Ακρότητες σε Κω-Διαβατά: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Φεβρουάριος 08, 2016
jumbo-banner

Νέα εμπλοκή στη διαχείριση του Προσφυγικού, την ώρα που η χώρα καλείται να υλοποιήσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, προκαλούν τα επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε Κω και Διαβατά μεταξύ κατοίκων και διμοιριών των ΜΑΤ, για τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Πάντως, οι εκρήξεις σε Κω και Διαβατά προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Η παρεμπόδιση της λειτουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται οι εισερχόμενοι, θα προστατεύονται όσοι χρήζουν προστασίας και θα φιλοξενούνται ή και θα κρατούνται όσοι πρόκειται να επιστραφούν, μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί. Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.Παρότι υπάρχουν φωνές που εκφράζουν κριτική για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών -ορισμένοι κάνουν λόγο για λογική «όχι στην αυλή μου»- και παρά τον προβληματισμό για την προσπάθεια στελεχών της Χρυσής Αυγής να ποδηγετήσουν τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, γεγονός παραμένει ότι η μη υλοποίηση των hotspots αλλά και των κέντρων μετεγκατάστασης εντείνει τα αδιέξοδα των νησιωτικών περιοχών.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης με φορείς και κατοίκους της Κω, που αντιδρούν στη δημιουργία του hotspot στο νησί. Σύμφωνα με το υπουργείο, «στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη, δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τους πρόσφυγες και τον ντόπιο πληθυσμό».

«Οχι σε κέντρα μακράς παραμονής»

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε εγκαταστάσεις ταυτοποίησης, από όπου θα φεύγουν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες. Είμαστε αντίθετοι σε κέντρα μακράς παραμονής. Στο ΦΕΚ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης. Στη συνέχεια, όσοι πρόκειται να απορροφηθούν θα παραμένουν μέχρι να απορροφηθούν από την Ευρώπη, ενώ όσοι είναι να επιστρέψουν στη χώρα τους θα παραμένουν μέχρι να υλοποιηθεί αυτό», δήλωσε από την πλευρά του στο «Εθνος» ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης

Νωρίτερα, ο κ. Κυρίτσης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε έκκληση να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί, για να μην υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση των εντάσεων.

Διαφορετικές πάντως είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Πέραμα. Το κέντρο θα φιλοξενεί πρόσφυγες μέχρι τη μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ, καθώς και μετανάστες που θα εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών. Για τους υπολοίπους θα πραγματοποιούνται αναγκαστικές επιστροφές, ενώ για τον σκοπό αυτό θα επαναλειτουργήσουν πλήρως και τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

Ακρότητες σε Κω, Διαβατά για τα hotspots

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, αποδέχθηκε τη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό. «Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκο, στον χώρο θα φιλοξενούνται ταυτοποιημένες οικογένειες προσφύγων, περίπου 500 άνθρωποι τη φορά, για διάστημα 48-72 ωρών, ενώ στη συνέχεια θα μετακινούνται προς τα σύνορα. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του ΔΣ του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, που διαφώνησε με τη δημιουργία του κέντρου, ενώ άφησε αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Αμυνας.

Πρόκλητικη δράση
Καταγγέλλουν και ανάμειξη της Χρυσής Αυγής

Ολοένα και πιο προκλητική είναι η δράση χρυσαυγιτών βουλευτών στις περιοχές όπου επίκειται να στηθούν τα κέντρα ταυτοποίησης προσφύγων. Καθοδηγούμενες κινητοποιήσεις στην Κω καταγγέλλει ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ενώ έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής καταγράφεται και στις κινητοποιήσεις στα Διαβατά.

«Υπάρχει καθοδήγηση στις κινητοποιήσεις για το hotspot στην Κω. Καθόλου τυχαίο ότι ο δήμαρχος εμφανίστηκε δίπλα σε χρυσαυγίτες βουλευτές τον περασμένο Αύγουστο, όταν αυτοί επισκέφθηκαν το νησί», δηλώνει στο «Εθνος» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός. 

Την ανάμειξη της ΧΑ επιβεβαιώνει πάντως βίντεο από το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ασφενδιού, στις 25 Αυγούστου 2015. Σε αυτό τοποθετείται αρχικά ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης δηλώνοντας ότι «χώρος φιλοξενίας στην Κω δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα αποτελέσει ''κράχτη'' για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες». 

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο Ηλίας Παναγιώταρος. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής... ενημερώνει τους κατοίκους ότι είναι «και κερατάδες και δαρμένοι» και καταλήγει ότι «από αύριο το πρόβλημα θα λυθεί, επειδή ήρθαν εδώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

«Οι πολίτες της Κω είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Υπάρχει όμως μια μερίδα 100-150 ατόμων ακροδεξιών που προκαλούν επεισόδια. Σημειωτέον, τα οδοφράγματα γίνονται με τη... χορηγία του δήμου», ισχυρίζεται ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Στα Διαβατά, ερωτηματικά δημιουργεί η στάση του δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου. Πριν από λίγες μέρες δήλωνε στο «Κόκκινο» ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο στη Σίνδο. Ομως σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή (στην οποία υπήρχε έντονη παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Αντώνη Γρέγο), ο δήμαρχος εμφανίστηκε να τάσσεται κατά της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης μέσα στα όρια του δήμου.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot