ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ: αυθαίρετες δηλώσεις περί πλειοψηφίας που αντιτίθεται στην ίδρυση HOTSPOT

Φεβρουάριος 12, 2016
jumbo-banner

Τα επεισόδια των ημερών, οι κινητοποιήσεις κατά του Κέντρου Υποδοχής, οι συγκρούσεις κατοίκων με τα ΜΑΤ, η επίθεση των διαφωνούντων με το Κέντρο Υποδοχής στον Κώο βουλευτή Ηλία Καματερό και η πρόσφατη έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα

αποτελούν τις τελευταίες εκδηλώσεις της βίας, που ξεκίνησε εδώ και μήνες με φόντο την απέλπιδα προσπάθεια των προσφύγων και μεταναστών για την επιβίωσή τους και στην πορεία κλιμακώθηκε.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ από την πρώτη στιγμή της σύστασής της, τον Μάιο του 2015 στρατεύτηκε ενεργά κατά της βίας.  Η καθημερινή μας παρουσία, ειδικά τους πρώτους  τρεισήμισι μήνες, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των προσφύγων και μεταναστών έδρασε καταλυτικά στην πρόληψη της βίας προς κάθε κατεύθυνση.

Σταθήκαμε και εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πληθυσμούς αυτούς προσφέροντας αυτά που έχουν ανάγκη για την επιβίωση και την ύπαρξη τους, γιατί έτσι μας επιβάλλει η συνείδηση μας στηριγμένη στις ανθρωπιστικές αρχές, την ιστορία, την παράδοση και τη θρησκεία του τόπου μας.

Στα τελευταία γεγονότα, προστίθεται και το ανακοινωθέν δημοψήφισμα (ο νόμος δεν επιτρέπει δημοψήφισμα για θέματα εθνικής πολιτικής). Η προσπάθεια του Δήμου να δείξει, με τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, ότι όλος ο λαός της Κω στηρίζει το “ΟΧΙ στο HOTSPOT” ακυρώνεται από την παρουσία αυτών που πρωτοστατούσαν στα βίαια επεισόδια του καλοκαιριού στην επίσκεψη Καμένου και Αβραμόπουλου. Το μόνο που κατάφερε ήταν να δείξει ότι η κοινωνία της Κω είναι ξενοφοβική.

Η δυσφήμιση της Κω ταξιδεύει προς όλες τις κατευθύνσεις, τα μηνύματα μας έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά ριπάς. Μηνύματα αρνητικά για τον τόπο και τους ανθρώπους του, μηνύματα που, αναπόφευκτα μας χαρακτηρίζουν συλλήβδην ξενοφοβικούς αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής η πλειοψηφία των Κώων φέρεται να διαφωνεί με την ίδρυση του Κέντρου Υποδοχής.

Φοβούμαστε ότι οι ενέργειες που παρακολουθούμε εδραιώνουν τον διχασμό της κοινωνίας μας δημιουργώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στον κοινωνικό ιστό.

Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε οικονομικό μαρασμό την πόλη απομακρύνοντας άπαξ διά παντός κάθε επίδοξο τουρίστα, έλληνα ή ξένο για πολλά χρόνια.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σ’ αυτές τις πρακτικές  γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκπέμπει για μας τους κώους αρνητικά μηνύματα και να μας διαβάλλει σε όλο τον κόσμο. Οι αυθαίρετες δηλώσεις περί πλειοψηφίας που αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής, γίνονται άκρως επικίνδυνες για τον τόπο, ιδίως μάλιστα, όταν ο εκφραστής τους είναι ο Δήμαρχος της πόλης.

Είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων και ανθρώπων που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και δεν σκοπεύουμε να προδώσουμε τη δική τους αλληλεγγύη. Δεν θα βάλουμε κάτι άλλο πιο πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δική μας αξιοπρέπεια ως κώων πολιτών.

 Ανοήτως θεωρείται και εκ του πονηρού προωθείται  το ασυμβίβαστο της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και της τουριστικής ανάπτυξης. Η ανθρωπιστική κρίση χτύπησε την πόρτα μας και εμείς οφείλουμε να την ανοίξουμε. Αλλιώς υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας έναντι ντροπής. 

Εμείς, οι κάτοικοι αυτού του νησιού, είμαστε οι Κώοι της αλληλεγγύης και όχι οι Κώοι της μισαλλοδοξίας και του ατομικισμού και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε το στίγμα του ρατσιστή και την κατακραυγή των ελλήνων και ξένων πολιτών όλου του κόσμου.

Συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είμαστε η πλειοψηφία των πολιτών της Κω. Είμαστε όλοι όσοι κρατάμε μια φλόγα αναμμένη μέσα μας για ένα καλύτερο κόσμο για όλους. Μέσα στη λαίλαπα της αδιαλλαξίας κρατάμε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot