το...

Συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΚΕ για το καλάθι του αιγαιακού πρωινού και τον τουρισμό εμπειρίας

Συνεργασία Περιφέρειας Νο…

Γιώργος Χατζημάρκο...

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης του Ράμα σε κύκλωμα μαφιόζων που διακινούσαν ναρκωτικά – Πολιτική βόμβα με ένταλμα σύλληψης

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης τ…

Στενός συνεργάτης ...

Σημαντική διάκριση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Στ.Καραταπάνη και Γ. Ντέτσκα

Σημαντική διάκριση των γι…

Στο πρόσφατο Πανελ...

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις συνεχείς επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού Donald Trump: «Έχετε "χτυπήσει" νούμερα ρεκόρ στον τουρισμό»

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικα…

Ο Έλληνας Πρωθυπου...

video από την επιχειρησιακή εκπαίδευση της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»

video από την επιχειρησια…

Ένα εντυπωσιακό ...

Δέσμευση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου στον Αγροτικής Ανάπτυξης και έκκληση προς τους Δήμους να συνεργαστούν για την επιτυχή εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών

Δέσμευση του Περιφερειάρχ…

Το ζήτημα επείγει,...

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λειτουργίας τῶν κατηχητικῶν

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λ…

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ...

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγαρη: «Ενώ κοιμόμουν έπαθα επιληπτική κρίση. Το μόνο που θυμάμαι…»

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγα…

«Ήταν Δευτέρα, μια...

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέπει να βιαστείς να ξανακάνεις σχέση, σύμφωνα με την επιστήμη

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέ…

Ο πληρης και πιο ειλ...

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου στεγάστρου στις εγκαταστάσεις διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου…

Ο Δήμος Κω κινείτα...

Prev Next

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο
jumbo-banner

Ύστερα απο τη συνάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, ενημερωθήκαμε από τον ίδιο

ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής.
Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις διώξεις. Ανάμεσα σε αυτούς οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι. Εκατοντάδες από αυτούς κατέφτασαν στην Κω με τις οικογένειες τους, με την ελπίδα να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Όμως, εξ αιτίας της απουσίας μιας επίσημης δομής υποδοχής στο νησί, οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση και εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούμαστε στο νησί της Κω από τον Μάρτιο του 2015 παρέχοντας ιατρική, υγειονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που καταφθάνουν στο νησί. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, έχουμε επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις προς τις τοπικές και κεντρικές αρχές να υποδείξουν το κατάλληλο σημείο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας χώρος αναμονής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών, με τους ανθρώπους να παραμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταθέσαμε επίσημο αίτημα παραχώρησης του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου και όχι το ίδιο το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε διάφορα τοπικά μέσα. Η πρόταση αυτή φάνταζε ως η καλύτερη δυνατή ενδιάμεση λύση για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αυτών των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω ακραίων καταστάσεων βίας και την διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών για τις ευπαθείς περιπτώσεις, τις οικογένειες με μωρά και παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε καταστήσει σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ότι η πρόταση αυτή αφορά την διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου αναμονής των ανθρώπων που περιμένουν να καταγραφούν, προκειμένου να προστατεύονται από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση από την πλευρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να δημιουργηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός ή κάποιο κέντρο καταγραφής. Επιπλέον, οι επίσημες αρχές είχαν πλήρη ενημέρωση καθ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας• σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Σήμερα, ο μόνος διαθέσιμος χώρος δίπλα στο αστυνομικό τμήμα όπου μπορούμε να παρέχουμε κάποια βασική βοήθεια, δεν επαρκεί για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Ωστόσο συνεχίζουμε να καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως και πολλοί εθελοντές της Κω, για να παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Την 16η Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, με τον οποίο συζητήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα του χώρου αναμονής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερωθήκαμε από τον κύριο Κυρίτση ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής. Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης αυτής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιθυμούμε να καταθέσουμε εκ νέου την έκκλησή μας στις αρχές να παρέχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στην Κω, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί των αφίξεων την τελευταία εβδομάδα, οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, προκειμένου να εξασφαλίσουν για αυτούς και τις οικογένειες τους το δικαίωμα μιας καλύτερης και ασφαλούς ζωής.

Η υπόδειξη μιας άμεσης και αποτελεσματικής λύσης είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει ήδη τόσα πολλά

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός