Τέλος στις επιβαρύνσεις για χρήση καρτών μέσω Διαδικτύου

Οκτώβριος 12, 2015
jumbo-banner

Το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών στην Ε.Ε., που σήμερα είναι κατακερματισμένη και κοστίζει ετησίως €130 δις ή πάνω από 1% του ΑΕΠ, επιχειρεί η Ευρώπη, διευκολύνοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Νέα Οδηγία, που υπερψήφισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλάζει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, μειώνοντας τα κόστη, βελτιώνοντας την ασφάλεια των πληρωμών και διευκολύνοντας την είσοδο, στην αγορά, νέων “παικτών” και καινοτόμων μεθόδων πληρωμών.

Μεταξύ άλλων, με την ενεργοποίηση της νέας Οδηγίας – που, στην ουσία, έρχεται να επικαιροποιήσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις σχετικές υπηρεσίες – θα απαγορεύεται η επιβολή επιβαρύνσεων για τη χρήση μέσων πληρωμής, όπως οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες, στα οποία εφαρμόζονται ήδη διατραπεζικές προμήθειες.

Με τη νέα Οδηγία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και επισήμως από τα κράτη – μέλη, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ, όποιος χρησιμοποιεί έναν online λογαριασμό θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει λογισμικό πληρωμών, συσκευές και εφαρμογές, που παρέχονται από εξουσιοδοτημένο πάροχο/τρίτο μέρος. Ο πάροχος αυτός θα μπορεί να εκτελεί τις πληρωμές εξ ονόματος του πελάτη του. Για παράδειγμα, άτομα που δεν έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα μπορούν, πλέον, να δίνουν εντολή σε νεοεισερχόμενες εταιρίες στην αγορά, όπως η Sofort στη Γερμανία, η Trustly στις Σκανδιναβικές χώρες και η ΙΝΤΕΑΛ στην Ολλανδία, να χρησιμοποιούν τα τραπεζικά στοιχεία τους, προκειμένου να κάνουν τις πληρωμές, χρησιμοποιώντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Κόστη
Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία, οι επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το άμεσο κόστος. Θα απαγορεύεται, επίσης, η επιβολή επιβαρύνσεων για τη χρήση μέσων πληρωμών, όπως οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες, στα οποία εφαρμόζονται ήδη διατραπεζικές προμήθειες.

Η νέα Οδηγία, που υπερψήφισε το ΕΚ, θα καταστήσει πιο ασφαλείς τις πληρωμές μέσω Διαδικτύου, θέτοντας νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και την ευθύνη όλων των διαδικτυακών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Ασφάλεια
Σε επίπεδο ασφαλείας, η τράπεζα που διαχειρίζεται τον λογαριασμό ενός πελάτη θα μπορεί “να αρνηθεί σε πάροχο υπηρεσιών πληροφοριών ή σε πάροχο υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών την πρόσβαση σε λογαριασμό πληρωμών, για αντικειμενικά δικαιολογημένους και δεόντως τεκμηριωμένους λόγους”, οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί στις εποπτικές Αρχές. Η διάταξη αυτή θα αποκλείσει, ουσιαστικά, την οποιαδήποτε δυνατότητα των τραπεζών να θέτουν εμπόδια εισόδου στην αγορά για τις νέες υπηρεσίες πληρωμών.

Οι νέοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, από την πλευρά τους, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον ασφαλή έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη, εξαλείφοντας τους όποιους κινδύνους εξαπάτησης. Θα πρέπει να διασφαλίζουν, επίσης, ότι η μεταφορά των προσωπικών δεδομένων ενός χρήστη πραγματοποιείται μόνο μέσω ασφαλών διαύλων και ότι η όποια κοινοποίηση τους θα γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση του χρήστη.

Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης πληρωμής από κάποιον λογαριασμό, ο κάτοχός του δεν θα χάνει πάνω από €50, εάν το μέσο πληρωμής έχει χαθεί, κλαπεί ή υπεξαιρεθεί. Ένας πάροχος υπηρεσιών, που δεν προλαμβάνει την περίπτωση μιας τέτοιας απάτης μετά την κοινοποίηση της απώλειας από το χρήστη, ή δεν εξασφαλίζει την ορθή και ασφαλή ταυτοποίηση των στοιχείων του χρήστη, θα θεωρείται υπεύθυνος για τις απώλειες του πελάτη του και θα καλείται να καλύψει την οικονομική ζημία, που αυτός υπέστη.

sepe.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot