Έκθεση "7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας"

Μάρτιος 03, 2016
jumbo-banner

Σας ενημερώνουμε ότι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον Δήμο Κω, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου, εγκαινιάζει την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι), τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:45.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Μέσα Στάλθηκε από το iPhone μου στην ελληνική επικράτεια. Το εκθεσιακό υλικό διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες που ακολουθούν και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Έτσι, παρουσιάζονται η περίοδος της ιταλικής κατοχής των νησιών (1912-1943), τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1943-1945), όπως οι μάχες της Κω και της Λέρου, η γερμανική κατοχή και η δράση του Ιερού Λόχου, η περίοδος της βρετανικής διοίκησης (1945-1947), ο διπλωματικός αγώνας των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την Ένωση (1946-1947), η ελληνική στρατιωτική διοίκηση των νησιών (1947-1948) και τέλος, μετά την επίσημη ένωση στις 7 Μαρτίου 1948, η εγκαθίδρυση της πολιτικής διοίκησης με τη μορφή της Γενικής Διοίκησης Δωδεκανήσου (1948-1955). Παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα, κάθε ενότητα εστιάζει και στη ζωή των ίδιων των ανθρώπων, την καθημερινότητά τους, τα έθιμα και τις εργασίες τους, ώστε να δημιουργούνται πολλοί επιμέρους διάλογοι ανάμεσα στη «μεγάλη» και τις πολλές «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Καραμανλή και το Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και σπάνιες εκδόσεις μεγάλης αξίας.

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Βασ. Σοφίας 11

www.facebook.com/idrimavoulis
http://foundation.parliament.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot