Menu
Viber: Πρόσβαση σε δημοφιλείς εφαρμογές από το chat

Viber: Πρόσβαση σε δημοφι…

Το Viber, εφαρμογή α...

Απαγχονισμένος βρέθηκε σπουδαστής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Απαγχονισμένος βρέθηκε σπ…

Ο σπουδαστής βρέθηκε...

Τι είναι αυτό που κάνει ευτυχισμένο έναν άντρα μέσα σε ένα γάμο;

Τι είναι αυτό που κάνει ε…

Πρωταγωνιστικό ρόλο ...

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Τι χρειάζεστε για να μην πληρώσετε άδικα πρόστιμο

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Τ…

Οδηγό επιβίωσης γι...

Ανανέωσαν Ασημακόπουλος- Χαρίσης!

Ανανέωσαν Ασημακόπουλος- …

Οι ηγετικές μορφές τ...

Συνελήφθη στη Μεγίστη 64χρονος Τούρκος διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Συνελήφθη στη Μεγίστη 64χ…

Συνελήφθη στη Μεγί...

Τοποθετήθηκε η γαλάζια σημαία στην παραλία του Astir Odysseus Resort στην Κω (φωτό)

Τοποθετήθηκε η γαλάζια ση…

Σε ειδική εκδήλωση...

Μετά τις 10 Ιουλίου η εκταμίευση της δόσης

Μετά τις 10 Ιουλίου η εκτ…

Η κυβέρνηση έχει λ...

Εμβολιασμός: Τέλος οι σύριγγες – Έρχεται το «τσιρότο» με μικροβελόνες [βίντεο]

Εμβολιασμός: Τέλος οι σύρ…

Επιστήμονες στις Η...

Survivor spoiler: Δείτε ποιος κερδίζει τη δεύτερη ατομική ασυλία και ποιος αποχωρεί (διαρροή)

Survivor spoiler: Δείτε π…

Για την τελευταία ασ...

Ποιά ελληνικά νησιά επιλέγουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες- Η Κως είναι δημοφιλής στις οικογένειες με μικρά παιδιά

Ποιά ελληνικά νησιά επιλέ…

Σημαντική αύξηση της...

Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για αλλαγές στα επιδόματα

Έρχονται σημαντικές ανακο…

Μεγάλη κουβέντα γί...

Prev Next

Πώς η Google σχεδιάζει την επανάσταση στην υγεία

Πώς η Google σχεδιάζει την επανάσταση στην υγεία
jumbo-banner
Κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στην κλινική έρευνα για την ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση και στον έλεγχο σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι νεοπλασίες, το εγκεφαλικό και τα καρδιαγγεικά νοσήματα. Φανταστείτε, όμως, να υπήρχε ένας τρόπος να προλάβουμε τη νόσο πριν ακόμη αυτή εκδηλωθεί και εξελιχτεί, μειώνοντας, έτσι, την ανάγκη για θεραπεία και, φυσικά, το κόστος της.
 
Η Google το φαντάστηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα χάπι με μαγνητικά σωματίδια, περίπου 10.000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, τα οποία θα είναι σε θέση ανιχνεύουν μεταβολές στα βιοχημικά συσταστικά του αίματος – μεταβολές «ύποπτες» για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίτιδια θα επικοινωνούν με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα προειδοποιούν, σύμφωνα με την Google, για πιθανά εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια και άλλες σοβαρές απειλές για την υγεία.
 
Τι λένε οι ειδικοί
Γιατί το χάπι αυτό μπορεί να φέρει πραγματική επαναστάση στον τομέα της προλήψης; Πέρα από το γεγονός πως μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, η εξοικονόμηση που θα προκύψει στις δαπάνες υγείας των κρατικών προϋπολογισμών είναι τεράστια. Μόνο στις ΗΠΑ το συνολικό ιατρικό κόστος του καρκίνου έφταναν το 2010 τα 126 δισ. δολάρια, ενώ η ετήσια παγκόσμια οικονομική επίπτωση των καρκίνων υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1 τρισ., καθιστώντας τον καρκίνο την πιο ακριβή νόσο παγκοσμίως.
 
«Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και της 24ωρης καταγραφής βιοδεικτών φαίνεται να αποτελεί το επόμενο βήμα της ιατρικής έρευνας», σημειώνει στο «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδολογίας, Δημήτρης Ρίχτερ. «Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα ήταν να μπορούμε να διαγνώσουμε νόσους με ακρίβεια, να γνωρίζουμε την πρόγνωσή τους, εάν δεν παρέμβουμε, αλλά και να έχουμε αποτελεσματικές δυνατότητες παρέμβασης που να βελτιώνουν την επιβίωση του ασθενούς. Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, θα χρειαστούμε, στην καλύτερη περίπτωση, αρκετά έτη, όμως η κατευθυνση της έρευνας είναι ολοένα και εντατικότερη προς αυτή την κατεύθυνση και το μέλλον, είτε θέλουμε είτε όχι, θα είναι ολοένα και βιοτεχνολογικότερο», συμπληρώνει.
 
Τεράστιο κόστος
Την ίδια στιγμή, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο περίπου 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις, αριθμός που αποτελεί πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας, έως το 2025 οι θάνατοι εκτιμάται οτι θα φτάσουν τα 25 εκατομμύρια. Ειδικότερα στην Ελλάδα, το συνολικό κόστος από τα καρδιαγγειακά νοσήματα προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως. Και δεν μιλάμε μόνο για το άμεσο κόστος της θεραπείας και της νοσηλείας, αλλά για το έμμεσο κόστος από την απώλεια χιλιάδων ωρών εργασίας, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και υπερδιπλάσιο από το άμεσο. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Google, αν το χάπι «προλάβει» ακόμα και ένα μικρό ποσοστό εκδήλωσης νεοπλασιών ή καρδιακών επεισοδίων, η εξοικονόμηση για τα δημόσια συστήματα υγείας θα είναι σωτήρια.
 
Ο επικεφαλής του βρετανικού Ιστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου, καθηγητής Paul Workman, τόνισε, μάλιστα, στο BBC News ότι η ανάγκη για πρόληψη είναι άμεση. «Με έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να επέμβουμε νωρίς, είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής είτε με θεραπεία. Πόσα από αυτή την πρόταση είναι πραγματικότητα ή όνειρο είναι αδύνατο να το πούμε τώρα. Είναι ένα γοητευτικό σχέδιο που πρέπει να γίνει πράξη», σημείωσε.

Τα εμπόδια
Μπορεί να το χάπι της Google να αποτελέσει το επόμενο τεχνολογικό θαύμα στον τομέα της υγείας, δεν λείπουν όμως και οι δυσκολίες. Οι βιοχημικές εξετάσεις δίνουν συχνά «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα που θα ανησυχούσαν χωρίς λόγο τους χρήστες. Ένα άλλο θέμα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι μετρήσεις του ηλεκτρονικού βραχιολιού θα πρέπει να αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο μέχρι να αξιολογηθούν από το γιατρό.
 
Πάντως, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η Google σήμερα δεν έχει ανακαλύψει πόσα νανοσωματίδια θα πρέπει να υπάρξουν για να καταστεί αποτελεσματικό το σύστημα της ανίχνευσης, ενώ, παράλληλα, οι ερευνητές θα πρέπει να αναπτύξουν επιστρώσεις για τα σωματίδια που θα τα βοηθούν να προσδεθούν στα ανθρώπινα κύτταρα και να εντοπίζουν τα προβλήματα.
 
Η Google θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε έως επτά χρόνια μέχρι το χάπι να εγκριθεί να χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, δήλωσε ο Sam Gambhir, πρόεδρος του τομέα της ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
 
Πώς θα λειτουργεί
«Ουσιαστικά η ιδέα είναι απλή: Απλώς καταπιείτε ένα χάπι με τα νανοσωματίδια, τα οποία φέρουν αντισώματα ή μόρια που ανιχνεύουν άλλα μόρια», εξηγεί ο Andrew Conrad, μοριακός βιολόγος και επικεφαλής της Google X, της ερευνητικής υπηρεσίας της Google.
 
Η παρουσία επικίνδυνων κυττάρων θα γίνεται αντιληπτή όταν το ηλεκτρονικό βραχιόλι ενεργοποιεί έναν μαγνήτη για να συγκεντρώσει όλα τα μεταλλικά νανοσωματίδια στα αγγεία του καρπού.Το σύστημα θα καταγράφει ακόμα και αμυδρές μεταβολές στα βιοχημικά συσταστικά του αίματος, οι οποίες προειδοποιούν για επικείμενα προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια το βραχιολάκι θα μπορεί να καταγράφει μέσα στην ημέρα ενδείξεις από τα νανοσωματίδια.
 
Τα νανοσωματίδια που οραματίζεται η εταιρεία θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν 24ωρη παρακολούθηση των βιοχημικών αλλαγών στο αίμα – μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με τις σημερινές ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες δείχνουν ποια είναι η κατάσταση του οργανισμού μια συγκεκριμένη στιγμή.

capital.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός